fbpx
Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου, 2024

Μήνυμα Αρείου Πάγου για Ευρωπαία Εισαγγελέα

Την καθ' ύλην αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας αποκλειστικά και μόνον στις αξιόποινες πράξεις που θίγουν τα οικονομικά συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θυμίζει ο Άρειος Πάγος.

Χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά
Χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά

Δείτε επίσης

Ανακοίνωση – μήνυμα με νόημα, προς πάσα κατεύθυνση, εξέδωσαν από κοινού Άρειος Πάγος και Εισαγγελία Αρείου Πάγου, μετά την επίσκεψη της Ευρωπαίας Εισαγγελέως Laura Codruta Kövesi στο Ανώτατο Δικαστήριο – την υπογράφουν ο Αρεοπαγίτης Παναγιώτης Λυμπερόπουλος και ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Κωνσταντίνος Τζαβέλλας, εκπρόσωποι Τύπου του Δικαστηρίου αμφότεροι.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Στις 13/3/2024 η Ευρωπαία Γενική Εισαγγελέας κ. Laura Codruta Kövesi, πραγματοποίησε, κατόπιν αιτήματός της, εθιμοτυπική επίσκεψη στον Άρειο Πάγο και συναντήθηκε με την Πρόεδρο και την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Κατά τη συνάντηση αυτή, επιβεβαιώθηκε εκατέρωθεν η πρόθεση για στενή και αρμονική συνεργασία των εισαγγελικών λειτουργών της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και της Εισαγγελίας της Χώρας μας, οπωσδήποτε, μέσα στα θεσμικά πλαίσια που καθορίζονται από τον Κανονισμό (ΕΕ) 2017/1939 του Συμβουλίου, ο οποίος περιορίζει την καθ’ ύλην αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, αποκλειστικά και μόνον στις αξιόποινες πράξεις που θίγουν τα οικονομικά συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».   

Το κείμενο έρχεται μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε με τις δηλώσεις της κ. Kövesi σε τηλεοπτικό σταθμό για τον νόμο περί ευθύνης υπουργών και τους περιορισμούς που θέτει στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ως προς την έρευνα για τα Τέμπη. «Μας μπλοκάρουν από το να βρούμε την αλήθεια. Μας μπλοκάρουν από το να απονείμουμε δικαιοσύνη», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά. «Γιατί εάν σου απαγορεύουν να κάνεις έρευνα, δεν μπορείς να αποκαλύψεις την αλήθεια».

Σε σχέση δε με τον νόμο περί ευθύνης Υπουργών, είχε τονίσει: «Δυστυχώς η Συνταγματική πρόβλεψη πρέπει να αλλάξει. Γι’ αυτό το έχουμε ζητήσει και έχουμε στείλει επιστολή στην Κομισιόν».

«Εάν το έργο είχε ολοκληρωθεί εγκαίρως, τα Τέμπη δεν θα είχαν συμβεί», συμπλήρωσε για τη σύμβαση 717. «Αυτό το τραύμα δεν μπορεί να επουλωθεί χωρίς δικαιοσύνη. Τον Δεκέμβριο καλέσαμε 23 δημόσιους λειτουργούς. Ερευνήσαμε μόνο τα κομμάτια που αφορούν το πώς αξιοποιήθηκαν τα ευρωπαϊκά κονδύλια».

Οι αντιδράσεις

Οι οξύτατες δηλώσεις της Ευρωπαίας Εισαγγελέως προκάλεσαν εύλογα αντιδράσεις, θετικές και αρνητικές, τόσο από κόμματα, όσο και από εκπροσώπους του δικαστικού κλάδου. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, η αρμόδια Τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Μιλένα Αποστολάκη, καθώς και ο Πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης εξαπέλυσαν πυρ ομαδόν κατά της κυβέρνησης.

«Ο νόμος περί ευθύνης υπουργών δεν εμποδίζει την Ευρωπαία Εισαγγελέα να ζητήσει έγγραφα και στοιχεία για τα Τέμπη», και «να τα στείλει στη συνέχεια στην Ελληνική Βουλή», σχολίασε στα social media ο Πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, Παναγιώτης Δανιάς. Η κ. Kövesi «θα μπορούσε να κάνει τη δουλειά της αθόρυβα και μεθοδικά, όπως κάνουν οι πραγματικοί Δικαστές και Εισαγγελείς στις Χώρες-Μέλη, χωρίς βαρύγδουπες δηλώσεις που προσβάλλουν την θεσμική αυτονομία των Κρατών Μελών της Ε.Ε. και την καθιστούν μέρος του προβλήματος, αντί της λύσης».

H διαφωνία ήλθε εκ των έσω, και συγκεκριμένα από τον Βασίλη Φαϊτά, Εφέτη ΔΔ και τη Βανέσσα-Παναγιώτα Ντέγκα, Πρόεδρο Πρωτοδικών ΔΔ.

Συνυπογράφοντας ανακοίνωση, δήλωσαν: «Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών Βασίλης Φαϊτάς και Βανέσσα-Παναγιώτα Ντέγκα δηλώνουμε ότι η δημόσια τοποθέτηση του Προέδρου της Ένωσης Παναγιώτη Δανιά κατά της Ευρωπαίας Εισαγγελέως Λάουρα Κοβέσι, σχετικά με τη διερεύνηση των αιτιών του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών, δεν εξυπηρετεί την υπόθεση της αναζήτησης της αλήθειας, σε μια περίοδο που οι συγγενείς των θυμάτων καταγγέλλουν παραβιάσεις του κράτους δικαίου και συγκαλύψεις. Η δήλωση αυτή, απαξιωτική για την απώλεια των συγγενών των θυμάτων, δεν απηχεί τη θέση των διοικητικών δικαστών, που στηρίζουμε το δίκαιο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας για πλήρη διαλεύκανση του εγκλήματος και απόδοση όλων των ευθυνών που προκύπτουν».

Δεκτή η αναφορά Καρυστιανού

Σε κάθε περίπτωση μείζονος σημασίας είναι η είδηση ότι η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έκανε δεκτή την αναφορά – αίτημα που κατέθεσε η Μαρία Καρυστιανού, Πρόεδρος του Συλλόγου «Τέμπη 2023» (απηύθυνε ομιλία το απόγευμα της Δευτέρας), προκειμένου να μείνει ανοιχτός ο «φάκελος» για τη σιδηροδρομική τραγωδία.

«Δεν προσδοκούμε από εσάς να γίνετε λαϊκό δικαστήριο. Προσδοκούμε με αφορμή το προσωπικό μας δράμα να ενσκήψετε με βαθύ το αίσθημα της ευθύνης σε τρία αντικείμενα μείζονος ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος:

Στο κράτος δικαίου.

Στην προστασία της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας των πολιτών.

Στην ασφάλεια των συγκοινωνιών.

Για τους λόγους αυτούς παρακαλούμε να παραμείνει ανοικτή η αναφορά στην Επιτροπή σας», επεσήμανε μεταξύ άλλων η κ. Καρυστιανού.

- Διαφήμιση -

- Διαφήμιση -

Πρόσφατες αναρτήσεις

- Διαφήμιση -