fbpx
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024

Ανατροπή: Εκλογές το φθινόπωρο στις Εισαγγελίες Πρωτοδικών Αθηνών και Θεσσαλονίκης θέλει το ερανιστικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης

Χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
Χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά

Δείτε επίσης

Με ανατροπή στις Εισαγγελίες Πρωτοδικών Αθηνών και Θεσσαλονίκης, που θέλει τελικά εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2024 για την ανάδειξη της ηγεσίας τους, σηματοδοτείται η ψήφιση αύριο, Τρίτη 30 Ιουλίου, από την Ολομέλεια της Βουλής του σχεδίου νόμου υπό τον τίτλο «Ενίσχυση του συστήματος ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης και Δηλώσεων Οικονομικών Συμφερόντων του ν. 5026/2023 – Τοποθέτηση αλλοδαπού ανηλίκου σε ίδρυμα, δομή παιδικής προστασίας ή ανάδοχη οικογένεια – Αναψηλάφηση λόγω έκδοσης οριστικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου – Εναρμόνιση με τον ν. 4624/2019 της χρήσης πληροφοριών από τις Κοινές Ομάδες Έρευνας και κατά την εκτέλεση Ευρωπαϊκής Εντολής Έρευνας – Άλλες διατάξεις».

Η διάταξη προκαλεί εντύπωση, καθώς μόλις τον Μάιο είχε αποφασιστεί η παράταση της θητείας τόσο των επικεφαλής στις Εισαγγελίες Αθηνών (Αντώνης Ελευθεριάνος) και Θεσσαλονίκης  (Δημήτρης Σμυρνής), όσο και των Προέδρων στα Τριμελή Συμβούλια Διοίκησης των οικείων Πρωτοδικείων, ενόψει της εφαρμογής του νέου Δικαστικού Χάρτη από τις 16 Σεπτεμβρίου. Τα πρόσωπα, που γνωρίζουν ήδη το τοπίο, είχε κριθεί σκόπιμο να συνεχίσουν στις ίδιες θέσεις, ως τις 30 Σεπτεμβρίου 2025, προκειμένου να τρέξει ομαλά ο Χάρτης.

Η αλλαγή που επέρχεται, ερείδεται στο άρθρο 42, που έχει τίτλο: «Επανακαθορισμός της θητείας των διευθύνοντων δικαστήρια στα οποία δεν εκλέγονται διοικήσεις – Τροποποίηση παρ.10 άρθρου 17 Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών – Θητεία των συμβουλίων διοίκησης των πολιτικών δικαστηρίων – Τροποποίηση άρθρου 51 ν.5108/2024- Παράταση θητείας των διευθύνοντων Προέδρων δικαστηρίων στα οποία πραγματοποιείται ανακατασκευή και τμηματική μετεγκατάσταση υπηρεσιών».

Αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Στην παρ. 1 του άρθρου 51 του ν. 5108/2024 (Α’ 65), περί παράτασης της θητείας των συμβουλίων διοίκησης των πολιτικών δικαστηρίων και Διευθυνόντων τις Εισαγγελίες μετά τις λέξεις «του άρθρου 17» διαγράφονται οι λέξεις «και των διευθυνόντων τις εισαγγελίες Πρωτοδικών Αθηνών και Θεσσαλονίκης σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 18» και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:

«1. Οι θητείες των τριμελών συμβουλίων διοίκησης των πολιτικών δικαστηρίων της περ. β) της παρ. 3 του άρθρου 17 του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών (ν. 4938/2022, Α΄ 109) παρατείνονται έως την 30ή Σεπτεμβρίου 2025.».

Ως εκ τούτου, με βάση τη νέα πρόβλεψη, στις θέσεις τους παραμένουν :

-Η «κεφαλή» του Πρωτοδικείου Αθηνών Χριστόφορος Λινός, καθώς και αυτές των Πρωτοδικείων Πειραιά, Γεώργιος Ξυνόπουλος, και Θεσσαλονίκης, Πέτρος Αλικάκος.

- Διαφήμιση -

- Διαφήμιση -

Πρόσφατες αναρτήσεις

- Διαφήμιση -