Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου στο Μεξικό για τον αντισυνταγματικό χαρακτήρα της νομοθεσίας που ποινικοποιεί τις αμβλώσεις και η δεδηλωμένη κυβερνητική πρόθεση για τη συμμόρφωση προς αυτήν καταδεικνύουν ότι μια νέα εποχή αναδύεται στις χώρες της Λατινικής Αμερικής.
Στο Μεξικό επιβεβαιώθηκε επισήμως η πρόθεση των κυβερνητικών αρχών να αποποινικοποιήσουν τις αμβλώσεις σε εθνικό επίπεδο, ύστερα από δύο χρόνια όπου το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας είχε χαρακτηρίσει την ποινικοποίηση της άμβλωσης αντισυνταγματική.
Το Ανώτατο Δικαστήριο είχε προχωρήσει στην κατάργηση της ομοσπονδιακής ποινικής νομοθεσίας που ποινικοποιούσε τις αμβλώσεις, κρίνοντάς τον «αντισυνταγματικό» και καθιστώντας τις αμβλώσεις νόμιμα προσβάσιμες σε όλα τα ομοσπονδιακά ιδρύματα υγείας της χώρας. Αποφάνθηκε επίσης κατά της απαγόρευσης των ιατρικών παρόχων, συμπεριλαμβανομένων των μαιών, που εκτελούν τη διαδικασία. Το Ανώτατο Δικαστήριο του Μεξικού έκρινε για πρώτη φορά ότι η ποινικοποίηση των αμβλώσεων ήταν αντισυνταγματική το 2021, αλλά η απόφαση αυτή ίσχυε μόνο για την πολιτεία Coahuila, η οποία συνορεύει με το Τέξας. Άλλες μεξικανικές πολιτείες έχουν ήδη καταργήσει τις ποινικές κυρώσεις για τη διαδικασία, με την Aguascalientes να γίνεται η 12η που το έκανε την περασμένη εβδομάδα.
Παρόλα αυτά, η συγκεκριμένη απόφαση δεν έχει καμία επίπτωση στους τοπικούς νόμους και οι αμβλώσεις παραμένουν παράνομες σε 20 από τις 32 πολιτείες της χώρας. Αλλά ακόμη και σε αυτές τις πολιτείες, οι γυναίκες μπορούν πλέον να ζητούν νόμιμα άμβλωση σε ομοσπονδιακά νοσοκομεία και κλινικές. Η απόφαση απαγορεύει επίσης να τιμωρούνται οι εργαζόμενοι σε αυτές τις εγκαταστάσεις για τη διενέργεια αμβλώσεων.
Εκτός από το Μεξικό, χώρες όπως η Κολομβία, η Αργεντινή, η Ουρουγουάη και η Γουιάνα έχουν προχωρήσει είτε στη νομιμοποίηση είτε στην αποποινικοποίηση των αμβλώσεων.
Σε ανακοίνωσή του, το Ανώτατο Δικαστήριο του Μεξικού ανέφερε ότι «η ποινικοποίηση των αμβλώσεων συνιστά πράξη βίας και διακρίσεων με βάση το φύλο, καθώς διαιωνίζει το στερεότυπο ότι οι γυναίκες και τα άτομα με την ικανότητα να μείνουν έγκυες μπορούν μόνο να ασκήσουν ελεύθερα τη σεξουαλικότητά τους για να τεκνοποιήσουν και ενισχύει τον ρόλο του φύλου που επιβάλλει τη μητρότητα ως υποχρεωτικό πεπρωμένο».
Η απόφαση του δικαστηρίου αντανακλά βαθιές αλλαγές στη μεξικανική κοινωνία και σε ορισμένους θεσμούς της. Μεγάλο μέρος της χώρας παραμένει πολιτισμικά συντηρητικό, αλλά δεκαετίες φεμινιστικού ακτιβισμού έχουν αναδιαμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο πολλοί άνθρωποι σκέφτονται για τα δικαιώματα των γυναικών.
Η συγκεκριμένη απόφαση στο Μεξικό αναδεικνύει ότι οι χώρες της Λατινικής Αμερικής πραγματοποιούν βήματα προόδου σε θεμελιώδη δικαιώματα των γυναικών, την ίδια στιγμή που τον περσινό Ιούνιο το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανέτρεψε το δεσμευτικό νομολογιακό προηγούμενο της απόφασης Roe v. Wade του 1973, που αναγνώριζε συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση.