fbpx
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024

Υπουργικό Συμβούλιο: Επί τάπητος νομοθετική πρωτοβουλία με το βλέμμα στον Δικαστικό Χάρτη

Ο αρμόδιος Υπουργός Γιώργος Φλωρίδης θα παρουσιάσει πλέγμα νομοθετικών διατάξεων - παρεμβάσεων στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, τον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών καθώς και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας,

Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

Δείτε επίσης

Ατζέντα Δικαιοσύνης θα έχει μεταξύ άλλων το Υπουργικό Συμβούλιο που έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσει στο Μέγαρο Μαξίμου, στις 10.00 π.μ., σήμερα, Τρίτη 30 Ιουλίου.

Ο αρμόδιος Υπουργός Γιώργος Φλωρίδης θα παρουσιάσει πλέγμα νομοθετικών διατάξεων – παρεμβάσεων στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, τον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών καθώς και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, που κρίνονται σκόπιμες ώστε να εναρμονιστεί το ισχύον θεσμικό πλαίσιο με την εφαρμογή του νέου Δικαστικού Χάρτη.

Η ψήφισή τους από την Ολομέλεια του Κοινοβουλίου αναμένεται περί τα τέλη Αυγούστου.

Διατάξεις για την ενδοοικογενειακή βία

Το κυβερνητικό σχήμα αναμένεται να εγκρίνει μεταξύ άλλων 13 διατάξεις, ιδίως δικονομικές, με πυρήνα την ενδοοικογενειακή βία. Οι διατάξεις έχουν σαφώς αυστηρότερο πρόσημο σε σχέση με το παρελθόν, ή μάλλον ακριβέστερα: ποτέ ξανά στο παρελθόν δεν υπήρξε ανάλογο πλαίσιο. Είναι νωπές εξάλλου ακόμη πλείστες όσες γυναικοκτονίες (αυτή στο Μενίδι, θεωρήθηκε ότι ενέχει αστοχία δικαστών), καθώς και η υπόθεση Λύτρα, με τον άγριο ξυλοδαρμό της συζύγου του.

Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι στην περίπτωση αυτόφωρου πλημμελήματος, η κράτηση μπορεί να παραταθεί (για λόγους τυχόν αναβολής) έως 5 ημέρες, ενώ θεσπίζεται η δυνατότητα έκδοσης εισαγγελικής διάταξης ακόμη και προτού ασκηθεί ποινική δίωξη, με την επιβολή περιοριστικών όρων – το θύμα θα μπορεί, δε, να προτείνει όρους, κατά την κρίση του κατάλληλους. Επίσης, το θύμα απαλλάσσεται από την υποχρέωση εμφάνισής του στην ακροαματική διαδικασία.

Στα κακουργήματα ενδοοικογενειακής βίας, μονόδρομος θα είναι η επιβολή προσωρινής κράτησης, παρ΄ εκτός κριθεί ότι το «βραχιολάκι» ή οι περιοριστικοί όροι αρκούν για την αποτροπή του δράστη από την τέλεση νέων αξιόποινων πράξεων.

- Διαφήμιση -

- Διαφήμιση -

Πρόσφατες αναρτήσεις

- Διαφήμιση -