fbpx
Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2024

Προστασία εργαζομένων: Νέα έκτακτα μέτρα κατά του καύσωνα στον ιδιωτικό τομέα (ΕγκΥπΕργ 40220/15.7.2024)

Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

Δείτε επίσης

Α. Μέτρα προστασίας των εργαζομένων από τη θερμική καταπόνηση

Οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα πρέπει να λαμβάνουν τεχνικά και οργανωτικά μέτρα προστασίας για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων. Οι ενέργειες αυτές βασίζονται στην εγκύκλιο 34666/03.06.2024, η οποία παρέχει έναν ενδεικτικό κατάλογο μέτρων.

Β. Υποχρεωτική παύση εργασιών σε υπαίθριες δραστηριότητες

16 Ιουλίου 2024: Λόγω των αναμενόμενων υψηλών θερμοκρασιών (40°C και άνω), επιβάλλεται η παύση των χειρωνακτικών εργασιών σε εξωτερικούς χώρους στις περιοχές Μακεδονία, Θράκη, Ήπειρο, Στερεά Ελλάδα, Θεσσαλία, και Πελοπόννησος από τις 12:00 έως τις 17:00. Αυτές οι εργασίες περιλαμβάνουν τεχνικά και οικοδομικά έργα, εργοτάξια, και διανομή προϊόντων με δίκυκλα οχήματα.

17-19 Ιουλίου 2024: Η υποχρεωτική παύση επεκτείνεται σε όλες τις χειρωνακτικές εργασίες σε εξωτερικούς χώρους όταν η θερμοκρασία φτάνει ή ξεπερνά τους 40°C, με τις ίδιες συνθήκες και περιορισμούς όπως αναφέρθηκε παραπάνω. Εξαιρούνται σημαντικές και κρίσιμες υποδομές στους τομείς της υγείας, των μεταφορών και της κοινής ωφέλειας.

Η παύση δεν αφορά εργαζόμενους στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, εκτός εάν η θερμοκρασία υπερβαίνει τους 38°C.

Γ. Παροχή εξ αποστάσεως εργασίας

Οι εργαζόμενοι που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου και εργάζονται σε περιοχές με υψηλές θερμοκρασίες θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα τηλεργασίας, εφόσον η φύση της εργασίας τους το επιτρέπει.

Δ. Οργάνωση του χρόνου εργασίας

Σε περιοχές με υψηλές θερμοκρασίες, οι εργοδότες μπορούν να αλλάξουν τον χρόνο προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζομένων χωρίς προηγούμενη καταχώρηση στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ.

Επιβολή προστίμων

Σε περίπτωση μη τήρησης των υποχρεώσεων, επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο από την Επιθεώρηση Εργασίας.

Συμπεράσματα

Τα μέτρα στοχεύουν στην προστασία των εργαζομένων από ακραίες θερμοκρασίες, διασφαλίζοντας την υγεία και την ασφάλεια τους μέσα από την παύση των χειρωνακτικών εργασιών και την υιοθέτηση της τηλεργασίας όπου είναι δυνατόν.

Δείτε την εγκύκλιο στη Qualex: ΕγκΥπΕργ 40220/15.7.2024

- Διαφήμιση -

- Διαφήμιση -

Πρόσφατες αναρτήσεις

- Διαφήμιση -