fbpx

«Γεωπολιτική, Θρησκεία και Δημοκρατία»: Ένα απρόσμενο βιβλίο

Χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
Χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά

Δείτε επίσης

Το βιβλίο του Αναπληρωτή Καθηγητή στη Νομική Σχολή ΕΚΠΑ Πάνου Νικολόπουλου «Γεωπολιτική, Θρησκεία και Δημοκρατία» (εκδόσεις Αρμός) συνιστά σχόλιο – πολυδιάστατη προσέγγιση – «απάντηση» σε μείζονα ζητήματα των καιρών: από τον «Νεοφιλελευθερισμό και την πνευματική ελευθερία» ως τους «πειρασμούς της Κοινωνικής Αλληλεγγύης», από την «ορθόδοξη Εκκλησία στην εποχή της ιδιωτικοποίησης της θρησκείας» ως την Ευρώπη και αν αυτή «πρέπει να γίνει παγκόσμια δύναμη».

Γίνεται μίτος σε μια δαιδαλώδη πραγματικότητα, γεωπολιτική και κοινωνικοοικονομική, επιτρέποντας τη γνώση, την παρακολούθηση, την αξιολόγηση, τη θέση έναντι αυτής. «Πρέπει να γίνει αντιληπτό από τις πολιτικές και πνευματικές ελίτ των φιλελεύθερων δημοκρατιών ότι δεν αρκεί μία ρομαντική προβολή των αξιών της δημοκρατίας και της ελευθερίας έκφρασης για να περιορισθεί η γοητεία αυταρχικών ηγετών και καθεστώτων σε μερίδα πολιτών των δυτικών κοινωνιών», αναγράφεται χαρακτηριστικά στο οπισθόφυλλο της έκδοσης, στο σύντομο σημείωμα που αντανακλά τη φιλοσοφία της. «Αν οι πολίτες αυτοί δεν αντιληφθούν έμπρακτα ότι τους προσφέρεται η ευκαιρία να ξαναπάρουν τις ζωές στα χέρια τους και να ξαναποκτήσουν κεκτημένα και χαμένα δικαιώματα και παροχές κι αν δεν νιώσουν ότι με την ψήφο τους μπορούν να αναδειχθούν κυβερνήσεις και κοινοβούλια, που θα ασκούν ανεξάρτητη και περήφανη εθνική πολιτική, μοιάζει ουτοπία να αναμένουμε ότι θα πάψουν να γοητεύονται από αυταρχικούς ηγέτες και καθεστώτα».

O κ. Νικολόπουλος είναι Δικηγόρος,
Προϊστάμενος της Νομικής Υπηρεσίας του ΔΣΑ και
Αναπληρωτής Καθηγητής στη Νομική Σχολή ΕΚΠΑ.

Τα κείμενα που έχουν συγκεντρωθεί για το βιβλίο αυτό, έχουν δημοσιευθεί σε έντυπα και ηλεκτρονικά Μέσα τα τελευταία 20 χρόνια. Ο ίδιος ο συγγραφέας ομολογεί στον λιτό πρόλογο του βιβλίου ότι η στόχευσή τους υπήρξε διαχρονικά η αποτύπωση της πραγματικότητας με μια κριτική ματιά πάνω της, χωρίς επιρροές από ιδεολογήματα και σκοπιμότητες. «Με όσο πιο καθαρή ματιά προσεγγίζουμε τα τεκταινόμενα, τόσο μεγαλύτερη ελπίδα υπάρχει να εξασφαλίσουμε στις μελλοντικές γενιές έναν καλύτερο κόσμο», επισημαίνει ο Πάνος Νικολόπουλος.

Ο αναγνώστης, ακόμη και στην πρώτη φυλλομέτρηση του βιβλίου, εντυπωσιάζεται από το – απρόσμενο – εύρος της θεματικής των κειμένων. Μπορεί να ανακαλύψει «Μικρό Σχόλιο στην ενθρονιστήρια ομιλία του Τζο Μπάιντεν», την «Αναζήτηση του Θεού στον Ανήφορο του Νίκου Καζαντζάκη», αλλά και προσεγγίσεις ως προς την «Ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και την ανακήρυξη των εκλογικών συνδυασμών», τη «Συζήτηση για το γάμο και την απόκτηση παιδιών από ζευγάρια ομοφυλοφίλων» ή το «Ποια είναι η σημερινή Ελληνίδα που δέχεται βία;».

Το προφίλ του συγγραφέα

Ο κ. Νικολόπουλος (πέρα από την καθηγητική του ιδιότητα) είναι Δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, και Προϊστάμενος της Νομικής Υπηρεσίας του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Είναι επίσης Μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Οικογενειακού Δικαίου και Μέλος της Ένωσης Προστασίας Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ελληνικό τμήμα της ALAI), της Ένωσης Αστικολόγων, της Εταιρείας Εκκλησιαστικού και Κανονικού Δικαίου και της Ελληνικής Ένωσης Ιατρικού Δικαίου και Βιοηθικής.

Έχει γράψει περισσότερα από 10 βιβλία, ενώ έχει δημοσιεύσει πάνω από 80 νομικές μελέτες.

- Διαφήμιση -

- Διαφήμιση -

Πρόσφατες αναρτήσεις

- Διαφήμιση -