fbpx
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024

Πτώχευση μικρού αντικειμένου: Στα 3,1 εκατομμύρια τα χρέη ιδιώτη προς ιδιώτες και Δημόσιο με ετήσιο εισόδημα 8.000 ευρώ (ΕιρΠειρ 50/2024)

Το Ειρηνοδικείο Πειραιώς δέχθηκε την αίτηση αφού διαπίστωσε την πλήρωση των προϋποθέσεων αφερεγγυότητας, προσδίορισε την ημερομηνία της παύσης των πληρωμών και διέταξε την καταχώρηση του ονόματος του αιτούντος στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Φερεγγυότητας.

Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

Δείτε επίσης

Στην προκείμενη περίπτωση, ο αιτών, έγγαμος και χωρίς ανήλικα τέκνα, αντιμετωπίζει σημαντικό όγκο χρεών προς ιδιώτες πιστωτές και προς το Δημόσιο, τα οποία συνολικά ανέρχονται σε περίπου 3,1 εκατομμύρια ευρώ. Αντιστοιχίζοντας αυτά με το ετήσιο εισόδημά του που δεν υπερβαίνει τα 8.000 ευρώ, προκύπτει προφανής αδυναμία αποπληρωμής των υποχρεώσεων του.

Πρόκειται για ένα κρίσιμο στοιχείο, καθώς η αναλογία μεταξύ χρεών και εισοδήματος δείχνει ξεκάθαρα τη μη βιωσιμότητα της οικονομικής του κατάστασης. Αυτό συμπληρώνεται από την απουσία σημαντικών περιουσιακών στοιχείων, καθώς έχει προηγηθεί μεταβίβαση της ψιλής κυριότητας των ακινήτων του, με αποτέλεσμα να μην διαθέτει ουσιαστική ακίνητη περιουσία.

Ασκήθηκε αγωγή διάρρηξης της δικαιοπραξίας αυτής ως καταδιολευτικής , αλλά δεν αποδείχθηκε ότι μετά την ανωτέρω μεταβίβαση δικαίωμα του αιτούντος επί των ακινήτων, αφού δεν εμφιλοχώρησε επαναμεταβίβαση των ακινήτων από τον αποκτώντα, καθώς η διάρρηξη δικαιοπραξίας δεν έχει ούτε ως αίτημα, ούτε ως αποτέλεσμα την αναμεταβίβαση των απαλλοτριωθέντων πραγμάτων, τα οποία εξακολουθούν να μένουν στην ιδιοκτησία του υπέρ ου η μεταβίβαση, συνεπώς ο αιτών στερείται ακίνητης περιουσίας.
Επιπλέον, οι τραπεζικοί του λογαριασμοί έχουν μηδενικά υπόλοιπα και δεν υπάρχουν άλλα σημαντικά περιουσιακά στοιχεία.

Ο νόμος 4738/2020 προβλέπει μια διαδικασία για την απλοποίηση της πτώχευσης μικρού αντικειμένου, επιδιώκοντας την παροχή δεύτερης ευκαιρίας για τους οφειλέτες. Η καταχώριση του ονόματος του αιτούντος στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Φερεγγυότητας και η συνακόλουθη απαλλαγή του από τα χρέη του είναι τα βασικά στάδια αυτής της διαδικασίας. Το νομοθετικό πλαίσιο επιδιώκει να εξασφαλίσει ότι οι οφειλέτες θα μπορέσουν να ανακτήσουν την οικονομική τους ανεξαρτησία χωρίς την πίεση των υπαρχόντων χρεών, εφόσον αποδείξουν την ανικανότητα πληρωμής.

Δείτε την απόφαση στην Qualex: ΕιρΠειρ 50/2024

- Διαφήμιση -

- Διαφήμιση -

Πρόσφατες αναρτήσεις

- Διαφήμιση -