fbpx
Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024

Κομισιόν: “Καμπανάκι” στην Ελλάδα για την ενσωμάτωση των οδηγιών σχετικά με ΑΠΕ και CSRD

Η Επιτροπή καλεί την Ελλάδα να μεταφέρει πλήρως την οδηγία για την υποβολή εκθέσεων εταιρικής βιωσιμότητας όπως και τους συμφωνηθέντες κανόνες για την επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης των έργων ανανεώσιμων πηγών

Χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά
Χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά

Δείτε επίσης

Η Επιτροπή εξέδωσε δέσμη αποφάσεων επί παραβάσεων λόγω της απουσίας ενημέρωσης από τα κράτη-μέλη σχετικά με τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τη μεταφορά των οδηγιών της ΕΕ στο εθνικό δίκαιο, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα. Το Ευρωπαϊκό όργανο απέστειλε προειδοποιητική επιστολή στα κράτη μέλη που δεν κοινοποίησαν τα εθνικά μέτρα για τη μεταφορά των οδηγιών, των οποίων η προθεσμία μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο έληξε πρόσφατα.

Η Επιτροπή καλεί την Ελλάδα να μεταφέρει πλήρως την οδηγία για την υποβολή εκθέσεων εταιρικής βιωσιμότητας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να κινήσει διαδικασίες λόγω παράβασης, αποστέλλοντας προειδοποιητική επιστολή σε 17 κράτη μέλη (Βέλγιο, Τσεχία, Γερμανία, Εσθονία, Ελλάδα, Ισπανία, Κύπρος, Λετονία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Κάτω Χώρες, Αυστρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβενία και Φινλανδία) καθώς δεν κοινοποίησαν τα εθνικά τους μέτρα για την πλήρη μεταφορά της λογιστικής οδηγίας (οδηγία 2013/34/ΕΕ), της οδηγίας για τη διαφάνεια (οδηγία 2004/109/ΕΚ) και της οδηγίας για τον έλεγχο (οδηγία 2014/56/ΕΕ), όπως τροποποιήθηκε από την οδηγία για την υποβολή εκθέσεων εταιρικής βιωσιμότητας (CSRD) (οδηγία (ΕΕ) 2022/2464). Η προθεσμία μεταφοράς έληξε στις 6 Ιουλίου 2024. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή αποστέλλει προειδοποιητικές επιστολές στα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη, τα οποία έχουν πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσουν και να ολοκληρώσουν τη μεταφορά τους. Σε περίπτωση μη ικανοποιητικής απάντησης, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να εκδώσει αιτιολογημένη γνώμη.

Ποιος είναι ο βασικός σκοπός της επίμαχης οδηγίας; Η CSRD εισάγει νέους κανόνες για την υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας. Απαιτεί από τις μεγάλες εταιρείες και τις εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες (εξαιρουμένων των πολύ μικρών επιχειρήσεων) να δημοσιοποιούν πληροφορίες σχετικά με τους κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν και σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι δραστηριότητές τους επηρεάζουν τους ανθρώπους και το περιβάλλον. Αυτό βοηθά τους επενδυτές και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη να αξιολογούν τις επιδόσεις των εταιρειών σε θέματα βιωσιμότητας. Οι νέοι κανόνες υποβολής εκθέσεων βιωσιμότητας ισχύουν από τα οικονομικά έτη που αρχίζουν την ή μετά την 1η Ιανουαρίου 2024. Χωρίς τη μεταφορά αυτών των νέων κανόνων δεν θα είναι δυνατόν να επιτευχθεί το απαραίτητο επίπεδο εναρμόνισης της υποβολής εκθέσεων βιωσιμότητας στην ΕΕ και οι επενδυτές δεν θα είναι σε θέση να λαμβάνουν υπόψη τις επιδόσεις βιωσιμότητας των εταιρειών κατά τη λήψη επενδυτικών αποφάσεων.

Η Επιτροπή καλεί την Ελλάδα να μεταφέρει τους συμφωνηθέντες κανόνες για την επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης των έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να κινήσει διαδικασίες λόγω μη νομικής συμμόρφωσης αποστέλλοντας προειδοποιητική επιστολή σε 26 κράτη μέλη επειδή δεν μετέφεραν πλήρως στο εθνικό τους δίκαιο τις διατάξεις της αναθεωρημένης οδηγίας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που αφορούν την απλούστευση και την επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης. Η αναθεωρημένη RED (οδηγία 2023/2413 για την τροποποίηση της οδηγίας 2018/2001) τέθηκε σε ισχύ τον Νοέμβριο του 2023 και ορισμένες διατάξεις έπρεπε να μεταφερθούν στο εθνικό δίκαιο έως την 1η Ιουλίου 2024.

Μέχρι σήμερα, μόνο η Δανία έχει κοινοποιήσει την πλήρη μεταφορά των εν λόγω διατάξεων εντός της νομικής προθεσμίας της 1ης Ιουλίου 2024. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή αποστέλλει προειδοποιητικές επιστολές στο Βέλγιο, τη Βουλγαρία, την Τσεχία, τη Γερμανία, την Εσθονία, την Ιρλανδία, την Ελλάδα, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Κροατία, την Ιταλία, την Κύπρο, τη Λετονία, τη Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, την Ουγγαρία, τη Μάλτα, τις Κάτω Χώρες, την Αυστρία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, τη Σλοβενία, τη Σλοβακία, τη Φινλανδία και τη Σουηδία.

Οι σχετικές διατάξεις περιλαμβάνουν μέτρα για την απλούστευση και επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης τόσο για τα έργα ανανεώσιμης ενέργειας όσο και για τα αναγκαία έργα υποδομής για την ενσωμάτωση της πρόσθετης ανανεώσιμης ενέργειας στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας. Περιλαμβάνουν επίσης σαφείς προθεσμίες για τις διαδικασίες χορήγησης αδειών που απευθύνονται σε συγκεκριμένες τεχνολογίες ή είδη έργων, την ενίσχυση του ρόλου του ενιαίου κέντρου εξυπηρέτησης για τις αιτήσεις και το τεκμήριο ότι τα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και οι σχετικές υποδομές δικτύου είναι υπέρτερου δημόσιου συμφέροντος.

- Διαφήμιση -

- Διαφήμιση -

Πρόσφατες αναρτήσεις

- Διαφήμιση -