fbpx
Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024

Εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και ηγέτη Χαμάς ζητά το Διεθνές Ποινικό Δικαστηρίο – Κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου

Τα εντάλματα κατά των Ισραηλινών πολιτικών σηματοδοτούν την πρώτη φορά που το ΔΠΔ στοχεύει τον κορυφαίο ηγέτη ενός στενού συμμάχου των ΗΠΑ.

Χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
Χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά

Δείτε επίσης

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ζητά την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης για τον ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου με την κατηγορία των εγκλημάτων πολέμου και των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας για τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ και τον πόλεμο που ακολούθησε στη Γάζα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του επικεφαλής εισαγγελέα του δικαστηρίου Καρίμ Χαν στην Κριστιάν Αμανπούρ του CNN σε αποκλειστική συνέντευξη τη Δευτέρα.

O Εισαγγελέας δήλωσε ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ζητά επίσης εντάλματα για τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ, καθώς και για δύο άλλους κορυφαίους ηγέτες της Χαμάς – τον Μοχάμεντ Ντιάμπ Ιμπραχίμ αλ Μάσρι, τον ηγέτη των Ταξιαρχιών Αλ Κάσεμ και γνωστότερο ως Μοχάμεντ Ντέιφ, και τον Ισμαήλ Χανίγια, τον πολιτικό ηγέτη της Χαμάς.

Τα εντάλματα κατά των Ισραηλινών πολιτικών σηματοδοτούν την πρώτη φορά που το ΔΠΔ στοχεύει τον κορυφαίο ηγέτη ενός στενού συμμάχου των ΗΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι ανάλογο ένταλμα είχε εκδοθεί κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για την εισβολή στην Ουκρανία.

Οι κατηγορίες εναντίον του Νετανιάχου και του Γκάλαντ περιλαμβάνουν «πρόκληση εξόντωσης, πρόκληση πείνας ως μέθοδος πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της άρνησης των προμηθειών ανθρωπιστικής βοήθειας, σκόπιμης στόχευσης αμάχων σε σύγκρουση», είπε ο Χαν.

Κατόπιν αυτής της εξέλιξης, μια επιτροπή δικαστών του ΔΠΔ θα εξετάσει τώρα την αίτηση του Χαν για τα εντάλματα σύλληψης. Ο Χαν είπε ότι οι κατηγορίες εναντίον των Σινουάρ, Χανίγιε και αλ-Μάσρι περιλαμβάνουν «εξόντωση, δολοφονία, σύλληψη ομήρων, βιασμό και σεξουαλική επίθεση κατά την κράτηση». «Ο κόσμος συγκλονίστηκε στις 7 Οκτωβρίου όταν οι άνθρωποι απήχθησαν από τα υπνοδωμάτιά τους, από τα σπίτια τους, από τα διαφορετικά κιμπούτς στο Ισραήλ».

Σημειώνεται, ότι όταν εμφανίστηκαν αναφορές τον περασμένο μήνα ότι ο γενικός εισαγγελέας του ΔΠΔ εξέταζε την περίπτωση για εντάλματα σύλληψης κατά ανώτερων ισραηλινών κυβερνητικών και στρατιωτικών αξιωματούχων, ο Νετανιάχου είχε δηλώσει πως «θα ήταν μια προσβολή ιστορικών διαστάσεων» και ότι το Ισραήλ «έχει ένα ανεξάρτητο νομικό σύστημα που διερευνά αυστηρά όλες τις παραβιάσεις του νόμου».

Ερωτηθείς σχετικά με τα σχόλια του Νετανιάχου, ο Χαν δήλωσε ότι «κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου».

Μάλιστα, τόνισε ότι εάν το Ισραήλ διαφωνεί με το ΔΠΔ, «είναι ελεύθερο, παρά τις αντιρρήσεις για τη δικαιοδοσία, να εγείρει αμφισβήτηση ενώπιον των δικαστών του δικαστηρίου και αυτό συμβουλεύω να κάνουν».

Σημειώνεται ότι το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι μέλη του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Ωστόσο, το ΔΠΔ ισχυρίζεται ότι έχει δικαιοδοσία στη Γάζα, την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη, αφού οι Παλαιστίνιοι ηγέτες συμφώνησαν επίσημα να δεσμευτούν από τις ιδρυτικές αρχές του δικαστηρίου το 2015.

ΠΗΓΗCNN

Πρόσφατες αναρτήσεις

- Διαφήμιση -