fbpx
Σάββατο, 5 Οκτωβρίου, 2024

Βουλή: Ο Παρασκευάς Νομικός Πρόεδρος του Συμβουλίου Διοίκησης στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας

Στυλιανός Γαλούκας, Νικόλαος Δουλαδίρης και Ζωή Καραμήτρου, στις θέσεις των τριών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.

Χρόνος ανάγνωσης 5 λεπτά
Χρόνος ανάγνωσης 5 λεπτά

Δείτε επίσης

Kατά πλειοψηφία εγκρίθηκε από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής η πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου για τον διορισμό του Παρασκευά Νομικού – στη θέση του Προέδρου-, καθώς και του Στυλιανού Γαλούκα, του Νικόλαου Δουλαδίρη και της Ζωής Καραμήτρου, στις θέσεις των τριών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.

Υπέρ της πρότασης τάχθηκε η Νέα Δημοκρατία. “Κατά” δήλωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, η Ελληνική Λύση, η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας. “Παρών” δήλωσαν οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ, της Νίκης και των “Σπαρτιατών”.

Ο Υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος, εξήγησε ότι το Συμβούλιο Διοίκησης της ΕΑΔ, το οποίο σχεδιάζει και καταρτίζει τον ετήσιο προγραμματισμό της ΕΑΔ και το πολυετές πλάνο της ελεγκτικής της δράσης, έχει πολύ σημαντικό ρόλο σε μια διαδικασία η οποία θα ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες, και η οποία σχετίζεται με την επιλογή του νέου Διοικητή της ΕΑΔ – προτείνει στον Πρωθυπουργό τους δύο επικρατέστερους, προκειμένου να αναλάβουν τη θέση, ελέγχει, επιλέγει και διορίζει τα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου της ΕΑΔ, αλλά και έχει κομβικό ρόλο στη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού.

Ο Υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ

Ο Πρόεδρος και τα μέλη, επεσήμανε ο Υπουργός Εσωτερικών, απολαμβάνουν διοικητικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας, δεν υπάγονται σε πολιτικό έλεγχο από κανέναν κρατικό φορέα, συμπεριλαμβανομένων όλων των Υπουργείων, και φυσικά υπάρχει και διαδικασία που αφορά την παρουσία της ΕΑΔ ενώπιον της Ειδικής Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για θέματα που μπορεί να ενδιαφέρουν το Κοινοβούλιο. 

Η διαδικασία που προηγήθηκε, προτού προταθούν οι συγκεκριμένοι επιστήμονες για την ανεξάρτητη αρχή, είχε διάρκεια επτά μηνών και έγιναν αξιολογήσεις των τυπικών προσόντων και της γενικότερης παρουσίας των υποψηφίων.

Θ. Λιβάνιος: «Ο Π. Νομικός είναι εξαίρετος επιστήμονας, έχει διατελέσει Ειδικός Γραμματέας του Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης επί σχεδόν τέσσερα έτη, έχει τιμηθεί και έχει πάρει έπαινο για την εργασία που έκανε σε αυτό το πολύ απαιτητικό κομμάτι, και σε πολύ δύσκολες εποχές για τη χώρα».

Ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι ο κ. Νομικός είναι εξαίρετος επιστήμονας, έχει διατελέσει Ειδικός Γραμματέας του Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης επί σχεδόν τέσσερα έτη, έχει τιμηθεί και έχει πάρει έπαινο για την εργασία που έκανε σε αυτό το πολύ απαιτητικό κομμάτι, και σε πολύ δύσκολες εποχές για τη χώρα. Ο κ. Γαλούκας προέρχεται από τον θετικό κλάδο, είναι εξαίρετος επιστήμονας, κάτοχος διδακτορικού διπλώματος, εργαζόμενος στη Βουλή των Ελλήνων επί πολλά χρόνια και έχει ασχοληθεί πολύ με στο κομμάτι των ελέγχων και της διαφάνειας. Ο κ. Δουλαδίρης είναι νομικός και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου, ήταν μέλος του συμβουλίου διοίκησης της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας. Η κ. Καραμήτρου είναι διδάκτορας Δημοσίου και Εκκλησιαστικού Δικαίου του ΕΚΠΑ και ήταν στον Συνήγορο του Πολίτη για πολλά έτη.

Ο Παρασκευάς Νομικός, Πρόεδρος του Συμβουλίου Διοίκησης της ΕΑΔ, εξήγησε από την πλευρά του ότι αυτό που τον παρακίνησε να καταθέσει υποψηφιότητα για τη θέση αυτή, είναι το γεγονός  ότι το μεγαλύτερο μέρος της θητείας του στο Δημόσιο, τριάντα χρόνια, είναι στον έλεγχο. “Διενεργώ ελέγχους κατά τη διάρκεια τριάντα ετών, και τώρα στο γραφείο Επιθεώρησης του ΑΣΕΠ, ως ο αρχαιότερος επιθεωρητής, συνεχίζω τους ελέγχους. Οπότε, είναι πιστεύω κατανοητό, γιατί δίνω τόση σημασία στον έλεγχο της δημόσιας διοίκησης, για την καταπολέμηση της διαφθοράς και όχι μόνο, για την καλή λειτουργία της, για την αποτελεσματική της λειτουργία”, είπε ο κ. Νομικός και πρόσθεσε ότι έχει υπηρετήσει στο Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης από το 1993, που ήταν ο πρόδρομος των Επιθεωρητών Ελεγκτών και του Συνηγόρου του Πολίτη. Του ανατέθηκαν και καθήκοντα Ειδικού Γραμματέα του Σώματος, όταν το Σώμα είχε αναλάβει την αξιολόγηση των δομών των Υπουργείων, στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού και της ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας του έργου τους.

Ο κ. Νομικός υπογράμμισε επίσης ότι η ΕΑΔ έχει ενσωματώσει πέντε ελεγκτικά σώματα και μια υπηρεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης. “Αυτή η συγχώνευση, το νέο όργανο, με όλη τη λειτουργική ανεξαρτησία που έχει τώρα η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, έχει τα εχέγγυα να αποφεύγει τις αλληλοεπικαλύψεις και να είναι ακόμα πιο αποτελεσματική”, ανέφερε.

Κριτική από την αντιπολίτευση

“Από το σκάνδαλο Novartis, τις παρακολουθήσεις του predator, τη “λίστα Πέτσα”, τις επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο, την απόδοση πειθαρχικών ευθυνών για το Ταμείο Αλληλοβοηθείας του Υπουργείου Πολιτισμού, την καταγγελία για στημένο μηχανισμό ανώτατων αξιωματούχων στους οποίους είχε ανατεθεί να ελέγχουν τη φοροδιαφυγή στη χώρα και το μαύρο χρήμα, το έγκλημα των Τεμπών και πολλές άλλες ύποπτες καταγγελίες, η ΕΑΔ φροντίζει να “καθαρίζει” από τυχόν ευθύνες όλους τους εμπλεκόμενους που σχετίζονται στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, έχοντας μετατραπεί σε εθνικό πλυντήριο σκανδάλων και τελικά σε εθνική αρχή αδιαφάνειας”, ανέφερε η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη.

Ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Παναγιώτης Δουδωνής. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Για άμεση εξάρτηση της ΕΑΔ από την εκτελεστική εξουσία, έκανε λόγο ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Δουδωνής και υπογράμμισε ότι πρέπει η ΕΑΔ να δώσει απαντήσεις για το πώς σχεδιάζει να ελέγξει την σύμβαση 717 η οποία “οδήγησε κατά όλες τις θεωρίες αιτιώδους συνάφειας και στο δυστύχημα, στο έγκλημα των Τεμπών”. Ο βουλευτής αναφέρθηκε σε δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία “ο φάκελος του ελέγχου για τη Σύμβαση 717 αφαιρέθηκε από την επιθεωρήτρια που τον είχε αναλάβει, η οποία παραιτήθηκε, στη συνέχεια, δεχόμενη πιέσεις, γιατί θα εντόπιζε ποινικές και όχι μόνο πειθαρχικές ευθύνες και ανετέθη ο φάκελος σε δύο άλλους ελεγκτές, οι οποίοι εντόπισαν πειθαρχικές και όχι ποινικές ευθύνες, και γι΄ αυτό έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για παράβαση καθήκοντος, ακριβώς για το λόγο αυτό, του μη εντοπισμού δηλαδή ποινικών ευθυνών”.

“Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας ξεκίνησε το 2019 με το ν.4622, για το επιτελικό κράτος. Πολλές οι υποσχέσεις. Στην πραγματικότητα καμία από αυτές τις υποσχέσεις δεν υλοποιήθηκαν και αυτό γιατί η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, όπως και όλες οι υπόλοιπες Ανεξάρτητες Αρχές, επί της ουσίας δεν είναι ανεξάρτητες”, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης.

“Από την αρχή της συγκρότησής της η Ενιαία Αρχή Διαφάνειας ήρθε να παίξει τον ρόλο μιας διοικητικής δομής, η οποία θα συνεπικουρούσε την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη στην προσπάθειά της για τον ασφυκτικό έλεγχο του κράτους και της δημόσιας διοίκησης”, είπε ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς Δημήτρης Τζανακόπουλος και πρόσθεσε ότι “στα πέντε χρόνια της λειτουργίας της, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας δεν έχει να παρουσιάσει απολύτως κανένα έργο, το οποίο να βοήθησε στη διαφανή λειτουργία της δημόσιας διοίκησης”.

Πρόσφατες αναρτήσεις

- Διαφήμιση -