Στην περιοχή της Μαλακάσας βρίσκεται μια από τις πολλές δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών που υπάρχουν στη χώρα. Το ΣτΕ με την απόφασή του έκρινε ότι, αν και η κατασκευή δομής εντός αναδασωτέας έκτασης δεν παραβιάζει το Σύνταγμα, πρέπει εντούτοις για την εγκατάσταση της δομής να μην έχουν βρεθεί προηγουμένως άλλες – μη αναδασωτέες εκτάσεις.
Η Ολομέλεια του ΣτΕ με πρόσφατη απόφαση ακύρωσε πράξεις σύστασης, χωροθέτησης, κατασκευής, κατακύρωσης του αποτελέσματος του σχετικού διαγωνισμού και περιβαλλοντικής αδειοδότησης της «Δομής Μαλακάσας» στο Στρατόπεδο Γερακίνη του Δήμου Ωρωπού (ΣτΕ Ολ 1532/2023).
Με την απόφαση αυτή κρίθηκε σύμφωνη προς το Σύνταγμα η διάταξη του άρθρου 146 του N 4759/2020, που επιτρέπει την επέμβαση σε αναδασωτέες εκτάσεις για την εγκατάσταση Δομών Προσωρινής Υποδοχής και Φιλοξενίας πολιτών τρίτων χωρών ή ανιθαγενών, οι οποίοι έχουν αιτηθεί διεθνούς προστασίας. Κατά τη γνώμη, όμως, της μειοψηφίας, η διάταξη αυτή είναι αντίθετη προς το άρθρο 117 παρ. 3 του Συντάγματος και δεν μπορεί να εφαρμοσθεί. Ακυρώθηκαν δε οι προσβληθείσες πράξεις με την αιτιολογία ότι η ίδρυση και κατασκευή δομής εντός αναδασωτέας έκτασης είναι συνταγματικώς ανεκτή υπό την προϋπόθεση ότι δεν εξευρίσκονται άλλες, μη αναδασωτέες και κατάλληλες προς τούτο, εκτάσεις, ενώ εν προκειμένω δεν προέκυπτε ότι η Διοίκηση προέβη σε έρευνα για τον εντοπισμό άλλων κατάλληλων εκτάσεων, που δεν απολαύουν της προστασίας του άρθρου 117 παρ. 3 του Συντάγματος, και ότι, παρά τα κριθέντα με προηγούμενη αναβλητική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ Ολ 1287/2022), δεν γνωμοδότησε η αρμόδια Δασική Αρχή πριν από την υπαγωγή του έργου σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις.
Δείτε τη σχετική Έκδοση: Περιβαλλοντική Εκτίμηση και Αδειοδότηση – Μια μεταβαλλόμενη γεωμετρία