Παρατηρητήριο για τη Δικαιοσύνη, Justice Watch, θα το λένε. Δεν έχει προηγούμενο στην Ελλάδα, ούτε στην Ευρώπη. Θέλει μόνο να επισημαίνει, να προσφέρει, αλλά και να εισφέρει, ως ήρεμη και αντικειμενική φωνή, δίχως πολιτικές, ούτε συνδικαλιστικές φιλοδοξίες. Θα λειτουργεί σε 14 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, με την Αθήνα ως έδρα του διεθνούς δικτύου.
Η είδηση διακινήθηκε μόλις χθες το απόγευμα, κυοφορείται όμως καιρό, βασισμένη σε μια ιδέα του δικηγόρου Παναγιώτη Περάκη. Οφείλει, δε, την έμπνευσή της στη θητεία του κ. Περάκη ως Προέδρου (τέως) στο CCBE, τον Ευρωπαϊκό Δικηγορικό Σύλλογο. Το ομολογεί ο ίδιος, μιλώντας στο NB Daily, καθώς η πρωτοβουλία για το Justice Watch προϋποθέτει – αν μη τι άλλο – δικτύωση στον ευρωπαϊκό νομικό κόσμο. Η συνεργασία και ανταλλαγή πληροφοριών με τις 13 χώρες θα γίνεται δε με γνωστά ονόματα του νομικού κόσμου, κατά κύριο λόγο Προέδρους εθνικών Δικηγορικών Συλλόγων. Στο Παρατηρητήριο συμμετέχουν χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία, η Πολωνία (με βαρύτατα προβλήματα Δικαιοσύνης), η Σλοβενία, η Σλοβακία, η Μολδαβία, η Κύπρος.
Στοιχεία θα συγκεντρώνονται, παθογένειες θα εντοπίζονται, υποθέσεις ή καλύτερα εκβάσεις υποθέσεων οι οποίες προκαλούν εύλογα ερωτηματικά θα ερευνώνται.
«Θα βρείτε αρκετά Παρατηρητήρια Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Ευρώπη, Παρατηρητήρια για τη Δικαιοσύνη όχι, μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες υπάρχει κάτι ανάλογο», εξηγεί ο κ. Περάκης. «Τα δεδομένα που μας ενδιαφέρουν είναι ποικίλα. Μπορεί να είναι δικαστικές αποφάσεις, μπορεί να είναι και συγκεκριμένες παράμετροι μιας διαδικασίας, για παράδειγμα η διάρκεια μιας δίκης, οι αναβολές της, ή η παραγραφή αδικημάτων στους κόλπους της. Συμβαίνουν πράγματα που δεν καταγράφονται πουθενά…Και αρνητικά και θετικά. Πρωτοβουλίες και συνεργασίες στο πεδίο του e – justice, από διάφορα Υπουργεία.
»Στο εγχείρημα κομβικό ρόλο θα έχει επιστημονική ομάδα, με νομικούς εγνωσμένης αξίας και υψηλού κύρους. Επιφυλάσσουμε και όνομα – έκπληξη, στον ρόλο του Προέδρου του Εποπτικού – Επιστημονικού Συμβουλίου. Όχι, δεν θα είναι από τον κόσμο της Πολιτικής… Θα ανακοινωθεί στην επίσημη πανηγυρική ανακοίνωση σύστασης του Justice Watch».
Ο νέος φορέας θα έχει τη μορφή Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας (σσ: στρατηγείο υπάρχει εντός των ορίων του δήμου Αθηναίων, αλλά προς το παρόν δεν αποκαλύπτεται), θα χρηματοδοτείται από ανεξάρτητους διεθνείς οργανισμούς, όπως φερ’ ειπείν το Συμβούλιο της Ευρώπης, και βασικό σκοπό θα έχει την παρατήρηση, ανάλυση και καταγραφή – με αντικειμενικό και διαφανή τρόπο – της απονομής της Δικαιοσύνης, Πολιτικής, Ποινικής και Διοικητικής. Στοιχεία θα συγκεντρώνονται, παθογένειες θα εντοπίζονται, υποθέσεις ή καλύτερα εκβάσεις υποθέσεων οι οποίες προκαλούν εύλογα ερωτηματικά θα ερευνώνται.
«Συμβαίνουν πράγματα που δεν καταγράφονται πουθενά…Και αρνητικά και θετικά».
«Απώτερος στόχος της προσπάθειας αυτής είναι η βελτίωση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας της Δικαιοσύνης, όπως και η επιτάχυνσή της. Στο πλαίσιο αυτό ιδιαίτερη μέριμνα θα δοθεί στη συγκέντρωση στατιστικών στοιχείων σχετικά με τον χρόνο και την ποιότητα απονομής της Δικαιοσύνης, σε συνδυασμό με τη χρήση και ανάπτυξη της ψηφιακής τεχνολογίας», τονίζεται χαρακτηριστικά.
Σε κάθε περίπτωση είναι ενδιαφέρουσα η δημοκρατική διάσταση που προσδίδεται στην πρωτοβουλία, καθώς θα παρέχεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας και στον τελευταίο πολίτη πρόσβαση και απρόσκοπτη συμμετοχή στο εγχείρημα. Ο κ. Περάκης καθιστά σαφές ότι ασφαλώς δεν θα διεξάγονται νέες «δίκες», θα συλλέγονται όμως πληροφορίες ενδεχομένως πολύτιμες για την τροφοδότηση ερευνών, ενίοτε και δημοσιογραφικών.
Το Καταστατικό θα προβλέπει – σημειωτέον – Μέλη και Εταίρους, ενώ με δυο θετικές «συστάσεις» θα έχει κανείς τη δυνατότητα να συμμετάσχει ενεργά στο Παρατηρητήριο.
Τα ονόματα του Justice Watch
Στην πρόσκληση του κ. Περάκη έχουν ανταποκριθεί μέχρι στιγμής γνωστά ονόματα του νομικού κόσμου, όπως οι Βασίλης Μαρκής, πρώην Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Λίλιαν Μήτρου, Kαθηγήτρια Πανεπιστημίου Αιγαίου, Ιωάννης Δρυλλεράκης, τέως Πρόεδρος του Συνδέσμου Δικηγορικών Εταιρειών, Βασίλης Παπαστεργίου, πρώην μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Γιάννης Ιωαννίδης, τέως Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Νίκος Βιτώρος, Ποινικολόγος, Αγγελική Νικολοπούλου, Δικηγόρος ειδική σε θέματα Ασύλου, Ευαγγελία Βαγενά, Δικηγόρος, τέως Διευθύντρια του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας.
Στο εγχείρημα συμμετέχουν πρόσωπα από τον χώρο της δημοσιογραφίας, ο Παναγιώτης (Τάκης) Τσιμπούκης και ο Τάσος Τέλλογλου, καθώς και της Οικονομίας, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας και αντιπρόεδρος του ΕΒΕΑ Σταύρος Καφούνης και ο γνωστός επιχειρηματίας στον χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Θόδωρος Σιετής.
Το Justice Watch θα συνεπικουρούν, κατά τομέα, ειδικοί επιστήμονες, όπως η Καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου Πολιτιστικών Αγαθών στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας και Δικηγόρος Ελένη Τροβά (θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς και δικαίου περιβάλλοντος) και ο ειδικός σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και Ε.Σ.Δ.Α. Δικηγόρος Βασίλης Χειρδάρης.