fbpx
Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου, 2024

Αναγνώριση προσώπου στα αεροδρόμια: Απαιτείται μικρότερος παρεμβατισμός για τον εξορθολογισμό των ροών – Η γνωμοδότηση του ΕΣΠΔ

Με γνωμοδότησή του, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Προστασίας Δεδομένων τόνισε ότι οι επιβάτες θα πρέπει να έχουν τον μέγιστο έλεγχο των δικών τους βιομετρικών δεδομένων

Χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά
Χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά

Δείτε επίσης

Κατά την τελευταία Ολομέλειά του, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Προστασίας Δεδομένων (EDPB) με γνωμοδότησή του εξέτασε εάν η χρήση τεχνολογιών αναγνώρισης προσώπου από τους φορείς εκμετάλλευσης αερολιμένων και τις αεροπορικές εταιρείες για τον εξορθολογισμό της ροής των επιβατών στους αερολιμένες συνάδει με βασικές αρχές του GDPR.

Η γνωμοδότηση εκδόθηκε κατόπιν αιτήματος της γαλλικής αρχής προστασίας δεδομένων. Σημειώνεται ότι η γνωμοδότηση, στον βαθμό που αφορά ένα θέμα γενικής εφαρμογής, παράγει αποτελέσματα σε περισσότερα του ενός κράτη μέλη.

Όπως τονίζεται στο πλαίσιο της γνωμοδότησης, δεν υπάρχει ενιαία νομική υποχρέωση στην ΕΕ για τους φορείς εκμετάλλευσης αερολιμένων και τις αεροπορικές εταιρείες να επαληθεύουν ότι το όνομα που αναγράφεται στην κάρτα επιβίβασης του επιβάτη ταιριάζει με το όνομα που αναγράφεται στο έγγραφο ταυτότητάς του, δεδομένου ότι πρόκειται για μια πρακτική που υπόκειται σε εθνικές νομοθεσίες. Επομένως, όπως υποστηρίζεται, όταν δεν απαιτείται επαλήθευση της ταυτότητας των επιβατών με επίσημο έγγραφο ταυτότητας, δεν θα πρέπει να πραγματοποιείται τέτοια επαλήθευση με τη χρήση βιομετρικών στοιχείων, καθώς αυτό θα οδηγούσε σε υπερβολική επεξεργασία δεδομένων.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Προστασίας Δεδομένων διαπίστωσε επίσης ότι οι μόνες λύσεις αποθήκευσης που θα μπορούσαν να είναι συμβατές με την αρχή της ακεραιότητας και της εμπιστευτικότητας, τις αρχές της προστασίας των δεδομένων ήδη από τον σχεδιασμό και εξ ορισμού και την ασφάλεια της επεξεργασίας, είναι οι λύσεις με τις οποίες τα βιομετρικά δεδομένα αποθηκεύονται στα χέρια του ατόμου ή σε μια κεντρική βάση δεδομένων, αλλά με το κλειδί κρυπτογράφησης αποκλειστικά στα χέρια του. Αυτές οι λύσεις αποθήκευσης, εάν εφαρμοστούν με έναν κατάλογο συνιστώμενων ελάχιστων εγγυήσεων, είναι οι μόνες μέθοδοι που αντισταθμίζουν επαρκώς την παρεμβατικότητα της επεξεργασίας προσφέροντας στα άτομα τον μεγαλύτερο δυνατό έλεγχο.

Το EDPB σημείωσε ακολούθως ότι οι λύσεις που βασίζονται στην αποθήκευση σε κεντρική βάση δεδομένων είτε εντός του αεροδρομίου είτε σε υπολογιστικό νέφος, χωρίς να υφίσταται κρυπτογραφημένη μορφή με κλειδί/μυστικό που βρίσκεται αποκλειστικά στα χέρια του επιβάτη, δεν μπορούν να είναι συμβατές με τις αρχές της προστασίας των δεδομένων ήδη από τον σχεδιασμό και εξ ορισμού.

Όσον αφορά την αρχή του περιορισμού της αποθήκευσης, οι υπεύθυνοι επεξεργασίας πρέπει να διασφαλίζουν ότι διαθέτουν επαρκή αιτιολόγηση για την προβλεπόμενη περίοδο διατήρησης και να την περιορίζουν στο μέτρο που είναι απαραίτητο για τον επιδιωκόμενο σκοπό.

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Προστασίας Δεδομένων, Anu Talus, δήλωσε: «Όλο και περισσότεροι φορείς εκμετάλλευσης αεροδρομίων και αεροπορικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο εφαρμόζουν πιλοτικά συστήματα αναγνώρισης προσώπου που επιτρέπουν στους επιβάτες να περνούν πιο εύκολα από τα διάφορα σημεία ελέγχου. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι τα βιομετρικά δεδομένα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα και ότι η επεξεργασία τους μπορεί να δημιουργήσει σημαντικούς κινδύνους για τα άτομα. […] Η κακή χρήση βιομετρικών δεδομένων […] ενέχει σοβαρούς κινδύνους. Ως εκ τούτου, παροτρύνουμε τις αεροπορικές εταιρείες και τους φορείς εκμετάλλευσης αεροδρομίων να επιλέξουν λιγότερο παρεμβατικούς τρόπους για τον εξορθολογισμό των ροών επιβατών, όταν είναι δυνατόν. Κατά την άποψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Προστασίας Δεδομένων, τα άτομα θα πρέπει να έχουν τον μέγιστο έλεγχο των δικών τους βιομετρικών δεδομένων».

Δείτε τη γνωμοδότηση του EDPB εδώ


Δείτε τη σχετική Αρθρογραφία στο NB Daily: ΔΕΕ: «Όχι» στην άνευ όρων αποθήκευση βιομετρικών και γενετικών δεδομένων προσώπων που έχουν καταδικαστεί

Δείτε τη σχετική Αρθρογραφία στη Qualex: Συστήματα Βιντεοεπιτήρησης, αναγνώριση προσώπου και προστασία προσωπικών δεδομένων

- Διαφήμιση -

- Διαφήμιση -

Πρόσφατες αναρτήσεις

- Διαφήμιση -