Δεκτό έγινε από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείο Εσωτερικών υπό τον τίτλο «Νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων φορέων του δημοσίου τομέα, ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς τους και λοιπές διατάξεις».
Το νομοσχέδιο αυξάνει σημαντικά τις απαιτήσεις για τις θέσεις ευθύνης στους φορείς του Δημοσίου
Η αρμόδια Υπουργός υπεραμύνθηκε του νομοθετήματος, το οποίο αφορά περισσότερες από 600 θέσεις Προέδρων, Αντιπροέδρων, Διοικητών, Αναπληρωτών Διοικητών, Υποδιοικητών, Διευθύνοντων και Εντεταλμένων Συμβούλων σε φορείς του Δημοσίου Τομέα, τονίζοντας ότι:
– Το νομοσχέδιο μας αφορά όλους διότι καθορίζει τον τρόπο επιλογής των επικεφαλής σε περισσότερες από 600 θέσεις ευθύνης σε φορείς του δημοσίου τομέα, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου, από τα νοσοκομεία της χώρας, τις Υγειονομικές Περιφέρειες, τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, ως τις αθλητικές δομές και δημόσιες βιβλιοθήκες στα αστικά κέντρα και στις περιφέρειες, τους φορείς δηλαδή που παρέχουν πολύτιμες υπηρεσίες στους πολίτες και άρα επηρεάζουν την καθημερινότητα όλων μας.
– Μιλάμε για διοικήσεις και φορείς στους οποίους στο παρελθόν έχουμε δει σημάδια παθογενειών.
– Το νομοσχέδιο αυξάνει σημαντικά τις απαιτήσεις για τις θέσεις ευθύνης στους φορείς του Δημοσίου.
– Αναβαθμίζει την επιλογή Διοικήσεων Φορέων του Δημοσίου με την εισαγωγή πέντε μεταρρυθμίσεων: 1) Η διαδικασία υπάγεται πλέον στο ΑΣΕΠ, 2) Οι φορείς κατηγοριοποιούνται σε τρεις ομάδες, 3) Αυξάνονται οι απαιτήσεις για τυπικά και ουσιαστικά προσόντα των υποψηφίων, 4) Οι υποψήφιοι περνούν τεστ δεξιοτήτων, 5) Εξορθολογίζονται οι διαδικασίες επιλογής.
– Η συνέντευξη είναι αναγκαία για λόγους ουσίας, η βαρύτητά της, όμως, είναι περιορισμένη.
– Με τις νέες διαδικασίες ο εκάστοτε υπουργός δεν μπορεί να επιλέξει πρόσωπο με αυθαίρετα κριτήρια.
– Θεσπίζονται ετήσια σχέδια δράσης για κάθε Φορέα. Οι επικεφαλής, διοικητές ή πρόεδροι, θα υπογράφουν συμβόλαιο απόδοσης, ενώ επιπλέον καθιερώνεται αξιολόγηση των Διοικήσεων σε ετήσια βάση.
Παράλληλα, η Υπουργός αναφέρθηκε στις σημαντικές προτάσεις κομμάτων και φορέων οι οποίες επέφεραν σημαντικές βελτιώσεις στη φυσιογνωμία του νομοσχεδίου. Σύμφωνα με αυτές:
– Αυξάνονται τα μόρια που αντιστοιχούν σε αποφοίτηση από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΔΑ) στα 280, από τα 250, ώστε να αντανακλάται ο σημαντικός ρόλος της ΕΣΔΔΑ για τη Δημόσια Διοίκηση.
– Προβλέπεται η ειδοποίηση για κλήση σε συνέντευξη να αποστέλλεται σε όλους τους υποψηφίους 5 ημέρες πριν, ώστε να διασφαλίζεται η ίση μεταχείριση των υποψηφίων.
– Δίνεται η δυνατότητα να προβλέπεται ενιαία δομή βιογραφικού στην προκήρυξη, για επιτάχυνση της διαδικασίας.
– Προβλέπεται ρητά η δυνατότητα χρήσης ψυχομετρικών ερωτηματολογίων πριν τη συνέντευξη, για υποβοήθηση της κρίσης της επιτροπής επιλογής.
– Προστίθεται ανώτατο όριο 20 ετών στη μοριοδότηση της πραγματικής εργασιακής εμπειρίας, εκτός αυτής που έχει διανυθεί σε θέσεις ευθύνης, ώστε να μην ευνοούνται οι μεγαλύτεροι σε ηλικία υποψήφιοι.
ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, Σπαρτιάτες και Νίκη καταψήφισαν το νομοσχέδιο, ενώ η Πλεύση Ελευθερίας τοποθετήθηκε με το «παρών».
Τροπολογία
Τέλος, δεκτή έγινε και υπουργική τροπολογία με διατάξεις άσχετες με το βασικό νομοσχέδιο, οι οποίες προβλέπουν:
– Ενισχύσεις για γεωργικές εκμεταλλεύσεις οι επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου 2023
– Αποσπάσεις Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας
– Παράταση ισχύος διατάξεων αρμοδιότητας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
Δείτε τη σχετική Έκδοση: ΑΣΕΠ και Δίκαιο Ανθρώπινου Δυναμικού – Νέος Νόμος ΑΣΕΠ (Ν 4765/2021)