Άλλη μια δικαστική λειτουργός απολύθηκε οριστικά λόγω ανεπάρκειας και υπέρμετρης καθυστέρησης στην έκδοση αποφάσεων, διατηρώντας όμως το δικαίωμα να απασχοληθεί ως υπάλληλος στο Δημόσιο.
Ειδικότερα, με ομόφωνη απόφαση της Πειθαρχικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, υπό την πρόεδρό της Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα και με τη συμμετοχή της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη, 46χρονη Πρωτοδίκης τέθηκε εκτός δικαστικού σώματος, διότι καθυστερούσε την έκδοση αποφάσεων από 14 μήνες έως 2,5 χρόνια, οι εκκρεμείς δικογραφίες κυμαίνονταν από 81 έως 275, σε σημείο κάποιες υποθέσεις να κινδυνεύουν με παραγραφή, ενώ αρνήθηκε δύο φορές να παραδώσει στον προϊστάμενο του Πρωτοδικείου τις δικογραφίες που αδικαιολόγητα καθυστερούσε. Επίσης, κατατέθηκαν σε βάρος της μηνύσεις για υπεξαίρεση εγγράφων.
Στην εισήγησή της η Αρεοπαγίτης Γεωργία Κατσίμαγκλη ανέφερε ότι λόγω των καθυστερήσεων στις πόλεις, όπου υπηρετούσε η 46χρονη Πρωτοδίκης υπήρχαν έγγραφες και τηλεφωνικές διαμαρτυρίες δικηγόρων και πολιτών για τις μεγάλες εκκρεμότητες που είχε. Μάλιστα, όταν η εν λόγω Πρωτοδίκης υπηρετούσε στον Πειραιά, της αφαιρέθηκαν 59 δικογραφίες που καθυστερούσε υπερβολικά, προκειμένου να χρεωθούν σε άλλους συναδέλφους της, καθώς υπήρχε κίνδυνος παραγραφής αδικημάτων και της ζητήθηκε να επιστρέψει τις δικογραφίες. Όμως, οι δικογραφίες δεν παραδόθηκαν και υπεβλήθη μηνυτήρια αναφορά σε βάρος της για υπεξαίρεση εγγράφων, ενώ διατυπώθηκε η άποψη να διαταχθεί έρευνα στο σπίτι της προκειμένου να κατασχεθούν οι δικογραφίες.
Τελικά, οι δικογραφίες αυτές παραδόθηκαν από την πρώην Πρωτοδίκη στον προϊστάμενό της, ωστόσο μία δικογραφία δεν επιστράφηκε ποτέ, αλλά και η ίδια δεν απάντησε εάν την έχει χάσει ή όχι, με αποτέλεσμα να γίνει αυτεπάγγελτη ανασύσταση της χαμένης δικογραφίας.
Ανάλογο περιστατικό υπήρξε στο Ηράκλειο όπου υπηρετούσε, καθώς της αφαιρέθηκαν 44 υποθέσεις και της ζητήθηκε και πάλι να επιστρέψει 25 που είχε στα χέρια της, αλλά δεν τις επέστρεψε μέχρι την ημέρα συνεδρίασης της Πειθαρχικής Ολομέλειας, παρά το γεγονός ότι κρινόταν η απόλυσή της.
Ενδεικτικό είναι ότι μετά το τέλος της συνεδρίασης της Ολομέλειας η κυρία Κλάπα από έδρας ζήτησε από τον δικηγόρο της πρώην Πρωτοδίκου να την πείσει να επιστρέψει τις 25 δικογραφίες που της είχαν αφαιρεθεί και κρατούσε στα χέρια της.
Όπως τόνισε η εισηγήτρια αρεοπαγίτης, η Πρωτοδίκης αρνήθηκε να συμμορφωθεί στις υποδείξεις των επιθεωρητών (επτά φορές επιθεωρήθηκε) και τους αγνόησε ως προς τις μεγάλες καθυστερήσεις που είχε. Στη συνέχεια η εισηγήτρια πρότεινε στην Ολομέλεια την οριστική παύσης της Πρωτοδίκου.
Χαρακτηριστικά η κυρία Κατσίμαγκλη τόνισε ότι ακόμα και σήμερα 25 δικογραφίες, με δικάσιμο το 2022, δεν τις έχει επιστρέψει.
Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη συντάχθηκε με την εισηγήτρια Αρεοπαγίτη.
Κατά την απολογία της η Πρωτοδίκης ισχυρίστηκε ότι είχε χρεωθεί μεγάλο όγκο υποθέσεων, γεγονός που, σε συνδυασμό με την απειρία της και τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπισε, ήταν κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση έκδοσης αποφάσεων, ενώ στη συνέχεια της ακροαματικής διαδικασίας επικαλέστηκε και ψυχολογικά προβλήματα.
Τέλος, σημειώνεται ότι, ένα μήνα νωρίτερα την πόρτα της εξόδου από το δικαστικό σώμα είχαν δει πέντε δικαστικοί λειτουργοί με απόφαση της πειθαρχικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου.