fbpx
Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου, 2024

Μπρα ντε φερ Κομισιόν με Google και Qualcomm: Οι αποφάσεις του ΔΕΕ για τα υπέρογκα πρόστιμα

Χρόνος ανάγνωσης 4 λεπτά
Χρόνος ανάγνωσης 4 λεπτά

Δείτε επίσης

Σήμερα, Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου, το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης απόφανθηκε επί δύο ακόμη αιτήσεων αναίρεσης προστίμων ύψους εκατομμυρίων, τα οποία επιβλήθηκαν στα πλαίσια της μακροχόνιας μάχης της επικεφαλής ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Margrethe Vestager, κατά των αντιμονοπωλιακών καταχρήσεων στην ΕΕ. Το Δικαστήριο της Ε.Ε. ακύρωσε το πρόστιμο 1,49 δισ. στην Google για τις περιοριστικές ρήτρες που έθετε η εταιρεία στους ανταγωνιστές του Google AdSense ενώ αντιθέτως επικύρωσε το υπέρογκο πρόστιμο που επιβλήθηκε στην Qualcomm, με μία μικρή μείωση, λόγω της καταχρηστικής εκμετάλλευσης της δεσπόζουσας θέσεως της εταιρείας.

Δικαστική νίκη της Google με την ακύρωση πρόστιμου-μαμούθ

Tο Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης  ακύρωσε το πρόστιμο ύψους 1,49 δισ. ευρώ που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Google για αντιανταγωνιστική πρακτική με το προϊόν AdSense, παρέχοντας στην Επιτροπή περιθώριο δύο μηνών για να ασκήσει έφεση.

Πιο συγκεκριμένα τον Μάρτιο του 2019, η Επιτροπή επέβαλε στην Google πρόστιμο 1,49 δισεκατομμυρίων ευρώ για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά της διαδικτυακής διαφήμισης αναζήτησης.

Η Google επέβαλε περιοριστικές ρήτρες σε συμβάσεις με ιστότοπους τρίτων χρησιμοποιώντας το προϊόν AdSense for Search, το εργαλείο δημιουργίας εσόδων από ιστότοπο της Google μέσω διαφημίσεων, μεταξύ 2006 και 2016. Αυτές οι αποκλειστικές ρήτρες φέρεται να εμπόδιζαν την προβολή των υπηρεσιών διαφημίσεων ανταγωνιστών σε αυτούς τους ιστότοπους, περιορίζοντας επομένως τον ανταγωνισμό.

Το Γενικό Δικαστήριο ανέφερε ότι η Επιτροπή «δεν έλαβε υπόψη όλες τις σχετικές περιστάσεις κατά την αξιολόγησή της» των καταχρηστικών ρητρών συμβάσεων της Google και του ορισμού της καλυπτόμενης αγοράς. Ως εκ τούτου, το δικαστήριο έκρινε ότι η Επιτροπή δεν είχε αποδείξει ότι οι ρήτρες που προσδιορίστηκαν «αποτελούσαν κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης» και, ως εκ τούτου, δεν παραβίαζαν τις Συνθήκες της ΕΕ.

Η ουσία είναι ότι το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ απλώς συνήγαγε το συμπέρασμα ότι η Google ενδέχεται να έχει στρεβλώσει την ενιαία αγορά, ενώ, στην πραγματικότητα, το Γενικό Δικαστήριο θεωρεί ότι «η Επιτροπή δεν απέδειξε» ότι οι εν λόγω ρήτρες ήταν πιθανό να αποθαρρύνουν τους εκδότες από το να προμηθεύονται προϊόντα από μεσάζοντες που ήταν ανταγωνιστές της Google, ούτε ότι οι ρήτρες εμπόδισαν τους ανταγωνιστές να αποκτήσουν πρόσβαση σε σημαντικό μέρος της αγοράς διαφημιστικής διαμεσολάβησης της διαδικτυακής μηχανής αναζήτησης στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ).

Google VS Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Το ιστορικό της νομικής διαμάχης

Αυτή η δικαστική απόφαση αφορά ένα από τα τρία πρόστιμα που επέβαλε η Επιτροπή στην Google κατά τη διάρκεια της θητείας της Επιτρόπου Ανταγωνισμού Margrethe Vestager. Συνολικά, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ έχει επιβάλει πρόστιμα ύψους 8 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Google, για τα οποία η εταιρεία έχει ασκήσει έφεση.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επιβεβαίωσε ένα από τα πρόστιμα της Επιτροπής, ύψους 2,42 δισεκατομμυρίων ευρώ, που επιβλήθηκε επειδή διαπιστώθηκε ότι η εταιρεία έκανε αυτοαναφορές στην υπηρεσία Google Shopping στο πρόγραμμα περιήγησης στο διαδίκτυο.

Μια άλλη νομική διαμάχη για πρόστιμο ύψους 4,34 δισ. ευρώ βρίσκεται ακόμη υπό εξέταση. Σε αυτή την περίπτωση, η Επιτροπή υποστήριξε ότι η εταιρεία περιόριζε τον ανταγωνισμό μέσω του λειτουργικού συστήματος κινητών τηλεφώνων της, Android. Το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ επικύρωσε το πρόστιμο τον Σεπτέμβριο του 2022, αν και το περιόρισε σε 4,125 δισ. ευρώ. Όμως η διαμάχη συνεχίζεται, αφού η Google άσκησε έφεση κατά της τελευταίας απόφασης ενώπιον του ανώτερου Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ενώ από τότε η ΕΕ έχει οπλιστεί με ένα πιο ισχυρό νομικό όπλο, γνωστό ως Digital Markets Act (DMA), για να “χαλιναγωγήσει” τους τεχνολογικούς γίγαντες, συμπεριλαμβανομένης της Google.

Qualcomm: Κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης

Το Δικαστήριο του Λουξεμβούργου επικύρωσε σε μεγάλο βαθμό το αντιμονοπωλιακό πρόστιμο της ΕΕ που επιβλήθηκε στην αμερικανική εταιρεία τηλεπικοινωνιακών προϊόντων και υπηρεσιών, Qualcomm, μειώνοντας το ελαφρώς σε 238,7 εκατομμύρια ευρώ (265,5 εκατομμύρια δολάρια) από τα αρχικά 242 εκατομμύρια ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε το πρόστιμο το 2019, λέγοντας ότι η Qualcomm πούλησε τα chipsets της κάτω από το κόστος μεταξύ 2009 και 2011, σε μια πρακτική γνωστή ως επιθέτικη τιμολόγηση (“predatory pricing”), για να ανατρέψει τη βρετανική εταιρεία κατασκευής λογισμικού για κινητά τηλέφωνα Icera, η οποία αποτελεί πλέον μέρος της Nvidia Corp.

Η Qualcomm είχε υποστηρίξει ότι τα chipsets βασικής ζώνης 3G που “ξεχώρισαν” στην υπόθεση αντιπροσώπευαν μόλις το 0,7% της αγοράς του Παγκόσμιου Συστήματος Κινητών Τηλεπικοινωνιών (UMTS) και επομένως δεν ήταν δυνατόν να αποκλείσει τους ανταγωνιστές της από την αγορά τσιπσέτ.

Το Δικαστήριο «εξέτασε λεπτομερώς όλους τους ισχυρισμούς που προέβαλε η Qualcomm και τους απέρριψε στο σύνολό τους, με εξαίρεση έναν ισχυρισμό σχετικά με τον υπολογισμό του ποσού του προστίμου, τον οποίο θεωρεί εν μέρει βάσιμο, καθώς η Επιτροπή παρέκκλινε, χωρίς αιτιολόγηση, από τη μεθοδολογία που όριζε στις κατευθυντήριες γραμμές του 2006», ανέφερε το Γενικό Δικαστήριο που εδρεύει στο Λουξεμβούργο.

Δείτε τις αποφάσεις στην Qualex: ΓΔΕΕ υπόθ. T-334/19, ΓΔΕΕ υπόθ. T-671/19

- Διαφήμιση -

- Διαφήμιση -

Πρόσφατες αναρτήσεις

- Διαφήμιση -