Υψηλότερο θα είναι το τελικό ύψος της σύνταξης των εργαζομένων που απασχολούνται ταυτόχρονα σε δύο εργοδότες, σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Ειδικότερα, εξετάζεται στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο, που είναι σε δημόσια διαβούλευση, με ποιους τρόπους μπορούν να προσμετρηθούν στον ασφαλιστικό χρόνο τα ένσημα και από τη δεύτερη δουλειά, κάτι που δεν ισχύει, μέχρι σήμερα. Κάτι τέτοιο, θα έχει ως αποτέλεσμα την εξασφάλιση υψηλότερων συντάξεων, καθότι οι επιπλέον ώρες της παράλληλης απασχόλησης θα έχουν ασφαλιστική ανταπόδοση στον εργαζόμενο δεδομένου ότι θα αυξάνεται το ποσοστό αναπλήρωσης, χωρίς, ωστόσο, να αλλάζουν τα απαιτούμενα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.
Το προς ψήφιση εντός Σεπτεμβρίου εργασιακό νομοσχέδιο νομιμοποιεί την εργασία σε περισσότερους του ενός εργοδότη, χωρίς, όμως, να θίγεται το υπερεθνικό -ήδη θεσμοθετημένο- πλαίσιο για τα μέγιστα χρονικά όρια εργασίας, τα οποία πρέπει να τηρούνται απαρεγκλίτως. Εξ άλλου, όπως είναι γνωστό, σήμερα είναι επιτρεπτή η εργασία σε δύο εργοδότες, υπό την προϋπόθεση ότι οι συγκεκριμένες συμβάσεις είναι μερικής απασχόλησης. Αντίθετα, αν κάποιος τελεί σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης το πρωί και σε καθεστώς μερικής απασχόλησης το απόγευμα, τότε παραβιάζει την εργατική νομοθεσία. Με το νέο νομοσχέδιο θα είναι επιτρεπτή η δεύτερη εργασία, εφόσον κάποιος το επιθυμεί, ενώ θα διατηρηθεί στο ακέραιο ο ελάχιστος χρόνος ανάπαυσης (11ώρες/24ωρο).
Ειδικότερα, η εν λόγω ρύθμιση προβλέπει τα εξής:
- εντός ενός 24ώρου, χωρά μόνο μία πλήρης απασχόληση και μία μερική απασχόληση κατ’ ανώτατο όριο,
- δεν θίγεται η 40ωρη/5νθήμερη εργασία και
- δεν θίγεται το ανώτατο όριο των 48 ωρών, στο οποίο περιλαμβάνεται ο χρόνος υπερεργασίας και υπερωρίας, ως μέσος όρος στους τέσσερις μήνες περιόδου αναφοράς, όπως ορίζεται στο ΠΔ 88/1999.
Την ίδια στιγμή, είναι κρίσιμο να επισημανθεί ότι, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης βρίσκεται πολύ κοντά στην τελική επεξεργασία μιας πρόσθετης νομοθετικής ρύθμισης, σύμφωνα με την οποία θα καταργηθεί η παρακράτηση του 30% στη σύνταξη των εργαζόμενων συνταξιούχων, με απώτερο στόχο τη μείωση της επιβάρυνσης που υφίστανται όσοι συνταξιούχοι εργάζονται ή θέλουν να εργαστούν.
Δείτε τη σχετική Έκδοση: Υποδείγματα Εργατικού Δικαίου
Δείτε τη σχετική Έκδοση: Οδηγός θεμελίωσης & υπολογισμού σύνταξης