fbpx
Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου, 2024

Δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις για τον καρκίνο του παχέως εντέρου (Άρθρο 37 Ν 5111/2024)

Στο Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου περιλαμβάνεται η παροχή δωρεάν αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας κοπράνων (FIT TEST) η εξέταση διαγνωστικής κολονοσκόπησης και η βιοψία

Χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
Χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά

Δείτε επίσης

Με το Ν 5111/2024 (Α’ 76/24.5.2024) η δράση, υπό τον τίτλο «Προληπτικές διαγνωστικές εξετάσεις για τον καρκίνο του παχέος εντέρου», εντάσσεται στο Εθνικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου (άρθρο 4 παρ. 3 περ. βi του Ν 4675/2020 – Α’ 54/11.3.2020). Σκοπός είναι η έγκαιρη και ακριβής διάγνωση του καρκίνου του παχέος εντέρου, η βελτίωση των δεικτών θνησιμότητας και η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Δικαιούχοι της Δράσης είναι:

-Έλληνες πολίτες και πολίτες άλλων χωρών που διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα και πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

-Ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 50 και 70 ετών.

-Διαθέτουν Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.), ανεξάρτητα από το αν έχουν ενεργή ασφαλιστική ικανότητα.

-Δεν έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του παχέος εντέρου, πολύποδες, ελκώδη κολίτιδα, νόσο του Crohn ή οικογενή πολυποδίαση.

Η συμμετοχή των δικαιούχων στη δράση ορίζεται ως μηδενική.

Οι λεπτομέρειες υλοποίησης της δράσεις θα ρυθμιστούν με κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τις οποίες θα προσδιορίζεται ο φορέας υλοποίησης της δράσης, τα κριτήρια υπαγωγής των δικαιούχων, οι όροι και οι προϋποθέσεις συμμετοχής των φαρμακείων και των παρόχων υπηρεσιών υγείας (δημόσιες και ιδιωτικές μονάδες). Επίσης, θα καθορίζονται οι απαιτήσεις των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων και των φαρμακευτικών σκευασμάτων για την προετοιμασία πριν την κολονοσκόπηση και οι τιμές αποζημίωσης και η διαδικασία ελέγχου, εκκαθάρισης και πληρωμής των δαπανών, οι οποίες καλύπτονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, ο καρκίνος του παχέος εντέρου αποτελεί σημαντική απειλή για τη δημόσια υγεία στην Ελλάδα, όντας ο τρίτος πιο συχνά διαγνωσμένος καρκίνος στους άνδρες και ο δεύτερος στις γυναίκες. Επιπλέον, αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο στους άνδρες και την τρίτη στις γυναίκες. Ωστόσο, ο πληθυσμός της χώρας δεν είναι επαρκώς ευαισθητοποιημένος σχετικά με την αναγκαιότητα των προληπτικών εξετάσεων. Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του παχέος εντέρου μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη μείωση της θνησιμότητας και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών. Η έγκαιρη διάγνωση επιτρέπει την αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου σε πρώιμα στάδια, όπου οι θεραπευτικές παρεμβάσεις είναι πιο αποτελεσματικές.

Το Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου απευθύνεται σε άνδρες και γυναίκες ηλικίας 50-70 ετών και περιλαμβάνει δωρεάν αυτοδιαγνωστική δοκιμασία (FIT test), εξέταση διαγνωστικής κολονοσκόπησης και βιοψία. Η δοκιμασία ανίχνευσης αίματος στα κόπρανα, μέσω των FIT tests, είναι ένας απλός και μη επεμβατικός τρόπος προληπτικού ελέγχου, που θα ενισχύσει την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου του παχέως εντέρου.

Δείτε τη νομοθετική διάταξη στην Qualex: Άρθρο 37 Ν 5111/2024

- Διαφήμιση -

- Διαφήμιση -

Πρόσφατες αναρτήσεις

- Διαφήμιση -