fbpx
Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου, 2024

Απονομή σύνταξης σε αμφιτεροπλεύρως ορφανά και ανάπηρα τέκνα (ΣτΠ – Σύνοψη διαμεσολάβησης 7.3.2024)

Επέκταση και για τα παιδιά των ασφαλισμένων του Δημοσίου, της ρύθμισης σύμφωνα με την οποία παιδιά με βαριά αναπηρία, ορφανά και από τους δύο γονείς, λαμβάνουν το πλήρες ποσό της σύνταξης του θανόντα γονέα

Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

Δείτε επίσης

Ο Συνήγορος του Πολίτη κλήθηκε να παρέμβει σε περίπτωση που αφορά την απονομή συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων σε ανάπηρη κόρη με συνολικό ποσοστό αναπηρίας 70% εφ’ όρου ζωής, καθιστώντας την ανίκανη για κάθε βιοποριστικό επάγγελμα. Η κόρη αυτή, πλέον ορφανή και από τους δύο γονείς, έλαβε σύνταξη λόγω θανάτου της μητέρας της σε ποσοστό 50%, με βάση τις υφιστάμενες τότε διατάξεις.

Ωστόσο, η ελληνική νομοθεσία προβλέπει συγκεκριμένες διατάξεις για την προστασία των ορφανών και από τους δύο γονείς τέκνων με σοβαρές αναπηρίες. Συγκεκριμένα, με βάση τις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρ. 5 του ν. 3232/2004, τα τέκνα που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια αναπηρίας (67% και άνω) δικαιούνται το πλήρες ποσό της σύνταξης που έλαμβαν ή θα έπαιρνε ο αποβιώσας συνταξιούχος γονέας, υπό την προϋπόθεση ότι τα πρόσωπα αυτά δεν εργάζονται, δεν ασκούν κάποιο επάγγελμα, ή δεν λαμβάνουν σύνταξη από δική τους εργασία.

Επιπλέον, υπάρχει η πρόβλεψη για χορήγηση του πλήρους ποσού της μεγαλύτερης σύνταξης, σε περίπτωση που το άτομο δικαιούται περισσότερες από μία συντάξεις. Αυτές οι ευνοϊκές διατάξεις αρχικά δεν εφαρμόζονταν σε ορφανά τέκνα και από τους δύο γονείς ασφαλισμένων στο Δημόσιο με αναπηρία 67% και άνω.

Με την πρόσφατη νομοθετική επέκταση, η προστασία αυτή επεκτάθηκε και στα ανάπηρα τέκνα ασφαλισμένων στο Δημόσιο, με τις διατάξεις του άρθρου 119 του νόμου 5078/2023. Αυτό σημαίνει ότι τα ανάπηρα και αμφιτεροπλεύρως ορφανά τέκνα δικαιούνται πλέον το πλήρες ποσό της σύνταξης που θα δικαιούνταν ο ασφαλισμένος γονέας στο Δημόσιο, αντανακλώντας ένα βήμα προς την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας για τα πιο ευάλωτα μέλη της κοινωνίας.

Αυτή η εξέλιξη αποτελεί σημαντική νομική πρόοδο στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης και της προστασίας των αναπήρων, καθώς επιδιώκει να εξασφαλίσει οικονομική σταθερότητα και αξιοπρεπή διαβίωση για τα άτομα αυτά, τα οποία αντιμετωπίζουν πολλαπλές κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις.

Δείτε το έγγραφο στη Qualex: ΣτΠ Σύνοψη διαμεσολάβησης 7/3/2024

- Διαφήμιση -

- Διαφήμιση -

Πρόσφατες αναρτήσεις

- Διαφήμιση -