fbpx
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

ΟΑΕΕ – Προσδιορισμός ασφαλιστικής αναπηρίας – Εξουσία του δικαστηρίου επί επαναλαμβανόμενης παράλειψης των υγειονομικών επιτροπών να γνωματεύσουν αιτιολογημένα (ΣτΕ 262/2024)

Παραπομπή στην επταμελή σύνθεση του ζητήματος κατά πόσον το δικαστήριο νομιμοποιείται να εκφέρει ίδια ασφαλιστική κρίση μετά από αλλεπάλληλες μη αιτιολογημένες γνωματεύσεις

Χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
Χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά

Δείτε επίσης

Η υπόθεση αφορά τη χορήγηση σύνταξη αναπηρίας σε ασφαλισμένο του ΟΑΕΕ. Το δικαστήριο εξετάζει την αρμοδιότητα προσδιορισμού της ασφαλιστικής αναπηρίας. Όπως αναφέρει το δικαστήριο, υπό το ισχύον νομοθετικό καθεστώς, οι υγειονομικές επιτροπές έχουν πλέον την αποκλειστική αρμοδιότητα να αποφαίνονται οριστικώς και τελεσιδίκως, τόσο για το ποσοστό της υγειονομικής αναπηρίας (σωματικής-πνευματικής), όσο και για το ποσοστό ασφαλιστικής αναπηρίας (δηλαδή της ανικανότητας για το ασφαλιζόμενο επάγγελμα ύστερα από συνεκτίμηση κοινωνικών κριτηρίων) ασφαλισμένου του ΟΑΕΕ, ως προϋπόθεση για τη χορήγηση σύνταξης αναπηρίας. Οι γνωματεύσεις των υγειονομικών επιτροπών πρέπει να είναι έγγραφες και ειδικώς αιτιολογημένες. Η τελική κρίση της υγειονομικής επιτροπής για το ποσοστό ασφαλιστικής αναπηρίας, εφόσον είναι πλήρως αιτιολογημένη, είναι δεσμευτική τόσο για τα ασφαλιστικά όργανα του ΟΑΕΕ, όσο και για τα επιλαμβανόμενα στη συνέχεια διοικητικά δικαστήρια. Περαιτέρω, το δικαστήριο εκφέρει την κρίση ότι, ειδικώς όταν τα διοικητικά δικαστήρια, επιλαμβανόμενα αιτήματος συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας ασφαλισμένου του ΟΑΕΕ, υποχρεώνουν με δεύτερη προδικαστική απόφαση τα υγειονομικά όργανα να αποφανθούν επί θεμάτων που σχετίζονται με την αναπηρία αυτού, τα τελευταία όμως είτε συνεχίζουν να δηλώνουν αδυναμία να αποφανθούν εν όλω ή εν μέρει λόγω παρόδου μακρού χρόνου ή λόγω ελλείψεως στοιχείων είτε παραλείπουν και πάλι την υποχρέωση αυτή εμμένοντας σε ελλιπώς αιτιολογημένες γνωματεύσεις, μην απαντώντας στα ερωτήματα που τους τέθηκαν νομίμως με τις προδικαστικές αποφάσεις ή μη γνωματεύοντας παντελώς, τα ως άνω δικαστήρια έχουν πλέον τη δυνατότητα είτε να αναπέμψουν για τελευταία φορά την υπόθεση ενώπιον των αρμόδιων υγειονομικών οργάνων είτε να κρίνουν επί του αιτήματος του ενδιαφερομένου, αφού προηγουμένως εκφέρουν κρίση επί των ως άνω θεμάτων, χρησιμοποιώντας τα πρόσφορα προς τούτο αποδεικτικά μέσα και, ειδικώς ως προς την ανικανότητα για το ασφαλιζόμενο επάγγελμα, ύστερα από συνεκτίμηση κοινωνικών κριτηρίων. Και τούτο, διότι η παράλειψη των αρμοδίων υγειονομικών επιτροπών να γνωματεύσουν, κατόπιν εκδόσεως δύο σχετικών προδικαστικών αποφάσεων από το δικαστήριο της ουσίας, δεν είναι δυνατόν να αποβεί τελικώς εις βάρος του ασφαλισμένου, ο οποίος ζητεί συνταξιοδοτική παροχή από τον ΟΑΕΕ. Ενόψει της σπουδαιότητας του ανακύψαντος ζητήματος, η υπόθεση παραπέμφθηκε στην επταμελή σύνθεση του Τμήματος.

Δείτε την απόφαση στην Qualex: ΣτΕ 262/2024

- Διαφήμιση -

- Διαφήμιση -

Πρόσφατες αναρτήσεις

- Διαφήμιση -