fbpx
Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024

Ο Πούτιν του μπλόκαρε την υποψηφιότητα, το ΕΔΔΑ τον δικαίωσε – Καταδίκη της Ρωσίας με «άρωμα» Ναβάλνι

Ο Λεβ Σλόσμπεργκ, αντιφρονούντας πολιτικός, δημοσιογράφος και ακτιβιστής υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, «έχασε» το δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές, επειδή συμμετείχε σε διαδήλωση υποστήριξης του Αλεξέι Ναβάλνι.

Χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
Χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά

Δείτε επίσης

Με απόφαση που εξέδωσε χθες Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), γνωστό και ως Δικαστήριο του Στρασβούργου, καταδίκασε ομόφωνα την Ρωσία, επειδή στέρησε σε αντιπολιτευόμενο πολιτικό του καθεστώτος Πούτιν το δικαίωμα να κατέλθει στις εκλογές της Κρατικής Δούμας του 2021, με το πρόσχημα ότι έλαβε μέρος σε συγκέντρωση με εξτρεμιστικά χαρακτηριστικά.

Η ειρηνική συγκέντρωση που χαρακτηρίστηκε εξτρεμιστική και επί τη βάσει αυτής της κατηγορίας «κόπηκε» η υποψηφιότητα του Σλόσμπεργκ να λάβει μέρος στις εκλογές της Δούμας τον Ιούλιο του 2021, ήταν υπέρ του Αλεξέι Ναβάλνι, δριμύτατου επικριτή του Βλαντιμίρ Πούτιν, που άφησε την τελευταία του πνοή σε απομακρυσμένο σωφρονιστικό κέντρο της Αρκτικής στη Ρωσία στις 16 Φεβρουαρίου, δημιουργώντας μια γενικευμένη αίσθηση ότι ο θάνατός του δεν ήταν τυχαίος.

Ο Σλόσμπεργκ, ενώ επεδίωξε ενώπιον της ρωσικής δικαιοσύνης, να ανατρέψει την απόφαση που του απαγόρευε να λάβει μέρος στις εκλογές, διεγράφη, τελικώς, από τον εκλογικό κατάλογο, με αποτέλεσμα η υπόθεση να καταλήξει στο Στρασβούργο.

Πολίτες πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τον θάνατο του Ρώσου πολιτικού και ακτιβιστή Alexei Navalny (Αλεξέι Ναβάλνι) στην πρεσβεία της Ρωσίας στην Αθήνα, Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ

Όπως διαπίστωσε ειδικότερα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, η άσκηση του δικαιώματος της Σύμβασης για ειρηνική συνάθροιση δεν μπορεί να αποτελέσει λόγο για οποιαδήποτε κύρωση, συμπεριλαμβανομένου του αποκλεισμού του δικαιώματος ενός προσώπου να θέσει υποψηφιότητα για το Κοινοβούλιο. Υπό την έννοια αυτή, ο τρόπος αποκλεισμού του Σλόσμπεργκ, ενώ τυπικά ήταν σύμφωνος με το εθνικό δίκαιο της Ρωσίας, στηρίχθηκε σε αυθαίρετους λόγους. Παράλληλα, επισημάνθηκε ότι η παρότρυνση άλλων να συμμετάσχουν στη διαδήλωση δεν συνιστά εξτρεμιστική ενέργεια. Ως αποτέλεσμα, η απόφαση του αποκλεισμού του ήταν αυθαίρετη και παραβίαζε το δικαίωμα σε ελεύθερες εκλογές (άρθρο 3 του Πρωτοκόλλου 1 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου).

Το Ευρωδικαστήριο, αφού διαπίστωσε την αρμοδιότητά του, δεδομένου ότι τα πραγματικά περιστατικά που την προκάλεσαν συνέβησαν πριν από τις 16 Σεπτεμβρίου 2022, ημερομηνία κατά την οποία η Ρωσική Ομοσπονδία έπαψε να είναι συμβαλλόμενο μέρος της ΕΣΔΑ, καταδίκασε τη Ρωσία, επιδικάζοντας στον Σλόσμπεργκ αποζημίωση ύψους 12.500 ευρώ για την ηθική βλάβη που υπέστη, καθώς και για τα δικαστικά έξοδα που κλήθηκε να πληρώσει.


Δείτε την απόφαση στη Qualex: ΕΔΔΑ προσφ. 32648/22, απόφ. της 3.9.2024

- Διαφήμιση -

- Διαφήμιση -

Πρόσφατες αναρτήσεις

- Διαφήμιση -