fbpx
Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2024

Νέες φορολογικές ρυθμίσεις για τους πωλητές λαϊκών αγορών: Τι πρέπει να γνωρίζετε (ΕγκΑΑΔΕ Ε. 2051/16.7.2024)

Χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
Χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά

Δείτε επίσης

Εισαγωγή

Οι πρόσφατες διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ΚΦΕ) και του ν. 4849/2021 ρυθμίζουν σημαντικά ζητήματα για τους επαγγελματίες πωλητές υπαίθριου εμπορίου, καθορίζοντας το ελάχιστο εισόδημα που πρέπει να δηλώνεται καθώς και τους όρους και τις προϋποθέσεις για την άσκηση της δραστηριότητάς τους.

Άρθρο 28Α του ΚΦΕ: Ελάχιστο Ετήσιο Εισόδημα

Σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 28Α του ΚΦΕ, για τους ασκούντες ατομική επιχείρηση, το ετήσιο ελάχιστο εισόδημα από την επιχειρηματική τους δραστηριότητα δεν μπορεί να είναι μικρότερο από το ποσό που καθορίζεται από τον νόμο. Η παρ. 7 του ίδιου άρθρου προβλέπει ότι όταν οι δραστηριότητες περιορίζονται χρονικά από νομοθετικές ή κανονιστικές ρυθμίσεις, το ελάχιστο εισόδημα προσαρμόζεται αναλογικά για το διάστημα που επιτρέπεται η δραστηριότητα. Οι ρυθμίσεις αυτές εφαρμόζονται από το φορολογικό έτος 2023 και μετά.

Ν. 4849/2021: Ρυθμίσεις για το Υπαίθριο Εμπόριο

Ο ν. 4849/2021 ρυθμίζει το υπαίθριο εμπόριο και ορίζει τον επαγγελματία πωλητή υπαίθριου εμπορίου ως το φυσικό πρόσωπο που πωλεί είδη μη ιδίας παραγωγής και διαθέτει σχετική άδεια από αρμόδια αρχή. Οι λαϊκές αγορές αποτελούν μορφή υπαίθριου εμπορίου και απαιτούν άδεια σε ισχύ. Η άδεια αυτή είναι προσωποπαγής και χορηγείται μόνο σε φυσικά πρόσωπα.

Οι Περιφέρειες είναι υπεύθυνες για την έκδοση, χορήγηση και ανανέωση των αδειών αυτών. Οι προκηρύξεις για την χορήγηση των αδειών λαμβάνουν υπόψη τη δυνατότητα δραστηριοποίησης των πωλητών για έξι ημέρες την εβδομάδα. Προτεραιότητα δίνεται σε όσους δραστηριοποιούνται λιγότερες από έξι ημέρες.

Εφαρμογή των Διατάξεων του Άρθρου 28Α ΚΦΕ

Για τους πωλητές λαϊκών αγορών με άδεια για λιγότερες από πέντε ημέρες την εβδομάδα, το ελάχιστο εισόδημα προσαρμόζεται αναλογικά. Ωστόσο, η αναλογική μείωση του τεκμαρτού εισοδήματος δεν εφαρμόζεται εάν ο υπόχρεος ασκεί παράλληλα άλλη δραστηριότητα χωρίς χρονικό περιορισμό.

Υποβολή Φορολογικής Δήλωσης

Για την εφαρμογή της παρ. 7 του άρθρου 28Α ΚΦΕ, οι υπόχρεοι συμπληρώνουν τους κωδικούς 045-046 του εντύπου Ε1, επιλέγοντας την κατάλληλη επιλογή και αναφέροντας τις ημέρες δραστηριοποίησης. Τα απαραίτητα δικαιολογητικά περιλαμβάνουν την άδεια επαγγελματία πωλητή και υπεύθυνη δήλωση ότι δεν κατέχουν άλλη άδεια υπαίθριου εμπορίου.

Εάν δεν προσκομιστούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά ή δεν προκύπτει η δραστηριοποίηση για λιγότερες από πέντε ημέρες, το ετήσιο εισόδημα υπολογίζεται για όλο το έτος. Οι Πράξεις Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου εκδίδονται από την αρμόδια υπηρεσία και κοινοποιούνται στους φορολογούμενους.

Συμπέρασμα

Οι νέες διατάξεις καθορίζουν σαφώς το πλαίσιο για το ελάχιστο ετήσιο εισόδημα των επαγγελματιών πωλητών υπαίθριου εμπορίου, λαμβάνοντας υπόψη τους χρονικούς περιορισμούς της δραστηριότητάς τους. Οι ρυθμίσεις αυτές διασφαλίζουν τη δίκαιη φορολογική αντιμετώπιση και την εύρυθμη λειτουργία των λαϊκών αγορών.

Δείτε την εγκύκλιο στη Qualex: ΕγκΑΑΔΕ Ε2051/16.7.2024

- Διαφήμιση -

- Διαφήμιση -

Πρόσφατες αναρτήσεις

- Διαφήμιση -