fbpx
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024

Υποκλοπές: Η ανατομία του πορίσματος της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου

Χρόνος ανάγνωσης 4 λεπτά
Χρόνος ανάγνωσης 4 λεπτά

Δείτε επίσης

Ουδεμία ευθύνη αποδίδεται στο – 286 σελίδων – πόρισμα του Αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου Αχιλλέα Ζήση στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών ή την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, στο πλαίσιο της υπόθεσης των παρακολουθήσεων. Στο πόρισμα γίνεται σαφές ότι ήταν υπαρκτό ευρύτατο δίκτυο υποκλοπών, αποκλειστικά με πρόθεση ιδιωτών, χωρίς να βαρύνεται κρατικός λειτουργός με οιαδήποτε εμπλοκή.

Το NB Daily αποκωδικοποιεί το περιεχόμενο του πορίσματος ως εξής:

ΕΥΠ

Βάσει των στοιχείων που συγκεντρώθηκαν από την εισαγγελική έφοδο στην ΕΥΠ και τις κρίσεις των πραγματογνωμόνων, προέκυψε ότι από τα 116 άτομα που έλαβαν μήνυμα από το Predator, τα 28 είχαν κατά καιρούς γίνει στόχος της ΕΥΠ – ποσοστό 24% κοινών προσώπων. Το στοιχείο δεν ήταν αρκετό, σύμφωνα με την κρίση του ανώτατου δικαστικού, για να εξαχθεί συμπέρασμα περί σύνδεσης ΕΥΠ – Predator και κοινού κέντρου παρακολουθήσεων.

Κατά το διάστημα 2020-2023, η ΕΥΠ προέβη σε περίπου 15.000 άρσεις απορρήτου τηλεφωνικών συνδέσεων, ως εκ τούτου το ποσοστό των 28 κοινών στόχων μειώνεται στο 1%. Το εισαγγελικό πόρισμα αποσυνδέει κατά αυτόν τον τρόπο το κακόβουλο λογισμικό από τις επισυνδέσεις της ΕΥΠ, για τις οποίες υπήρξε πειθαρχικός έλεγχος.

Β. Βλάχου

Ευθύνη δεν προέκυψε για την Εισαγγελέα της ΕΥΠ Βασιλικής Βλάχου, όλες οι κινήσεις της κρίθηκαν νόμιμες – είχε προσυπογράψει και ασκήσει τον έλεγχο νομιμότητας για χιλιάδες παρακολουθήσεις. Τονίζεται μάλιστα ότι ελέγχθηκε πειθαρχικά από τον Άρειο Πάγο.

Π. Κοντολέων

Για τον πρώην διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα, αναφέρεται ότι δεν είχε γνώση των παράνομων παρακολουθήσεων.

Γρ. Δημητριάδης

Ομοίως και για τον Γρηγόρη Δημητριάδη: αναφέρεται ότι ουδέποτε είχε σχετική ενημέρωση – γνώση.

«Ορίστηκε Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού τον Ιούλιο του 2019 και στη συνέχεια, με την υπ αριθμ. 344 (ΦΕΚ Β’ 2659/18.06.2021) Απόφαση του Πρωθυπουργού, του δίδεται Εξουσιοδότηση να υπογράφει ”Με εντολή Πρωθυπουργού” έγγραφα, πράξεις και αποφάσεις που αφορούν μεταξύ των άλλων διαδικαστικά θέματα του Συντονιστικού Συμβουλίου Διαχείρισης Πληροφοριών της Ε.ΥΠ. κ.λπ.», τονίζεται χαρακτηριστικά. «Ουδέποτε δε τον ενημέρωσε ο Διοικητής ή κάποιος άλλος για επισυνδέσεις κάποιου προσώπου, αλλά και γενικότερα δεν είχε ενημέρωση για την έκδοση Εισαγγελικών Διατάξεων νόμιμης επισύνδεσης, για ποια πρόσωπα αφορούν οι διατάξεις, χρονικά διαστήματα αυτών, τους λόγους έκδοσης αυτών και γενικότερα για όλη τη διαδικασία που προηγείται της έκδοσης εισαγγελικής διάταξης».

Για τους 4 νομίμους εκπροσώπους και ιδιοκτήτες των εμπλεκομένων εταιρειών: Ιωάννη Λαβράνο, Φελίξ Μπίτζιο, Σάρα Αλεξάνδρα Χάμου, Ταλ Τζόναθαν Ντίλιαν.

Επεχείρησαν να παραβιάσουν το απόρρητο των τηλεφωνικών επικοινωνιών σε 116 περιπτώσεις.

Μόνο σε δύο περιπτώσεις το Predator πέτυχε τον στόχο του και «μόλυνε» τα κινητά τηλέφωνα. Πρόκειται για τις τηλεφωνικές συσκευές του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη και της Άρτεμης Σίφορντ. Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, ο σκοπός του Predator δεν επετεύχθη, αφού οι παραλήπτες των παραπλανητικών μηνυμάτων δεν πάτησαν το σχετικό link ενεργοποίησης του κακόβουλου λογισμικού.

«Αφενός επιχείρησαν χωρίς σχετικό δικαίωμα αυτών, χωρίς δηλ. τη ρητή συναίνεση του νόμιμου δικαιούχου και κατά παράβαση του μέτρου προστασίας να αποκτήσουν πρόσβαση σε μέρος ή στο σύνολο συστήματος πληροφοριών ή σε ηλεκτρονικά δεδομένα των παθόντων κατά την έννοια του άρθρου 13 (…) και αφετέρου σε δύο άλλες περιπτώσεις επεχείρησαν χωρίς σχετικό δικαίωμα αυτών και κατά παράβαση του μέτρου προστασίας απέκτησαν πρόσβαση σε μέρος ή στο σύνολο συστήματος πληροφοριών ή σε ηλεκτρονικά δεδομένα των παθόντων».

Φέρονται, σύμφωνα πάντα με το κείμενο, να εγκατέστησαν σε δύο περιπτώσεις τηλεφωνικών αριθμών (της Άρτεμης Σίφορντ και του Αθανασίου Κουκάκη), αλλά και επεχείρησαν να εγκαταστήσουν το κατασκοπευτικό λογισμικό predator σε άλλους 114 τηλεφωνικούς αριθμούς, που ανήκουν σε διάφορους συνδρομητές, φυσικά και νομικά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και οι μηνυτές Νικόλαος Ανδρουλάκης, Χρήστος Σπίρτζης, Μαρία Σακαλή Ζώη, Ρούσσου Αγγελική, Παναγιώτης Ζαρκάδας και Ιωάννης Αναστασάκος. Σκοπός να αποκτήσουν πρόσβαση σε μέρος ή στο σύνολο συστήματος πληροφοριών ή σε ηλεκτρονικά δεδομένα των παθόντων κατά την παραπάνω έννοια, η δε εγκατάσταση του πιο πάνω κατασκοπευτικού λογισμικού γίνεται μέσω αποστολής SMS (ή και άλλου μηνύματος π.χ. μέσω εφαρμογών) στους αριθμούς κινητού τηλεφώνου των αποδεκτών που δεν απαιτεί κατ’ ανάγκη άμεση επαφή του μέσου με τη σύνδεση ή συσκευή.

Τα links που είχαν λάβει και είχαν ανοίξει η Άρτεμις Σίφορντ και ο Αθανάσιος Κουκάκης ήταν τα ”emvolio-gov.gr” και ”blogspot.edolio.com”, αντιστοίχως. Οι υπόλοιποι δεν άνοιξαν τα links που έλαβαν.

Με την πράξη τους αυτή, οι κατηγορούμενοι απέκτησαν χωρίς τη ρητή συναίνεση των νόμιμων δικαιούχων πρόσβαση σε μέρος ή στο σύνολο συστήματος πληροφοριών ή σε ηλεκτρονικά δεδομένα των παθόντων Άρτεμις Σίφορντ και Αθανασίου Κουκάκη, ενώ στις λοιπές 114 περιπτώσεις επεχείρησαν να αποκτήσουν πρόσβαση σε μέρος ή στο σύνολο συστήματος πληροφοριών ή σε ηλεκτρονικά δεδομένα των παθόντων. Η πράξη τους δεν ολοκληρώθηκε για λόγους ανεξάρτητους από τη θέλησή τους, εν όψει του ότι οι υπόλοιποι -πλην των ανωτέρω δύο- αποδέκτες δεν άνοιξαν τα links που έλαβαν».

- Διαφήμιση -

- Διαφήμιση -

Πρόσφατες αναρτήσεις

- Διαφήμιση -