fbpx
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Κατάργηση υποχρέωσης εγκατάστασης δικτύου αερίων καυσίμων σε νέες οικοδομές (ΕγκΥπΠΕν ΥΠΕΝ/ΓΡΓΓΧΣΑΠ/24273/1300/5.3.2024)

Απαλλαγή από την απαίτηση εγκατάστασης δικτύου αερίων καυσίμων σε νέες κατασκευές

Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

Δείτε επίσης

Το άρθρο 27 του νόμου 5069/2023 ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στον τομέα των κατασκευών και της ενεργειακής πολιτικής στην Ελλάδα, με την κατάργηση της υποχρέωσης εγκατάστασης δικτύου αερίων καυσίμων σε νέες οικοδομές. Η προηγούμενη νομοθεσία, ειδικότερα το π.δ. 420/1987, επέβαλλε την υποχρεωτική σύνταξη και εκπόνηση μελέτης για την εγκατάσταση τέτοιων δικτύων, προβλέποντας ένα στάνταρ σύστημα εφοδιασμού με φυσικό αέριο. Ωστόσο, η νέα νομοθετική ρύθμιση εισάγει μια σημαντική αλλαγή, καθιστώντας την εγκατάσταση αυτή προαιρετική.

Αυτή η αλλαγή ενσωματώνεται με σκοπό την παροχή μεγαλύτερης ευελιξίας στους ιδιοκτήτες και τους κατασκευαστές νέων οικοδομών, επιτρέποντας την προσαρμογή των ενεργειακών λύσεων στις ανάγκες και τις προτιμήσεις τους. Επιπλέον, αναγνωρίζει την ανάγκη για περισσότερο ολοκληρωμένη προσέγγιση στην ενεργειακή διαχείριση και τη βιώσιμη ανάπτυξη, δίνοντας τη δυνατότητα εξερεύνησης εναλλακτικών πηγών ενέργειας.

Σημαντικό στοιχείο της νέας νομοθεσίας είναι η δυνατότητα αναδρομικής εφαρμογής της διάταξης σε οικοδομικές άδειες που έχουν ήδη χορηγηθεί. Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες μπορούν να επιλέξουν να αποποιηθούν την εγκατάσταση δικτύων αερίων καυσίμων, ακόμη και εάν η οικοδομή τους έχει ήδη εγκριθεί για τέτοια εγκατάσταση. Για την ενημέρωση των οικοδομικών αδειών απαιτείται η υποβολή μιας Τεχνικής Έκθεσης από τους επιβλέποντες μηχανικούς και μιας υπεύθυνης δήλωσης από τον κύριο του έργου. Η διαδικασία αυτή επιτρέπει τη χορήγηση Πιστοποιητικού Ενεργειακής Κατανάλωσης (ΠΕΚ) χωρίς την ανάγκη βεβαίωσης για την κατασκευή φυσικού αερίου, απλουστεύοντας σημαντικά τις διαδικασίες για τους ιδιοκτήτες.

Η κατάργηση της υποχρέωσης εγκατάστασης δικτύου αερίων καυσίμων ενδέχεται να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις τόσο στην αγορά ακινήτων όσο και στην ενεργειακή αγορά της Ελλάδας.

Δείτε την εγκύκλιο στη Qualex: ΕγκΥπΠΕν ΥΠΕΝ/ΓΡΓΓΧΣΑΠ/24273/1300/5.3.2024

- Διαφήμιση -

- Διαφήμιση -

Πρόσφατες αναρτήσεις

- Διαφήμιση -