fbpx
Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, 2024

Οδηγίες για την προσαρμογή και υποβολή του καταστατικού των Αλληλοβοηθητικών Ταμείων (ΕγγρΥπΕργ Φ.80000/29243/22.4.2024)

Αναπροσαρμογή και συμμόρφωση με το νέο Νομοθετικό Πλαίσιο

Χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
Χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά

Δείτε επίσης

Στο πλαίσιο της νέας νομοθεσίας, τα αλληλοβοηθητικά ταμεία εκ μετατροπής υπάγονται στο ρυθμιστικό πεδίο του Κεφαλαίου Β΄ του Μέρους Β΄ του ν. 5078/2023 (άρθρα 98 έως 100). Ωστόσο, για την τελική διαμόρφωση του καταστατικού των ταμείων, πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι ειδικότερες ρυθμίσεις του Μέρους Α΄, ώστε το καταστατικό να υποβληθεί εμπρόθεσμα στο Υπουργείο έως 31 Δεκεμβρίου 2024. Αναμένεται σταδιακή προσαρμογή των ταμείων στο νέο νομοθετικό πλαίσιο, ανάλογα με το ισχύον και το προτεινόμενο σύστημα λειτουργίας τους.

Σύστημα Διακυβέρνησης (Άρθρο 32)

Κάθε ταμείο πρέπει να διαθέτει ένα αποτελεσματικό σύστημα διακυβέρνησης που να εξασφαλίζει τη χρηστή και συνετή διαχείριση των δραστηριοτήτων του. Το σύστημα αυτό περιλαμβάνει:

• Κατάλληλη και διαφανή οργανωτική δομή με σαφή κατανομή και διαχωρισμό καθηκόντων.
• Αποτελεσματικό μηχανισμό μετάδοσης πληροφοριών εντός του ταμείου.
• Βασικές λειτουργίες όπως διαχείριση κινδύνων, εσωτερικός έλεγχος και αναλογιστική λειτουργία.
Τα ταμεία πρέπει να θεσπίζουν και να εφαρμόζουν γραπτώς τεκμηριωμένες πολιτικές για τη διαχείριση κινδύνων, εσωτερικό έλεγχο, αναλογιστικές δραστηριότητες, εξωτερικές αναθέσεις, σύγκρουση συμφερόντων και διαχείριση καταγγελιών. Αυτές οι πολιτικές πρέπει να εγκρίνονται από το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) και να επανεξετάζονται τουλάχιστον κάθε τρία χρόνια.

Πολιτική Αποδοχών (Άρθρο 34)
Προβλέπεται η θέσπιση, εφαρμογή και δημοσιοποίηση χρηστής πολιτικής αποδοχών για όλα τα μέλη της διοίκησης, για τα πρόσωπα που ασκούν εργασίες στις βασικές λειτουργίες, καθώς και για άλλες κατηγορίες προσωπικού με ουσιώδη επίπτωση στο προφίλ κινδύνου του ταμείου.

Πολιτική Σύγκρουσης Συμφερόντων (Άρθρο 36)
Πρέπει να θεσπιστεί γραπτώς τεκμηριωμένη πολιτική για την πρόληψη και διαχείριση συγκρούσεων συμφερόντων, η οποία να εγκρίνεται από το ΔΣ.

Άμεσες Ενέργειες για την Προσαρμογή
Σύγκρουση Συμφερόντων των Μελών ΔΣ (Άρθρα 25, 99, 110)
Από 1 Ιανουαρίου 2025, τα μέλη του ΔΣ του ταμείου δεν μπορούν να είναι μέλη ΔΣ σε εταιρείες των οποίων οι μετοχές ή μερίδια κατέχει το ταμείο, εφόσον η συμμετοχή του υπερβαίνει το 10% του κεφαλαίου τους.

Εξωτερικές Αναθέσεις (Άρθρο 27)
Τα ταμεία μπορούν να αναθέτουν δραστηριότητες σε τρίτους και πρέπει να ενημερώνουν αμελλητί τις Αρμόδιες Αρχές για κάθε εξωτερική ανάθεση. Για βασικές λειτουργίες και διαχείριση ταμείου, απαιτείται ενημέρωση των Αρμόδιων Αρχών πριν από τη συμφωνία και για κάθε σημαντική εξέλιξη.

Αξιολόγηση Καταλληλότητας και Αξιοπιστίας (Άρθρο 33)
Τα ταμεία πρέπει να διασφαλίζουν ότι τα μέλη της διοίκησης, οι επιτροπές και όσοι ασκούν βασικές λειτουργίες πληρούν τις προϋποθέσεις καταλληλότητας και αξιοπιστίας. Απαιτείται υποβολή στοιχείων όπως επικυρωμένα αντίγραφα ποινικού μητρώου και πιστοποιητικά δικαστικής φερεγγυότητας έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2024.

Αναφορά Καταγγελιών (Άρθρο 35)
Τα ταμεία πρέπει να παρέχουν στις αρμόδιες αρχές ετήσιες πληροφορίες σχετικά με τις καταγγελίες και τον χειρισμό τους, με αποστολή των σχετικών πληροφοριών έως τις 20 Ιανουαρίου 2025.


Η επιτυχής προσαρμογή των αλληλοβοηθητικών ταμείων στο νέο νομοθετικό πλαίσιο του ν. 5078/2023 απαιτεί προσεκτική εφαρμογή των διατάξεων και έγκαιρη υποβολή των απαραίτητων εγγράφων. Η συμμόρφωση με αυτές τις απαιτήσεις θα διασφαλίσει τη χρηστή διαχείριση και την αποτελεσματική λειτουργία των ταμείων, προς όφελος των μελών και των δικαιούχων τους.

Δείτε το έγγραφο στη Qualex: ΕγγρΥπΕργ Φ.80000/29243/22.4.2024

- Διαφήμιση -

- Διαφήμιση -

Πρόσφατες αναρτήσεις

- Διαφήμιση -