Το κράτος αποτελεί ένα πολυδιάστατο και διαρκώς εξελισσόμενο φαινόμενο, το οποίο ως «ζωντανός οργανισμός» πάλλεται και αναδιαμορφώνεται βάσει των πολιτικών, κοινωνικών, οικονομικών συνθηκών. Οι τεχνολογικές εξελίξεις, η περιβαλλοντική κρίση, αλλά και ο σύγχρονος τρόπος ζωής των πολιτών, ο οποίος αλλάζει με ταχείς ρυθμούς, καλεί το κράτος να λάβει γενναίες αποφάσεις μετασχηματισμού και προσαρμογής στις σύγχρονες ανάγκες. Σαφώς, η εξέλιξη του κράτους θα πρέπει να συντελείται σύμφωνα με τους παραδεδεγμένους κανόνες και τις ισχύουσες συνταγματικές αρχές. Παραμονές της εκλογικής διαδικασίας, για την ανάδειξη των επτακοσίων είκοσι αντιπροσώπων στην Ευρωβουλή για την επόμενη πενταετία, καθίσταται πιο αναγκαία από ποτέ η υπενθύμιση της σπουδαιότητας της ενεργούς συμμετοχής μας.
Η στάση μας απέναντι στις επικείμενες ευρωπαϊκές εκλογές, δεν μπορεί να είναι εκείνη της αδιαφορίας. Άλλωστε, υπενθυμίζεται ότι, στο άρθρο 1 του Συντάγματος και δη στην παράγραφο 2 επισημαίνεται ρητά πως θεμέλιο του πολιτεύματος είναι η λαϊκή κυριαρχία. Όμως, παρά τα σημάδια δημοκρατικής κόπωσης από τις αρκετές -είναι η αλήθεια- εκλογικές αναμετρήσεις, η ψήφιση του Ν 5056/2024 για την εξασφάλιση του δικαιώματος συμμετοχής μέσω επιστολικής ψήφου έδωσε οπωσδήποτε μια ώθηση στην ενεργοποίηση της συμμετοχής των πολιτών στην εκλογική διαδικασία.
Ο κυρίαρχος λαός θα κληθεί τις επόμενες ώρες να επιλέξει τα πρόσωπα εκείνα που θα «σηκώσουν ψηλά» κρίσιμα ζητήματα για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Η υπόθεση είναι εξαιρετικά σοβαρή για να προσεγγιστεί με όρους ελαφρότητας.
Συγκεκριμένα, τόσο ο απόδημος ελληνισμός, όσο και το εργατικό προσωπικό, κυρίως οι υπάλληλοι του τουριστικού κλάδου, είχαν τη δυνατότητα να λάβουν μέρος ενεργά μέσω της ειδικής διαδικασίας αποστολής του ψηφοδελτίου τους. Θα πρέπει, επίσης, να σημειωθεί ότι η αύξηση της μετανάστευσης σε χώρες του εξωτερικού, ιδίως την τελευταία δεκαετία, λόγω των κοινωνικοοικονομικών εξελίξεων, ενίσχυσε την ανάγκη εύρεσης ενός κατάλληλου εκλογικού μοντέλου, προσαρμοσμένου στις σύγχρονες πολιτειακές επιταγές του ελληνικού κράτους. Το νέο μοντέλο, τέλος, θα μας δώσει και μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για τις ιδεολογικές προτιμήσεις του εκλογικού σώματος. Αναφορικά με αντιρρήσεις που έχουν εκφραστεί ως το ζήτημα της επιστολικής ψήφου, θα ήθελα να σημειώσω ότι ακόμη και εάν de jure η ψήφιση και υιοθέτηση της δυνατότητας επιστολικής ψηφοφορίας συγκρούεται με την αρχή της ταυτόχρονης ψηφοφορίας, de facto η εν λόγω σύγκρουση αίρεται, καθώς η ενσωμάτωση των επιστολικών ψήφων θα γίνει ταυτόχρονα με τις υπόλοιπες στα ειδικά διαμορφωμένα εκλογικά τμήματα.
Η λαϊκή βούληση ως θεμέλιο της κρατικής εξουσίας θα πρέπει να εκφράζεται μέσω διαφανών εκλογικών διαδικασιών. Ο κυρίαρχος λαός θα κληθεί τις επόμενες ώρες να επιλέξει τα πρόσωπα εκείνα που θα «σηκώσουν ψηλά» κρίσιμα ζητήματα για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Η υπόθεση είναι εξαιρετικά σοβαρή για να προσεγγιστεί με όρους ελαφρότητας. Δεν είναι ώρα για αποχή.