fbpx
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024

Βουλγαρία: Tο κοινοβούλιο ενέκρινε νόμο κατά της “ΛΟΑΤΚΙ+ προπαγάνδας” στα σχολεία

Το επίμαχο νομοθετικό κείμενο - σαφώς εμπνευσμένο από τον αντίστοιχο ουγγρικό νόμο- ορίζει ότι καθίσταται παράνομη η «ενθάρρυνση» ενός «μη παραδοσιακού σεξουαλικού προσανατολισμού» και η ταυτότητα φύλου που είναι «διαφορετική από τη βιολογική».

Χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
Χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά

Δείτε επίσης

 Το κοινοβούλιο της Βουλγαρίας ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία νόμο που απαγορεύει τη «ΛΟΑΤΚΙ+ προπαγάνδα» στα σχολεία. Αφορμή της εσπευσμένης υιοθέτησης του νομοσχεδίου ήταν ο «πολιτισμικός πόλεμος» που αναζωπυρώθηκε στη χώρα από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι. Τη νομοθεσία είχε καταθέσει το ακροδεξιό κόμμα «Αναγέννηση» και την υπερψήφισαν 159 βουλευτές (εκ των οποίων και οι βουλευτές του GERB, του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ), 22 καταψήφισαν και 13 απείχαν. 

Το νομοσχέδιο ορίζει ότι καθίσταται παράνομη η «ενθάρρυνση» ενός «μη παραδοσιακού σεξουαλικού προσανατολισμού» και η ταυτότητα φύλου που είναι «διαφορετική από τη βιολογική», ουσιαστικά υιοθετώντας το μοντέλο αντίστοιχου ουγγρικού νόμου που αποδοκιμάστηκε έντονα στις Βρυξέλλες.

Οι εισηγητές είπαν ότι ήταν αναγκαίο να περάσει γρήγορα ένα νομοσχέδιο, λόγω της «απαράδεκτης κανονικοποίησης του μη παραδοσιακού σεξουαλικού προσανατολισμού» που προωθείται μέσω «προπαγάνδας».

Σύμφωνα με την Ντενίτσα Λουμπένοβα, δικηγόρο της ένωσης ΛΟΑΤΚΙ Deistvie («Δράση»), οι ακροδεξιοί επωφελήθηκαν από τον «πολιτιστικό πόλεμο» που έχει ξεσπάσει με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, για να προωθήσουν αυτήν τη μεταρρύθμιση. Την τελετή επέκρινε και η Ορθόδοξη Εκκλησία της Βουλγαρίας, ενώ η βουλγαρική κυβέρνηση κατήγγειλε τη συμμετοχή της Αλγερινής μποξέρ Ιμάνι Κελίφ και της Ταϊβανέζας Λιν Γιου-τινγκ, με το σκεπτικό ότι ανήκαν «σε άλλο φύλο».

Με τον νόμο αυτό η ακροδεξιά ελπίζει να βελτιώσει τα ποσοστά της στις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν σε δύο μήνες, υποστήριξε η Λουμπένοβα, ενώ ο Ράντοσλαβ Στογιάνοφ, ο αντιπρόεδρος της βουλγαρικής Επιτροπής του Ελσίνκι, είπε ότι ο νέος νόμος θα δυσχεράνει την «επιστημονική ενημέρωση» των μαθητών όσον αφορά τις μειονότητες.

Η μη κυβερνητική οργάνωση LevFem οργάνωσε διαδήλωση για να καταγγείλει τον νόμο, επισημαίνοντας ότι στο εξής θα είναι αδύνατον να εμποδιστεί ο σχολικός εκφοβισμός των νέων ομοφυλόφιλων, των διεμφυλικών και των τρανς.

Στην Ουγγαρία, από το καλοκαίρι του 2021, η αναφορά σε ομοφυλοφιλία ενώπιον ανηλίκων τιμωρείται με πρόστιμο. Στα τέλη Ιουνίου το κοινοβούλιο της Γεωργίας υιοθέτησε επίσης έναν νόμο που απαγορεύει τη «ΛΟΑΤΚΙ προπαγάνδα» και είναι παρόμοιος με τον νόμο που χρησιμοποιείται στη Ρωσία για την καταστολή των σεξουαλικών μειονοτήτων.

- Διαφήμιση -

- Διαφήμιση -

Πρόσφατες αναρτήσεις

- Διαφήμιση -