«Για πρώτη φορά μετά από τρεις δεκαετίες ενεργούς ακαδημαϊκής δράσης, πολλών βιβλίων και επιστημονικών δημοσιεύσεων εν γένει, πραγματοποιήθηκε χθες (Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου) μια ξεχωριστή και πολύ επιτυχημένη εκδήλωση παρουσίασης του κλασικού συγγράμματός μου ΕΜΠΕΙΡΙΚΗ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ, το οποίο επανεκδόθηκε για 3η φορά, σε αναθεωρημένη και συμπληρωμένη μορφή, πριν από λίγους μήνες με πρόλογο του αείμνηστου Καθηγητή Ιάκωβου Φαρσεδάκη, ο οποίος ήταν ωσεί παρών και πάντα δίπλα μας». Η φράση ανήκει σε ανάρτηση στα social media και διατυπώθηκε από την ίδια τη συγγραφέα, Καθηγήτρια Εγκληματολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χριστίνα Ζαραφωνίτου, αποτελώντας το καλύτερο δυνατό ρεπορτάζ για τη ζωντανή εκδήλωση – παρουσίαση του πονήματός της.
«Παρά τη βροχόπτωση, η αίθουσα «Χάρης Καρατζάς» της Νομικής Βιβλιοθήκης ήταν συγκινητικά γεμάτη», συμπλήρωσε η Καθηγήτρια. «Οι ομιλίες των συναδέλφων κ. Νέστορα Κουράκη, κ. Γιάννη Πανούση, κ. Ιωάννας Τσίγκανου και κ. Ανδρέα Λύτρα ήταν υψηλότατου επιπέδου και ενέταξαν συνθετικά το εν λόγω πόνημα στο πλαίσιο των επιστημονικών ρευμάτων. Τους ευχαριστώ όλους και κυρίως την εκδότριά μου κ. Λίλα Καρατζά και όλους τους συνεργάτες του Οργανισμού για την άψογη διοργάνωση. Ευχαριστώ, βεβαίως, τους συναδέλφους, φίλους, φοιτητές, συνεργάτες και την οικογένειά μου για την παρουσία τους, καθώς και τους εξ αποστάσεως συμμετέχοντες για τα καλά τους λόγια! Καλή μας συνέχεια σε μονοπάτια σύνθεσης, ενότητας, ήθους και επιστημονικής δημιουργίας!».
Το βιβλίο, πολυσυλλεκτικό καθώς είναι, προσεγγίζει το θέμα σφαιρικά. Μέθοδοι και τεχνικές της εγκληματολογικής έρευνας. Έρευνες μετρήσεων εγκληματικότητας, καθώς και έρευνες παραγόντων εγκληματογένεσης, ατομικών και κοινωνικών. Η κοινωνική αντίδραση: μέσα από το πρίσμα της οι συνέπειες της ποινής, αλλά και το κοινό ως παράγοντας διαμόρφωσης της αντεγκληματικής πολιτικής.
Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρων ο πρόλογος του αείμνηστου Ιάκωβου Φαρσεδάκη, Ομότιμου Καθηγητή Εγκληματολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ιδίως στο σημείο όπου εξιστορεί πώς καταρτίσθηκε το πρόγραμμα σπουδών του Τομέα Εγκληματολογίας, με πρότυπο το Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ και την επιφανέστερη παγκοσμίως οικεία Σχολή, με τα ογδόντα εγκληματολογικά μαθήματα. O ίδιος εξαίρει άλλωστε τη συμβολή της συγγραφέως που έπειτα από τρεις δεκαετίες «ευδόκιμης, διαδραστικής όπως τη συνηθίζει, διδασκαλίας του αντικειμένου (…) εμπλουτίζει σημαντικά την ύλη του (βιβλίου) και, αναστοχαζόμενη, την αναμορφώνει και τη βελτιώνει κατά τρόπο υποδειγματικό».
Ο εκλιπών, εμβληματική φιγούρα του κλάδου, χαρακτηρίζει εξάλλου το βιβλίο «σημαντικό», «χρήσιμο σε όλους μας, ιδιαίτερα στους νέους συναδέλφους, οι οποίοι θα βρουν σε αυτό το σωστά δομημένο και πλούσιο κατά το περιεχόμενό του κείμενο, μια πλήρη αναφορά στο συνολικό corpus της – ελληνικής και διεθνούς – εγκληματολογικής έρευνας. Οφείλουμε χάριτος στη συγγραφέα γι’ αυτό».
Βρείτε την έκδοση εδώ