Με την Ακροδεξιά ακόμη πιο ισχυρή κλείνει ο κύκλος των Ευρωεκλογών του 2024, δρομολογώντας εξελίξεις μείζονος πολιτικής κλίμακας. Κόμματα αντιευρωπαϊκά, ευρωσκεπτικιστικά, λαϊκιστικά, σαφώς ακροδεξιά, σημείωσαν ενισχυμένα ή και εντυπωσιακά ποσοστά, προσφέροντας στις ιδέες, τις απόψεις και τη ρητορική τους ευρύτατη βάση νομιμοποίησης.
Κορυφαία περίπτωση η Γαλλία, ο Πρόεδρος της οποίας Εμμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε χθες – μετά τα αποτελέσματα που φέρνουν πρώτο τον Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν στη γαλλική κάλπη – την προκήρυξη βουλευτικών εκλογών, τέλη Ιουνίου και αρχές Ιουλίου.
Ο Γάλλος Πρόεδρος εκτίμησε ότι η άνοδος των Ακροδεξιών λαϊκιστών συνιστά κίνδυνο τόσο για τη Γαλλία όσο και για την υπόλοιπη Ευρώπη, ως εκ τούτου – σε ό,τι αφορά τη χώρα του – σκόπιμο είναι να λάβει τον λόγο ο γαλλικός λαός.
Το κόμμα της Λεπέν υπερίσχυσε με ποσοστό της τάξης του 32,4%. Το κόμμα της κυβερνητικής παράταξης Αναγέννηση του Προέδρου Μακρόν κινήθηκε στο 15,2%, ενώ το Σοσιαλιστικό κόμμα έλαβε ποσοστό 14,3%.
Δεύτερο κόμμα στη Γερμανία το ΑfD
Στη Γερμανία, με ποσοστό 30% η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) επιβεβαίωσε τα προγνωστικά που την ήθελαν ισχυρότερη δύναμη σε αυτές τις Ευρωεκλογές. Η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) κατόρθωσε με 16,4% να αναδειχθεί για πρώτη φορά δεύτερο κόμμα σε εθνική κάλπη, παρότι απέχει αρκετά από τα δημοσκοπικά ποσοστά των προηγούμενων μηνών, όταν είχε φθάσει ακόμη και στο 23%.
Μεγάλη ήττα γνώρισε το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) του Καγκελάριου Όλαφ Σολτς, το οποίο βρέθηκε στο 13,9%, με έντονη κριτική από την αντιπολίτευση, ακόμη και για απώλεια της νομιμοποίησής του στην εξουσία. Οι συγκυβερνώντες Πράσινοι, με 12,2%, απέδωσαν την απώλεια 8,3 μονάδων από τις Ευρωεκλογές του 2019 στην αλλαγή ατζέντας στην Ευρώπη, από την πολιτική για το κλίμα στα θέματα ασφάλειας και οικονομίας, ενώ ο τρίτος κυβερνητικός εταίρος, το Κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP), περιορίζεται πιθανότατα κάτω από το 5%, με 4,8%.
Το κάλεσμα με Bella Ciao
Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση των πρώτων εκτιμήσεων για τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών σε ολόκληρη τη Γηραιά Ήπειρο, συγκεντρωμένοι έξω από το κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες, κάλεσαν σε μέτωπο κατά της Ακροδεξιάς τραγουδώντας το εμβληματικό ιταλικό, επαναστατικό τραγούδι Bella Ciao.
Αυστρία και Ολλανδία
Στην Αυστρία πρώτο αναδείχθηκε το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας FPÖ. Φέρεται να λαμβάνει το 27% των ψήφων, ποσοστό που το αναδεικνύει στη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη της χώρας των Άλπεων για πρώτη φορά.
Στην Ολλανδία, το ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας (Partij voor de Vrijheid, PVV) του νυν Πρωθυπουργού της Ολλανδίας Γκέερτ Βίλντερς φέρεται να κερδίζει 7 έδρες στη νέα σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου, σε σχέση με τη μία και μοναδική έδρα που είχε κερδίσει στην προηγούμενη αναμέτρηση.
Το PVV δεν υπερίσχυσε πάντως του συνασπισμού μεταξύ Πράσινων και Σοσιαλιστών, ο οποίος φέρεται να αποσπά 8 έδρες.
Η περίπτωση της Ιταλίας
Στην Ιταλία, την πρωτιά κατέκτησε το κόμμα της Τζόρτζια Μελόνι, «Αδέλφια της Ιταλίας», με δεύτερο το Δημοκρατικό Κόμμα PD και τρίτο το Kίνημα «Πέντε Αστέρων». Το κόμμα Forza Italia που ιδρύθηκε από τον Silvio Berlusconi βρίσκεται στην τέταρτη θέση κερδίζοντας την ακροδεξιά Λέγκα του Βορρά του Σαλβίνι.
Η γιορτή τελείωσε
Οι Συντηρητικοί διατήρησαν προβάδισμα στην Ισπανία έναντι του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος στην ψηφοφορία, η οποία σημαδεύτηκε από την άνοδο της Άκρας Δεξιάς.
Το οικείο κόμμα Vox καταλαμβάνει 6 έδρες, ενώ μία νέα ακροδεξιά παράταξη με την ονομασία «The party is over», «Η Γιορτή Τελείωσε» (Se acabo la fiesta) κάνει την είσοδό της στο Ευρωκοινοβούλιο με 3 έδρες.
Πολωνία: Στη δεύτερη και τρίτη θέση οι ακροδεξιές φωνές
Το κεντρώο φιλοευρωπαϊκό κόμμα του Πρωθυπουργού της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ, ο «Συνασπισμός των Πολιτών», είναι ο νικητής των Ευρωεκλογών. Τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει το εθνικιστικό, λαϊκιστικό κόμμα «Δίκαιο και Δικαιοσύνη», το οποίο βρισκόταν επί οκτώ χρόνια στην εξουσία μέχρι τις εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου, με 19 έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η ακροδεξιά, ευρωσκεπτικιστική Konfederacja (Συνομοσπονδία) εξασφαλίζει 6 έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Οι δύο σύμμαχοι του Ντόναλντ Τουσκ στην πολωνική κυβέρνηση, ο Τρίτος Δρόμος και η Αριστερά εξασφαλίζουν αντιστοίχως 4 και 3 έδρες.
Η σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Σε κάθε περίπτωση, παρήγορο είναι ότι – παρά την άνοδο της Ακροδεξιάς – οι ομάδες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και η Renew Europe (κεντρώοι και φιλελεύθεροι) διατηρούν από κοινού την πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Προτού ακόμη ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψήφων σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα δείχνει να καταλαμβάνει 186 έδρες, οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες 133 και η Renew Europe 82 έδρες. Με τις 398 έδρες, επί συνόλου 720, που οι τρεις ομάδες συγκεντρώνουν από κοινού σχηματίζεται ο «μεγάλος συνασπισμός» στο πλαίσιο του οποίου οικοδομούνται οι συναινέσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Και στην Ελλάδα;
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Υπουργείου Εσωτερικών, έλαβαν:
ΝΔ 28,31% και 7 έδρες.
ΣΥΡΙΖΑ 14,92% και 4 έδρες.
ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής 12,79% και 3 έδρες.
Ελληνική Λύση 9,30% και 2 έδρες.
ΚΚΕ 9,25% και 2 έδρες.
Νίκη 4,37% και 1 έδρα.
Πλεύση Ελευθερίας 3,40% και 1 έδρα.
Φωνή Λογικής 3,04% και 1 έδρα.
Λοιπά Κόμματα 14,63%
Τα κόμματα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας συγκεντρώνουν αθροιστικά ποσοστό 16,71% και 4 έδρες.
Σε Ροδόπη και Ξάνθη, εντύπωση προκάλεσε ότι πρώτο κόμμα αναδείχθηκε το Κόμμα Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας (ΚΙΕΦ), και μάλιστα 10 μονάδες από τη ΝΔ στην Ξάνθη. Στη Ροδόπη, το ποσοστό της είναι υπερδιπλάσιο.
Οι νικητές της μάχης του σταυρού
Στο κόμμα της Ν.Δ., ο Γιώργος Αυτιάς κερδίζει την πρωτιά, και δη με μεγάλη διαφορά από τους συνυποψηφίους του. Ακολουθεί ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης και έπεται η Ελίζα Βόζεμπεργκ, ο κρατούμενος στις αλβανικές φυλακές Φρέντυ Μπελέρης, ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, η Ελεονώρα Μελέτη και ο Δημήτρης Τσιόδρας.
Στο πεδίο του ΣΥΡΙΖΑ, που κερδίζει τέσσερις έδρες: κυριαρχούν ο Κώστας Αρβανίτης, ο Νίκος Φαραντούρης, ο Νίκος Παππάς και η Έλενα Κουντουρά.
Προβάδισμα στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής έχει ο Νίκος Παπανδρέου, και ακολουθούν οι Γιάννης Μανιάτης και Σάκης Αρναούτογλου.
Στην Ελληνική Λύση την πρωτιά κατέκτησε ο Φραγκούλης Φράγκος, δεύτερη ήλθε η Γαλάτω Αλεξανδράκη.
Στο ΚΚΕ τις δύο έδρες κερδίζουν ο Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος και ο Κωνσταντίνος Παπαδάκης.
Ως προς τη μία έδρα που καταλαμβάνουν μία έκαστη η ΝΙΚΗ, η Πλεύση Ελευθερίας και η Φωνή Λογικής: ο Νίκος Αναδιώτης, η Μαρία Ζαχαρία και η Αφροδίτη Λατινοπούλου, αντιστοίχως.