fbpx
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024

Προσβολή προσωπικότητας δημοσίου προσώπου στον καλλιτεχνικό χώρο: Διέρρευσαν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα στον τύπο (ΤρΕφΑθ 2074/2023)

Δημοσιεύματα που μιλούν για την ποινική δίωξη μουσικού συνθέτη για κατοχή ναρκωτικών πλήττουν τόσο τη δημόσια εικόνα του όσο και την προσωπική ζωή του. Επιδικάστηκε αποζημίωση για ηθική βλάβη.

Χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
Χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά

Δείτε επίσης

Στην προκείμενη περίπτωση δημοσιεύθηκαν άρθρα σε εφημερίδα που περιλάμβαναν προσωπικά δεδομένα και πληροφορίες για την ποινική δίωξη ενός καταξιωμένου καλλιτέχνη, με μακρόχρονη καριέρα στην Ελλάδα και την ομογένεια, υπό την υποψία κατοχής και διακίνησης ναρκωτικών. Συγκεκριμένα, ο ενάγων κατηγορείται για την κατοχή 465 γραμμαρίων ακατέργαστης κάνναβης, καθώς το χασίς μαζί με μία ηλεκτρονική ζυγαριά ακρίβειας και το ποσό των 1.500 ευρώ βρέθηκαν στο διαμέρισμά του. Όπως επίσης αναφέρεται στην απόφαση στο δημοσίευμα, περιλαμβάνονταν πληροφορίες που αφορούν τον ενάγοντα-εφεσίβλητο, και δη η παρακολούθηση του ενάγοντος από τους αστυνομικούς, η έρευνα στην κατοικία του, η κατάσχεση των ναρκωτικών ουσιών, η σύλληψή του, η άσκηση ποινικής δίωξης από τον Εισαγγελέα Αθηνών σε βάρος του για παράβαση του Νόμου Περί Ναρκωτικών σε βαθμό κακουργήματος και η απολογία του ενώπιον του Ανακριτή καθώς και η επιβολή σε βάρος του περιοριστικών όρων.

Περαιτέρω, προκειμένου να συσχετιστούν με το πρόσωπο του ενάγοντα-εφεσίβλητου οι ως άνω πληροφορίες, αναφέρθεται επίσης στο δημοσίευμα το ονοματεπώνυμο αυτού, η ηλικία του, ο τόπος κατοικίας του, η επαγγελματική του ιδιότητα, οι διάφορες συνεργασίες του με άλλους καλλιτέχνες και η γνωστή στο ευρύ κοινό αντιδικία του με έτερο γνωστό καλλιτέχνη για την πατρότητα τραγουδιού που διαγωνίστηκε στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό τραγουδιού.

Η υπόθεση, όπως είναι φυσικό, έλαβε σημαντική δημοσιότητα και επηρέασε αρνητικά τη δημόσια εικόνα και την προσωπική ζωή του καλλιτέχνη.

Το δικαστήριο εξετάζει κατά πόσον ο εκδότης και ο διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας, είχαν δικαίωμα να δημοσιεύσουν τις πληροφορίες αυτές, ιδίως δεδομένου ότι αφορούσαν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα σχετιζόμενα με ποινική δίωξη, καθώς και τη νομιμότητα της δημοσίευσης υπό το πρίσμα του εάν ο ενάγων θεωρείται δημόσιο πρόσωπο και αν υπάρχει έννομο συμφέρον του κοινού να ενημερωθεί για την υπόθεση.

Η απόφαση κατέληξε ότι η επεξεργασία των απλών και ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων του ενάγοντος – εφεσίβλητου υπήρξε παράνομη και προσβλητική για την προσωπικότητά του, έγινε υπαιτίως και από κοινού από τον εκδότη της εφημερίδας, τον διευθυντή σύνταξης και τον συντάκτη του εκάστοτε δημοσιεύματος και προκάλεσε στον ενάγοντα ηθική βλάβη.

Δείτε την απόφαση στη Qualex: ΤρΕφΑθ 2074/2023

- Διαφήμιση -

- Διαφήμιση -

Πρόσφατες αναρτήσεις

- Διαφήμιση -