fbpx

Πόλεμος και Διεθνές Δίκαιο – Ανθρωπιστικούς διαδρόμους και απελευθέρωση των ομήρων ζητούν οι Βρυξέλλες

Σε εξέλιξη η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες - Αντιπροσωπείες της Χαμάς και του Ιράν βρίσκονται στη Μόσχα για συνομιλίες

Χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
Χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά

Δείτε επίσης

Παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο στη λωρίδα της Γάζας;

Μέτρα για να διασφαλιστεί η πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας ζητεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, δια του προέδρου του Σαρλ Μισέλ, μετά το πέρας των πεντάωρων εργασιών της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Στα συμπεράσματά του για τη Μέση Ανατολή, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει μεγάλη ανησυχία για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα και καλεί για «συνεχή, ταχεία, ασφαλή και απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση και βοήθεια για να φτάσει σε όσους έχουν ανάγκη μέσω όλων των απαραίτητων μέτρων, συμπεριλαμβανομένων ανθρωπιστικών διαδρόμων και παύσεων για ανθρωπιστικές ανάγκες».

Ο Σαρλ Μισέλ τόνισε ότι υπήρξε σθεναρή έκκληση από όλους τους ευρωπαίιους ηγέτες προς τη Χαμάς να απελευθερώσει άμεσα όλους τους ομήρους χωρίς προϋποθέσεις. Υπογράμμισε επίσης ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες συζήτησαν για τον «υπαρκτό» κίνδυνο περιφερειακής κλιμάκωσης και αναγνώρισαν ότι θα πρέπει να αποφευχθεί μέσω συνεργασίας με χώρες της περιοχής, ιδίως την Αίγυπτο.

«Επιβεβαιώνοντας τη δήλωση των μελών του της 15ης Οκτωβρίου 2023, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επανέλαβε ότι καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τη Χαμάς για τις βάναυσες και αδιάκριτες τρομοκρατικές επιθέσεις της σε ολόκληρο το Ισραήλ. «Η χρήση αμάχων ως ανθρώπινων ασπίδων από τη Χαμάς είναι μια ιδιαίτερα άθλια θηριωδία», τόνισε.

«Περίπου 50» οι όμηροι – θύματα

Χθες, ο Άμπου Ομπέιντα, εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, των ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ, αποτίμησε σε «περίπου 50» τους ομήρους που έχασαν τη ζωή τους στη Γάζα. Η αποτίμηση για τα θύματα έγινε στον λογαριασμό της οργάνωσης στο Telegram, χωρίς άλλες διευκρινίσεις. Το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τον αριθμό τους.

Νωρίτερα, πάντως, οι υπουργοί Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Ιορδανίας, του Μπαχρέιν, της Σαουδικής Αραβίας, του Ομάν, του Κατάρ, του Κουβέιτ, της Αιγύπτου και του Μαρόκου καταδίκασαν τη στοχοποίηση αμάχων, ενώ έκαναν λόγο για παραβίαση του διεθνούς δικαίου στη Λωρίδα της Γάζας.

Στην κοινή ανακοίνωσή τους αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι «το δικαίωμα στην αυτοάμυνα (…) δεν δικαιολογεί την κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», ούτε «τη σκόπιμη παράβλεψη των νόμιμων δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού».

Στο κάδρο των εξελίξεων έχει μπει και επισήμως η Μόσχα, καθώς αντιπροσωπείες της Χαμάς και του Ιράν βρίσκονται στη ρωσική πρωτεύουσα για συνομιλίες, για πρώτη φορά αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας, πριν από περίπου τρεις εβδομάδες.

Η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, επιβεβαίωσε ότι στη Ρωσία βρίσκεται και ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αλί Μπαγερί Κανί, χωρίς να παράσχει λεπτομέρειες για την ατζέντα των συναντήσεων.

Σύμφωνα με το κρατικό ρωσικό πρακτορείο RIA, που επικαλείται μια πηγή της παλαιστινιακής αντιπροσωπείας, στη Μόσχα βρίσκεται μεταξύ άλλων και ο Άμπου Μαρζούκ, υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς.

- Διαφήμιση -

- Διαφήμιση -

Πρόσφατες αναρτήσεις

- Διαφήμιση -