fbpx
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024

Ένσταση παραγραφής από ομόρρυθμη εταιρεία

Χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά
Χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά

Δείτε επίσης

Σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 249, 258 του Ν. 4072/2012, 72, 759, 777 εδ. α\ 780 εδ. α\ 781, 782 και 784 ΑΚ προκύπτει ότι η ομόρρυθμη εταιρία μετά τη λύση της περιέρχεται αυτοδικαίως και υποχρεωτικά σε εκκαθάριση. Η εκκαθάριση αποσκοπεί στην περάτωση των νομικών της σχέσεών της, που προήλθαν από τη σύσταση και τη λειτουργία της εταιρίας και ήταν εκκρεμείς κατά το χρόνο λύσης της. Το στάδιο της εκκαθάρισης ομόρρυθμης εταιρίας δεν παύει, πριν εξοφληθούν όλες οι υποχρεώσεις αυτής και αν μετά τη λήξη των εργασιών της εκκαθάρισης διαπιστωθεί η ύπαρξη εταιρικής απαίτησης ή εταιρικού χρέους, τότε επαναλαμβάνονται οι εργασίες της εκκαθάρισης και συνεχίζεται η εκπροσώπηση της εταιρίας από εκκαθαριστή. Κατά το στάδιο αυτό, φορέας των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων της εταιρίας είναι το νομικό πρόσωπο αυτής, το οποίο και κινεί τις σχετικές δίκες, εκπροσωπούμενο από τον εκκαθαριστή αυτής (ΑΠ 693/2008, ΕιρΘεσ 2026/2010, ΑΠ 748/2017 ΤΝΠ ΝΟΜΟΣ). Επίσης σύμφωνα με το άρθρο 249 παρ. 1 του Ν. 4072/2012 οι ομόρρυθμοι εταίροι ομόρρυθμης εταιρίας υπόκεινται με το νομικό πρόσωπο της εταιρίας αλληλεγγύως και εις ολόκληρον σε όλες τις έναντι τρίτων υποχρεώσεις της εταιρίας (άρθρα 481, 482 ΑΚ), που πηγάζουν είτε από δικαιοπραξία, είτε από αδίκημα, είτε από άλλο γενεσιουργό λόγο. Από το άρθρο αυτό σε συνδυασμό με το άρθρο 777 ΑΚ προκύπτει ότι κατά το στάδιο της εκκαθάρισης που ακολουθεί τη λύση της εταιρίας, η ευθύνη και της εταιρίας και των ομορρύθμων εταίρων εξακολουθεί να υφίσταται και αυτοί ευθύνονται σωρευτικό και εις ολόκληρον έναντι των δανειστών για τα εταιρικά χρέη.

Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 269 παρ. 1 του Ν. 4072/2012 «Σε περίπτωση λύσης της εταιρίας οι αξιώσεις κατά των εταίρων για εταιρικά χρέη παραγράφονται μετά πέντε έτη από την καταχώρηση της λύσης της εταιρίας στο ΓΕΜΗ, εκτός αν η αξίωση κατά της εταιρίας υπόκειται σε βραχύτερη παραγραφή.

Με τις έγγραφες προτάσεις τους οι εναγόμενοι (ΟΕ και ομόρρυθμος εταίρος) ισχυρίστηκαν εκτός των άλλων ότι η επίδικη αξίωση έχει παραγραφεί, διότι από τη λύση της πρώτης εναγόμενης ομόρρυθμης εταιρίας, η οποία καταχωρήθηκε στο ΓΕΜΗ στις…….2013 μέχρι την επίδοση της υπό κρίση αγωγής στις ………2018 έχει παρέλθει η πενταετία και συνεπώς οι επίδικη αξίωση έχει παραγραφεί. Ο ισχυρισμός αυτός αποτελεί την ένσταση παραγραφής, που προβάλλεται παραδεκτά και είναι νόμιμη, στηριζόμενη στις διατάξεις των άρθρων 269 παρ. 1 του Ν. 4072/2012, κατά τα προαναφερόμενα στη μείζονα σκέψη της παρούσας και 262 του ΚΠολΔ, θα εξεταστεί δε περαιτέρω και κατ’ ουσίαν. Η ενάγουσα …εταιρία δραστηριοποιείται στον τομέα της παραγωγής, επεξεργασίας και εμπορίας προϊόντων σιδήρου και χάλυβα, διατηρώντας κεντρικές εγκαταστάσεις (παραγωγής, αποθήκευσης και διανομής) στο …… και Υποκατάστημα ομοίως με εγκαταστάσεις παραγωγής, αποθήκευσης και διανομής στη …… Στα πλαίσια της δραστηριότητάς της αυτής, η ενάγουσα κατόπιν διαδοχικών συμβάσεων πωλήσεως που κατάρτισε με την πρώτη εναγόμενη ομόρρυθμη εταιρία στις…………2013 και …………2013 στη ……πώλησε και παρέδωσε σ’ αυτήν εμπορεύματα…… Περαιτέρω αποδείχθηκε ότι η πρώτη εναγόμενη ομόρρυθμη εταιρία λύθηκε κατόπιν κοινής απόφαση όλων των εταίρων και αφού διαπιστώθηκε ότι η ευόδωση του εταιρικού σκοπού της δεν είναι πλέον εφικτή, με το από ……2013 ιδιωτικό συμφωνητικό λύσεως, τo οποίο καταχωρήθηκε με Κ.Α.Κ …. στo Γενικό μητρώο (Γ.Ε.Μ.Η.) του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου…….. και τέθηκε σε καθεστώς εκκαθάρισης, με μοναδικό εκκαθαριστή τον …… (δεύτερο εναγόμενο). Όμως από την επομένη της ημερομηνίας της καταχώρησης της λύσης της εταιρίας στην Υπηρεσία Γενικού Εμπορικού Μητρώου, ήτοι από την …….2013 μέχρι την άσκηση της κρινόμενης αγωγής που κατατέθηκε στη γραμματεία του παρόντος Δικαστηρίου στις …….2018 και επιδόθηκε στους εναγόμενους στις……2018, έχει παρέλθει χρονικό διάστημα μεγαλύτερο της πενταετίας και επομένως η επίδικη αξίωση έχει παραγραφεί.

* Ο κ. Αθανάσιος Πολυχρονόπουλος είναι Δικηγόρος στον ΑΠ, MSc, Διδάσκων στο Φροντιστήριο της Νομικής Βιβλιοθήκης.

Δείτε τα τμήματα προετοιμασίας για τις εξετάσεις της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών εδώ

- Διαφήμιση -

- Διαφήμιση -

Πρόσφατες αναρτήσεις

- Διαφήμιση -