fbpx
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Λήξη της ασφάλισης μη μισθωτών ασφαλισμένων στον e-ΕΦΚΑ (ΕγκΕΦΚΑ 25/20.5.2024)

Διαδικασία αυτεπάγγελτης λήξης ασφάλισης

Χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
Χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά

Δείτε επίσης

Με τις διατάξεις του άρθρου 135 του ν. 5078/2023 (ΦΕΚ 211 Α’), επέρχονται τροποποιήσεις στο άρθρο 39Α του ν. 4387/2016, το οποίο προστέθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 22 του ν. 4892/2022. Οι τροποποιήσεις αυτές αφορούν στη διαδικασία λήξης της ασφάλισης των μη μισθωτών ασφαλισμένων στον e-ΕΦΚΑ, όπως ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών.

Οι νέες διατάξεςι καθορίζουν το πεδίο εφαρμογής των διατάξεων περί λήξης της ασφάλισης, τη διαδικασία για την αυτεπάγγελτη λήξη της ασφάλισης των μη μισθωτών ασφαλισμένων με ατομική δραστηριότητα και τη διαδικασία αυτόματης ενημέρωσης της ατομικής μερίδας του ασφαλισμένου και του πληροφοριακού συστήματος μη μισθωτών με τη λήξη της ασφάλισης και την ανάρτηση της σχετικής απόφασης στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, για τους μη μισθωτούς ασφαλισμένους, η ασφάλιση ξεκινά με την έναρξη δραστηριότητας στη Φορολογική Διοίκηση και λήγει με τη διακοπή κάθε δραστηριότητας στην ίδια αρχή. Η διαδικασία λήξης της ασφάλισης απαιτεί την υποβολή σχετικής αίτησης, είτε μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του e-ΕΦΚΑ είτε με φυσική παρουσία.

Διαδικασία Λήξης Ασφάλισης

Η ασφάλιση λήγει την τελευταία ημέρα του μήνα κατά τον οποίο διακόπτονται όλες οι ασφαλιστέες δραστηριότητες στη Φορολογική Διοίκηση. Η αίτηση λήξης ασφάλισης πρέπει να υποβάλλεται ηλεκτρονικά ή με φυσική παρουσία στον e-ΕΦΚΑ μέχρι τη δέκατη (10η) ημέρα του επόμενου μήνα από τη διακοπή των δραστηριοτήτων.

Αυτεπάγγελτη Λήξη Ασφάλισης

Σε περίπτωση μη υποβολής ή εκπρόθεσμης υποβολής της αίτησης, το αρμόδιο ασφαλιστικό όργανο του e-ΕΦΚΑ προβαίνει σε αυτεπάγγελτη λήξη της ασφάλισης, βασιζόμενο σε στοιχεία από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Για την αυτεπάγγελτη λήξη ασφάλισης ο e-ΕΦΚΑ αντλεί αυτόματα στοιχεία διακοπής εργασιών από την ΑΑΔΕ σε μηνιαία βάση. Η αυτεπάγγελτη λήξη γίνεται μετά τη δέκατη (10η) ημέρα του επόμενου μήνα από τη διακοπή εργασιών. Η ημερομηνία λήξης της ασφάλισης θεωρείται η τελευταία ημέρα του μήνα διακοπής εργασιών. Ενημερώνεται αυτόματα η ατομική μερίδα του ασφαλισμένου και διακόπτεται η εισφοροδότηση. Αναρτάται προσωποποιημένο μήνυμα και η απόφαση αυτεπάγγελτης λήξης ασφάλισης στον ατομικό λογαριασμό του ασφαλισμένου στον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ.

Με τις παραπάνω διατάξεις, επιδιώκεται η απλούστευση των διοικητικών διαδικασιών και η αποτελεσματική διαχείριση της λήξης της ασφάλισης των μη μισθωτών ασφαλισμένων, εξασφαλίζοντας έτσι τη συμμόρφωση με τις σχετικές φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις.

Δείτε την εγκύκλιο στην Qualex: ΕγκΕΦΚΑ 25/20.5.2024

- Διαφήμιση -

- Διαφήμιση -

Πρόσφατες αναρτήσεις

- Διαφήμιση -