fbpx

Ο νέος Ευρωπαϊκός Κανονισμός για την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI Act)

Ρυθμιστικά ζητήματα ενός πολύπλοκου νομοθετήματος

Χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
Χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά

Δείτε επίσης

Με την ψήφιση και την διαμόρφωση του τελικού κειμένου του νέου Ευρωπαϊκού Κανονισμού για την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI ACT), η νομική κοινότητα έχει ανάγκη συνεχούς ενημέρωσης για τις ραγδαίες εξελίξεις σε έναν από τους πλέον δυναμικούς και επιρρεπείς σε αλλαγές τομείς. Ο νέος Κανονισμός, που αποτελεί την πρώτη ενιαία κανονιστική ρύθμιση της ΤΝ, εισάγει μια πρωτοποριακή κατηγοριοποίηση των συστημάτων ΤΝ βασισμένη σε τέσσερα επίπεδα κινδύνου, από τα οποία κάθε ένα ορίζει συγκεκριμένες υποχρεώσεις για τους δημιουργούς και διανομείς τέτοιων συστημάτων.

Ειδικότερα, ο Κανονισμός απαγορεύει ορισμένες πρακτικές που θεωρούνται υψηλού κινδύνου για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των ανθρώπων, όπως λόγου χάρη συστήματα ΤΝ για κοινωνική βαθμολόγηση και αναγνώριση συναισθημάτων, ενώ ταυτόχρονα εισάγει αυστηρές απαιτήσεις διαφάνειας για συστήματα που ενδέχεται να επηρεάσουν τους πολίτες. Άλλωστε, για τη μη συμμόρφωση με τις ρυθμίσεις του, προβλέπονται πολύ υψηλά διοικητικά πρόστιμα. Από τον νέο Κανονισμό εγείρονται νέα νομικά ζητήματα και προκλήσεις για τους επαγγελματίες του δικαίου, οι οποίοι πρέπει να είναι εξοπλισμένοι για να διαχειριστούν τους κινδύνους και να εξασφαλίσουν τη συμμόρφωση με τις ρυθμίσεις του. Μέσα από τον νέο Κανονισμό φαίνεται, εξάλλου, να αναδύεται η ανάγκη για τον ρόλο ενός AI Compliance Officer, που θα συμβάλλει καθοριστικά στην κανονιστική συμμόρφωση των εταιριών και οργανισμών αλλά και την εν γένει παρακολούθηση και συντονισμό των ζητημάτων ΤΝ.

Έτσι, ο Κανονισμός καθιστά σαφές ότι η εκπαίδευση και η ενημέρωση των νομικών καθώς και στελεχών επιχειρήσεων και δημόσιων φορέων στα ζητήματα Τεχνητής Νοημοσύνης θα είναι καθοριστική για την αποτελεσματική υλοποίηση και επιβολή του νέου νομικού πλαισίου, προσφέροντας ένα σταθερό θεμέλιο για την προστασία τόσο των πολιτών όσο και των καινοτόμων επιχειρήσεων στον ψηφιακό κόσμο.

Εισηγήτρια: Ελένη Κώστα, Καθηγήτρια Τεχνολογίας Δικαίου και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Technology Law and Human Rights) στο Ινστιτούτο Δικαίου, Τεχνολογίας και Κοινωνίας του Πανεπιστημίου του Tilburg (Tilburg Institue for Law, Technology, and Society (TILT, Tilburg University, Ολλανδία)

Ημερομηνία διεξαγωγής: Τετάρτη 15 Μαΐου 2024 (17:00 – 21:00)

Δείτε το Σεμινάριο εδώ

- Διαφήμιση -

- Διαφήμιση -

Πρόσφατες αναρτήσεις

- Διαφήμιση -