fbpx
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Πάγωμα τραπεζικών λογαριασμών: Παράνομη άρση διάταξης του Προέδρου της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων (ΑΠ 1315/2023)

Υπέρβαση εξουσίας από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, ως προς τις προϋποθέσεις αποδέσμευσης ποσών αναγκαίων για τη διαβίωση του κατηγορουμένου

Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

Δείτε επίσης

Στην εν λόγω απόφαση, με Διάταξη του Προέδρου της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, επιβλήθηκε δέσμευση στην περιουσία συγκεκριμένων φυσικών και νομικών προσώπων, συμπεριλαμβανομένων τραπεζικών λογαριασμών, επενδυτικών στοιχείων και άλλων χρηματοπιστωτικών προϊόντων, με την επιφύλαξη ορισμένων εξαιρέσεων για την κάλυψη βασικών αναγκών διαβίωσης και λειτουργίας των ενδιαφερομένων.

Κατόπιν προσφυγής στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών, το δικαστήριο διέταξε την εν μέρει άρση της δέσμευσης για την απελευθέρωση συγκεκριμένων χρηματικών ποσών μέχρι ορισμένου ποσού μηνιαίως, υπό τον πρόσθετο όρο ότι οι καταβολές θα δικαιολογούνται με τα αντίστοιχα παραστατικά και θα πραγματοποιούνται διατραπεζικά και τον όρο ο προσφεύγων να απέχει από τη δημιουργία νέων τραπεζικών λογαριασμών. Με τον τρόπο αυτό αξιώθηκε η διενέργεια νέων καταθέσεων στους τραπεζικούς λογαριασμούς ώστε τα δεσμευμένα ποσά να διατηρηθούν ως προερχόμενα αποκλειστικά από εγκληματικές δραστηριότητες.

Έπειτα από αίτηση αναίρεσης που άσκησε ο Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, διαπιστώθηκε ότι έτσι που έκρινε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών υπερέβη την εξουσία του και τη σχετική νομοθετική πρόβλεψη καθώς με τη διάταξη του Προέδρου της Αρχής, τα ποσά αυτά είχαν ήδη εξαιρεθεί από τη δέσμευση. Κατά την τελεολογική ερμηνεία των διατάξεων για τη δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών δεν κρίνεται αναγκαίο τα εξαιρούμενα για λόγους διαβίωσης ποσά να μην προέρχονται από το εγκληματικό προϊόν, καθώς εάν προέρχονταν αποκλειστικά από νόμιμες δραστηριότητες δεν θα συνέτρεχε καν λόγος δέσμευσής τους. Εάν γινόταν δεκτό τα αποδεσμευόμενα χρηματικά ποσά να καλύπτονται από μεταγενέστερες της έκδοσης της διάταξης πιστώσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς, χωρίς να θίγεται το δεσμευθέν χρηματικό ποσό, θα προέκυπτε, κατά το σκεπτικό της απόφασης, το άτοπο οι ανάγκες διαβίωσης, συντήρησης κ.λπ. των ενδιαφερομένων να μην ικανοποιούνται όταν δεν υπάρχει η δυνατότητα αυτή, κάτι που δεν εμπίπτει στη νομοθετική ρύθμιση για τη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων.

Δείτε την απόφαση στη Qualex: ΑΠ (Συμβ) 1315/2023

- Διαφήμιση -

- Διαφήμιση -

Πρόσφατες αναρτήσεις

- Διαφήμιση -