Ημερίδα «Γυναικοκτονία και Έμφυλη Βία»: Η αλήθεια ενός σκληρού φαινομένου
Η Ημερίδα κινήθηκε στα χνάρια της έκδοσης, η οποία και αποτελεί «μια σφαιρική νομική και δικαιοπολιτική πραγμάτευση της προβληματικής της γυναικοκτονίας».
Ημερίδα µε θέµα «Γυναικοκτονία & Έµφυλη Βία» διοργάνωσε το Τµήµα Νοµικής Πανεπιστηµίου Κύπρου και η ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ, με αφορµή την έκδοση του συλλογικού τόµου «Γυναικοκτονία και Ποινικό Δίκαιο» (επιµ.: Χ. Παπαχαραλάµπους). Η εκδήλωση διοργανώθηκε την Tετάρτη 10 Απριλίου στην αίθουσα «Χάρης Καρατζάς», που έσφυζε από κόσμο, στις εγκαταστάσεις της Νομικής Βιβλιοθήκης.
Η Ημερίδα κινήθηκε στα χνάρια της έκδοσης, ξεδιπλώνοντας την επιστημονική αλήθεια του σκληρού φαινομένου. Ο τόμος αποτελεί άλλωστε «μια σφαιρική νομική και δικαιοπολιτική πραγμάτευση της προβληματικής της γυναικοκτονίας, όπως αυτή αναπλάθεται υπό το κριτικό πρίσμα μιας ριζοσπαστικής φεμινιστικής θεώρησης» – όπως τονίζεται χαρακτηριστικά στον πρόλογο, με την υπογραφή του κ. Παπαχαραλάμπους.
Τα στατιστικά στοιχεία δεν αφήνουν περιθώριο αμφισβήτησης. Το ειδεχθές φαινόμενο «κορυφώνει δραματικά (και από ποσοτική έποψη, όπως οι στατιστικές μαρτυρούν) τα συμπτώματα της έμφυλης κοινωνικής ασυμμετρίας σε βάρος των γυναικών, ασυμμετρίας δομικής κι εγγενούς σε ένα κοινωνικο-ηθικό σύστημα εστιγμένο από την πατριαρχία και τον μισογυνισμό. Ο ρόλος που καλείται να διαδραματίσει σε αυτές τις συνθήκες το ποινικό δίκαιο είναι συνεπώς εξ ορισμού κρίσιμος».
Ανήκει η γυναικοκτονία στα «εγκλήματα μίσους»; Ποιες δυνατότητες νομοθετικής ρύθμισης υπάρχουν στη χώρα μας, με «φόντο» το κυπριακό παράδειγμα; Ποιοι είναι οι σκοποί της ποινής; Έχει θέση στο πεδίο η έννοια της συγχώρησης;
Η Α’ Συνεδρία «απάντησε» σε μείζονα ερωτήματα περί την «Ποινική Νομοθεσία», με προεδρεύουσα την Καθηγήτρια Βάσω Αρτινοπούλου. Στη Β΄ Συνεδρία τέθηκε στο μικροσκόπιο «Η ∆ιεθνής και η Ηθικοπολιτική ∆ιάσταση» του φαινομένου, με προεδρεύοντα τον Επίκ. Καθηγητή Γ. Γιαννούλη.
Η «Εµπειρία της Πράξης» εξετάστηκε στη Γ΄ Συνεδρία, με προεδρεύουσα τη Διδάκτορα της Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ Χρ. Τσακιστράκη, ενώ «Η Ιστορική & η Κοινωνιολογική ∆ιάσταση» κατέστησε ενδιαφέρουσα τη Δ’ Συνεδρία, με προεδρεύουσα τη Δικηγόρο Μίνα Καούνη. Την αντιφώνηση έκανε ο κ. Παπαχαραλάµπους.