Ανεπίτρεπτο χαρακτήρισε το αίτημα κρατούμενου πολίτη για εισαγγελική γνωμοδότηση η Αντεισαγγελέας του ΑΠ κ. Όλγα Σμυρλή, επειδή αυτό αφορούσε προσωπική υπόθεση και όχι ερμηνευτικό ζήτημα γενικότερου ενδιαφέροντος. Ο εν λόγω κρατούμενος, ζητώντας θετική γνωμοδότηση από την Εισαγγελία, είχε διαπράξει ανθρωποκτονία από πρόθεση, για την οποία είχε καταδικαστεί αμετάκλητα με απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας.
Τα όρια της γνωμοδοτικής αρμοδιότητας της Εισαγγελίας του ΑΠ
Η γνωμοδοτική αρμοδιότητα της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου προβλέπεται στη διάταξη του άρθρου 29 παρ. 2 του Κώδικα Οργανισμού των Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών (Ν 4938/2022) και ως τέτοια συνίσταται στη διατύπωση γνώμης επί θεμάτων γενικότερου ενδιαφέροντος που εγείρουν ερμηνευτικά ζητήματα και όχι επί υποθέσεων, που έχουν επιληφθεί ήδη ή πρόκειται να επιληφθούν ή επί ζητημάτων, που απασχόλησαν ή πρόκειται να απασχολήσουν τα Δικαστήρια ή τα Δικαστικά Συμβούλια, προς αποφυγή επηρεασμού της κρίσης τους. Η πάγια αυτή αυτοπεριοριστική θέση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, ως προς την γνωμοδοτική της αρμοδιότητα, συνδυάζεται και με την παραδοχή, ότι το αντικείμενο της γνωμοδότησης του Ανώτατου Εισαγγελέα, πρέπει να αφορά ευρύτατες κατηγορίες προσώπων, αφού μόνο τότε πρόκειται περί θέματος γενικότερου ενδιαφέροντος.
Τούτων δοθέντων, η έκφραση γνώμης του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, για το αναφερόμενο θέμα, με την μορφή της Εισαγγελικής γνωμοδότησης, είναι ανεπίτρεπτη, ενόψει και του γεγονότος ότι το θέμα, που τίθεται από κρατούμενο πολίτη, αντιμετωπίζεται τούτο ως προσωπικό.
Δείτε τη γνωμοδότηση στη Qualex: ΓνωμΕισΑΠ 5/2024