fbpx
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024

Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης: Νομοθετικό πλαίσιο (ΕγκΥπΕργ Φ51020/34461/31.5.2024)

Προϋποθέσεις λήψης συνταξιοδοτικής παροχής

Χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
Χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά

Δείτε επίσης

Για πρώτη φορά, ορίζονται νομοθετικά ελάχιστες προϋποθέσεις για τη λήψη συνταξιοδοτικής παροχής από τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ). Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 13 του νέου νόμου, τα μέλη των ΤΕΑ διακρίνονται σε δύο κατηγορίες: όσοι εγγράφηκαν πριν από τις 20/12/2023 και όσοι εγγράφονται μετά. Οι πρώτοι θα συνεχίσουν με τους υφιστάμενους όρους, ενώ οι δεύτεροι θα υπαχθούν στις νέες ελάχιστες προϋποθέσεις. Τα ΤΕΑ οφείλουν να προσαρμόσουν τα καταστατικά τους, ώστε να περιλαμβάνουν αυτές τις διακρίσεις και τις νέες προϋποθέσεις.

Οι διατάξεις του άρθρου 13 προβλέπουν δύο νέες δυνατότητες για τα μέλη των ΤΕΑ: την προκαταβολή συνταξιοδοτικής παροχής και την πρόωρη λήψη της. Ειδικότερα, η προκαταβολή επιτρέπεται υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις για μέλη που συνεχίζουν να εργάζονται, ενώ η πρόωρη λήψη παρέχεται μετά από 15 έτη ασφάλισης, με αυξημένο φορολογικό συντελεστή.

Οι νέες διατάξεις απαγορεύουν στα μέλη των ΤΕΑ να ζητούν δάνεια ή προκαταβολές πριν από τη συμπλήρωση των προϋποθέσεων χορήγησης συνταξιοδοτικών παροχών, καθώς και να εκχωρούν ή ενεχυριάζουν τις παροχές τους. Επιπλέον, τα ΤΕΑ δεν επιτρέπεται να δανείζουν ή να ενεργούν ως εγγυητές, εκτός από την περίπτωση δανειοδότησης για λόγους ρευστότητας.

Το άρθρο 14 ρυθμίζει την υποχρέωση καταβολής εισφορών προς τα ΤΕΑ, τονίζοντας την ανάγκη για τακτική και εμπρόθεσμη καταβολή τους. Τα ΤΕΑ καλούνται να αναπτύξουν αποτελεσματικούς μηχανισμούς είσπραξης των καθυστερούμενων εισφορών και να ενημερώνουν την Αρμόδια Αρχή σε περιπτώσεις καθυστέρησης.

Ο νόμος εισάγει την αρχή του διπλού μοντέλου διοίκησης για τα ΤΕΑ, με υποχρεωτικό Διοικητικό και Εποπτικό Συμβούλιο. Επιπλέον, θεσπίζεται ανώτατο όριο καταβαλλόμενων εισφορών και ασφαλίστρων, το οποίο αφορά τόσο τις εισφορές υπέρ ΤΕΑ όσο και τα ασφάλιστρα ομαδικών συνταξιοδοτικών συμβολαίων.

Οι νέες διατάξεις απαιτούν ρητή αναφορά της διαδικασίας αναπροσαρμογής εισφορών και παροχών στα καταστατικά των ΤΕΑ, επιτρέποντας μεγαλύτερη ευελιξία και αποφεύγοντας την ανάγκη συχνών τροποποιήσεων.

Τα εκκρεμή αιτήματα για ίδρυση ή τροποποίηση καταστατικών θα εξετάζονται σύμφωνα με τη διαδικασία που ίσχυε κατά τον χρόνο υποβολής τους, εφόσον δεν αντίκεινται στις νέες διατάξεις. Αυτό διασφαλίζει τη συνέχιση της διαδικασίας χωρίς περιττές καθυστερήσεις.

Για τα φορολογικά ζητήματα που απορρέουν από τις νέες διατάξεις, αναμένεται έκδοση νεότερης εγκυκλίου από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Ο ν. 5078/2023 εισάγει σημαντικές βελτιώσεις στο πλαίσιο της επαγγελματικής ασφάλισης, εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη διαφάνεια, ασφάλεια και αποτελεσματικότητα για τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης και τα μέλη τους. Οι νέες διατάξεις ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες και προσφέρουν τις απαραίτητες κατευθύνσεις για την ορθή εφαρμογή και εποπτεία των ΤΕΑ.

Δείτε την εγκύκλιο στη Qualex: ΕγκΥπΕργ Φ51020/34461/31.5.2024

- Διαφήμιση -

- Διαφήμιση -

Πρόσφατες αναρτήσεις

- Διαφήμιση -