fbpx
Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου, 2024

Κρατική αρωγή για επιχειρήσεις της Βόρειας Εύβοιας και πληγεισών περιοχών (ΕγγρΥπΠροσΠολ 899/29.5.2024)

Ειδικά Μέτρα για τις πληγείσες περιοχές από τις κακοκαιρίες Daniel και Elias

Χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
Χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά

Δείτε επίσης

Σε απάντηση του μέσου κοινοβουλευτικού ελέγχου που κατέθεσε στη Βουλή των Ελλήνων, με θέμα «Εκτός πλατφόρμας MyBusinessSupport οι επιχειρήσεις της Β. Εύβοιας που επλήγησαν από τις κακοκαιρίες Daniel και Elias», δόθηκαν οι παρακάτω διευκρινήσεις από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Μέτρα Κρατικής Αρωγής για Πλημμύρες 2023

Αναφορικά με τις πλημμύρες που έπληξαν περιοχές της χώρας το φθινόπωρο του 2023, υλοποιούνται διάφορα μέτρα κρατικής αρωγής. Το πρώτο μέτρο αφορά την παροχή πρώτης αρωγής μέσω της πλατφόρμας arogi.gov.gr, προς επιχειρήσεις, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και Φορείς που υπέστησαν ζημιές. Μέχρι τις 28.05.2024, έχουν πιστωθεί συνολικά 78,8 εκατ. ευρώ σε 28.213 δικαιούχους, εκ των οποίων 262.000 ευρώ σε 129 δικαιούχους στην Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας. Η πορεία των διασταυρώσεων των αιτήσεων εξαρτάται από τη ροή των απαιτούμενων στοιχείων που αποστέλλει η Περιφέρεια.

Επιχορηγήσεις και Προκαταβολές για Ζημιές

Για τις επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και μη κερδοσκοπικών Φορέων, προβλέπεται η καταβολή επιχορήγησης που καλύπτει το 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς. Στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, η επιχορήγηση αφορά και ζημιές σε έγγειο κεφάλαιο, ενώ ζημιές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ. Σύμφωνα με το άρθρο 12 του ν. 4797/2021, σε εξαιρετικές περιπτώσεις παρέχεται επιχορήγηση σε φυσικά πρόσωπα που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Μέχρι σήμερα έχουν πιστωθεί 38 εκατ. ευρώ σε 2.828 δικαιούχους, εκ των οποίων 322.655,28 ευρώ σε 22 δικαιούχους στην Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας.

Ειδικό Σχήμα Ενίσχυσης Επιχειρήσεων

Από την 1η Μαΐου 2024, άνοιξε η πλατφόρμα “myBusinessSupport” για την εκδήλωση ενδιαφέροντος από επιχειρήσεις που υπέστησαν οικονομικές απώλειες λόγω των κακοκαιριών. Το σχήμα ενίσχυσης περιλαμβάνει πέντε υπο-σχήματα για επιχειρήσεις που επλήγησαν σε διάφορους τομείς, όπως τουρισμός, μεταφορές, και αλιεία. Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 31 Μαΐου 2024. Στη β’ φάση θα καθοριστούν οι λεπτομέρειες της ενίσχυσης μέσω υπουργικής απόφασης.

Ενίσχυση για τη Βόρεια Εύβοια

Στη Βόρεια Εύβοια, μετά τις πυρκαγιές του 2021, έχουν υλοποιηθεί τρία ειδικά σχήματα ενίσχυσης για επιχειρήσεις. Αυτά περιλαμβάνουν επιχορηγήσεις για επιχειρήσεις που υπέστησαν οικονομικές απώλειες από τις πυρκαγιές, με συνολική αξία ενίσχυσης 8.960.724,51 ευρώ. Επιπλέον, το πρόγραμμα North Evia Pass προσφέρει οικονομική ενίσχυση ως κίνητρο για την επίσκεψη στη Βόρεια Εύβοια.

Δείτε το έγγραφο στη Qualex: ΕγγρΥπΠροσΠολ 899/29.5.2024

- Διαφήμιση -

- Διαφήμιση -

Πρόσφατες αναρτήσεις

- Διαφήμιση -