fbpx
Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024

Επιστροφή εισφοράς 1% υπέρ Τ.Π.Δ.Υ.: Πληροφορίες και διαδικασία (ΕγγρΕΦΚΑ 925401/1.7.2024)

Χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
Χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά

Δείτε επίσης

Σε πρόσφατες ενημερώσεις, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ανακοίνωσε την επιστροφή της ειδικής εισφοράς 1% υπέρ του πρώην Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (Τ.Π.Δ.Υ.), η οποία παρακρατήθηκε πέραν της 25ης Νοεμβρίου 2022. Αυτή η εισφορά θεωρείται πλέον ως αχρεωστήτως καταβληθείσα και θα επιστραφεί στους δικαιούχους. Ακολουθούν αναλυτικές πληροφορίες και οδηγίες για τη διαδικασία επιστροφής.

Νομικό Πλαίσιο

Η ειδική εισφορά 1% καθιερώθηκε με τον Ν. 3986/2011 και καταργήθηκε από την 25η Νοεμβρίου 2022 με τον Ν. 4997/2022. Αυτή η εισφορά υπολογιζόταν επί των τακτικών αποδοχών και προσθέτων αμοιβών όλων των δημοσίων υπαλλήλων και υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ., Ο.Τ.Α., δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών.

Λόγοι Επιστροφής

Μετά την κατάργηση της εισφοράς, παρακρατήθηκαν αχρεωστήτως ποσά πέραν της 25/11/2022 λόγω του συστήματος καταβολής των μηνιαίων αποδοχών προκαταβολικώς. Τα ποσά αυτά θεωρούνται αχρεωστήτως καταβληθέντα και πρέπει να επιστραφούν.

Διαδικασία Επιστροφής

Σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και της Διεύθυνσης Κύριας Ασφάλισης και Εισφορών Δημοσίου Τομέα της Γενικής Διεύθυνσης Εισφορών e-ΕΦΚΑ, η διαδικασία περιλαμβάνει τα εξής βήματα:

  1. Υποβολή Αιτήματος: Ο εκκαθαριστής μισθοδοσίας υποβάλλει αίτημα επιστροφής στην Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του e-ΕΦΚΑ. Το αίτημα περιλαμβάνει το συνολικό ποσό της αχρεωστήτως καταβληθείσας εισφοράς, καθώς και τον τραπεζικό λογαριασμό του φορέα για την κατάθεση του ποσού.
  2. Πιστοποίηση: Συνοδεύεται από βεβαίωση του εκκαθαριστή μισθοδοσίας, που αναφέρει τις μισθολογικές περιόδους αναφοράς και τα ποσά που παρακρατήθηκαν ανά ασφαλισμένο, βάσει των επίσημων μισθοδοτικών καταστάσεων.
  3. Διαβίβαση Αιτήσεων: Η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του e-ΕΦΚΑ διαβιβάζει τις αιτήσεις στην Διεύθυνση Οικονομικής Διαχείρισης Αυτοτελών Κλάδων Επικουρικής και Εφάπαξ του e-ΕΦΚΑ για την επιστροφή των ποσών.
  4. Πίστωση Ποσών: Μετά την επιστροφή των ποσών στον φορέα, η τακτοποίηση των παρακρατηθέντων ποσών θα γίνει μέσω της μισθοδοσίας ανά ασφαλισμένο.

Υποβληθείσες Αιτήσεις

Οι ήδη υποβληθείσες αιτήσεις επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών θα αρχειοθετηθούν και θα ληφθεί υπόψη μόνο το αίτημα του φορέα προς τον e-ΕΦΚΑ.

Για περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμβουλευτούν τα έγγραφα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και της Διεύθυνσης Κύριας Ασφάλισης και Εισφορών Δημοσίου Τομέα του e-ΕΦΚΑ.

Με τη σωστή κατανόηση και εφαρμογή των ανωτέρω οδηγιών, η διαδικασία επιστροφής της ειδικής εισφοράς θα είναι ομαλή και αποτελεσματική για όλους τους δικαιούχους.

Δείτε το έγγραφο στη Qualex: ΕγγρΕΦΚΑ 925401/1.7.2024

Πρόσφατες αναρτήσεις

- Διαφήμιση -