fbpx
Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024

Οι αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (με τον Ν 5134/2024)

Η ενοποίηση του α’ βαθμού δικαιοδοσίας

Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

Δείτε επίσης

Με τον πρόσφατο Ν 5134/2024 (ΦΕΚ Α’ 146) ο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας υπέστη μια σειρά από σημαντικές αλλαγές. Σκοπός των τροποποιήσεων, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του νόμου είναι η υποβοήθηση του έργου των δικαστικών αρχών, η συμβολή στην επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης και η βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες, ιδίως με την αποφυγή της καθυστέρησης έκδοσης των δικαστικών αποφάσεων, μέσω της εναρμόνισης του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας με τον Ν 5108/2024 (ΦΕΚ Α’ 65), περί ενοποίησης του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας της πολιτικής δικαιοσύνης.

Η ενοποίηση αυτή και οι επακόλουθες αλυσιδωτές τροποποιήσεις έχουν δημιουργήσει ήδη ένα θολό τοπίο για τον νομικό της πράξης, ο οποίος καλείται να εξοικειωθεί άμεσα με τον αναμορφωμένο Κώδικα, να κατανοήσει τη λογική των νέων ρυθμίσεων, να διασαφήσει τα νομοθετικά κενά και αμφίβολα σημεία που προκύπτουν αλλά και να επιλύσει σύνθετα ζητήματα διαχρονικού δικαίου.

Οι τροποποιήσεις αφορούν σε ζητήματα αρμοδιότητας, στη διαδικασία ενώπιον των πρωτοβαθμίων δικαστηρίων, τα ένδικα μέσα, την εκούσια δικαιοδοσία αλλά και την αναγκαστική εκτέλεση και απαιτούν συγκριτική επισκόπηση με τις παλιές διατάξεις και προσέγγιση υπό το πρίσμα των σκοπών του νομοθέτη.

Εισηγητής: Παντελεήμων Ρεντούλης, Δικηγόρος – εταίρος της δικηγορικής εταιρίας «ΠΡΑΞΙΣ Δικηγορική», μέλος ΣΕΠ του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και Μεταδιδακτορικός Ερευνητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ

Ημερομηνία Διεξαγωγής: Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024 (16:30 – 21:30)

Δείτε το Σεμινάριο εδώ

- Διαφήμιση -

- Διαφήμιση -

Πρόσφατες αναρτήσεις

- Διαφήμιση -