fbpx
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024

Κροατία: Νομοθετική αναγνώριση των γυναικοκτονιών

Είναι η τρίτη χώρα της ΕΕ που κατοχυρώνει τη νομική αναγνώριση του αδικήματος της γυναικοκτονίας μετά την Κύπρο και τη Μάλτα

Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

Δείτε επίσης

Η Βουλή της Κροατίας ψήφισε σήμερα Πέμπτη 14 Μαρτίου τη νομική αναγνώριση της γυναικοκτονίας, καθιστώντας την Κροατία την τρίτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δίνει νομικό καθεστώς στις δολοφονίες γυναικών λόγω του φύλου τους.

Πριν από την Κροατία, μόνο η Κύπρος και η Μάλτα το είχαν πράξει. Σύμφωνα με τοπικές ΜΚΟ, η Κροατία είναι η τρίτη χώρα της ΕΕ όσον αφορά το ποσοστό των γυναικοκτονιών στον συνολικό αριθμό των κατοίκων.

«Με αυτές τις αλλαγές προστατεύουμε το δικαίωμα, την ασφάλεια και την αξιοπρέπεια των γυναικών και στέλνουμε το μήνυμα πως η βία σε βάρος των γυναικών είναι απαράδεκτη», είχε δηλώσει στα τέλη Φεβρουαρίου ο Κροάτης πρωθυπουργός Αντρέι Πλένκοβιτς, παρουσιάζοντας την πρόταση νόμου.

Το Κοινοβούλιο είχε αποφασίσει να λάβει τη σχετική πρωτοβουλία τον Σεπτέμβριο του προηγούμενου έτους, μετά τη δολοφονία της Μιχαέλα Μπέρακ, φοιτήτριας Νομικής, η οποία δολοφονήθηκε από έναν αστυνομικό με τον οποίο είχε μια σύντομη σχέση. Ο θάνατός της προκάλεσε έντονη συζήτηση για τα κενά του υφιστάμενου ποινικού συστήματος και την αποτελεσματική προστασία των θυμάτων.

Δείτε τη σχετική Έκδοση: Γυναικοκτονία και Ποινικό Δίκαιο

Δείτε τη σχετική Αρθρογραφία στη Qualex: Περί της θεσπίσεως του αδικήματος της «γυναικοκτονίας» στην κυπριακή έννομη τάξη

- Διαφήμιση -

- Διαφήμιση -

Πρόσφατες αναρτήσεις

- Διαφήμιση -