fbpx
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024

Ιστορίες ανθρώπων που έφτασαν μέχρι το Δικαστήριο του Στρασβούργου – Το Συμβούλιο της Ευρώπης σε ρόλο σκηνοθέτη

Πολλά από τα δικαιώματα που σήμερα στις προηγμένες δημοκρατίες της Δύσης θεωρούνται αυτονόητα δεν αποτελούσαν μία εύκολη υπόθεση παλαιότερα. Πίσω από την κατάκτησή τους κρύβονται αγωνίες, δύσκολες προσπάθειες και κυρίως ενδιαφέρουσες ιστορίες προσώπων που επέλεξαν να μην το βάλουν κάτω

Χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά
Χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά

Δείτε επίσης

Ο αντίκτυπος της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου έχει αναμφίβολα ξεχωριστή σημασία για τους Ευρωπαίους πολίτες οι οποίοι μπορούν να θωρακίσουν τα δικαιώματά τους όταν κρίνουν ότι αυτά τίθενται υπό αμφισβήτηση.

Το Δικαστήριο του Στρασβούργου επί σειρά ετών έχει κάνει πλουσιότερο τον ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό, προσφέροντας την ίδια στιγμή συγκινητικές ιστορίες προσώπων από διάφορα μέρη της ευρωπαϊκής ηπείρου που επέμειναν για τα δικαιώματά τους, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στα κράτη τους να τροποποιήσουν το εθνικό τους δίκαιο για να εναρμονίζεται με τις επιταγές της ΕΣΔΑ.

Τα τελευταία χρόνια, το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει δημοσιεύσει μια σειρά από βίντεο που εξηγούν πώς η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου έχει βελτιώσει τη ζωή των ανθρώπων. Αυτές οι ταινίες μικρού μήκους αφηγούνται τις ιστορίες απλών πολιτών που κέρδισαν υποθέσεις στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μετά από ανεπιτυχείς νομικές απόπειρες στις χώρες τους, πετυχαίνοντας κάτι που μέχρι πρότινος φάνταζε εξαιρετικά δύσκολο: να ανοίξουν τον δρόμο ώστε να αποκατασταθούν οι παραβιάσεις και να μην επαναληφθούν στο μέλλον.

Σε πολλές χιλιάδες περιπτώσεις, από όλη την Ευρώπη, αυτό έχει οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα για τα εμπλεκόμενα κάθε φορά πρόσωπα. Έχει επίσης επιφέρει αλλαγές σε νόμους, πολιτικές και πρακτικές προς όφελος της κοινωνίας στο σύνολό της – μερικές φορές πολύ πέρα από τα εθνικά σύνορα.

Κάποια από τα εξόχως ενδιαφέροντα παραδείγματα περιλαμβάνουν την προσπάθεια μιας Ιταλίδας να μάθει περισσότερα για την καταγωγή της, έναν Ιρλανδό που αγωνίστηκε με επιτυχία για την αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας στην πατρίδα του – και πολύ πέρα από αυτήν – αλλά και τον αγώνα μιας πολωνικής ΜΚΟ για την προστασία των ειρηνικών διαδηλώσεων.

Η Anita Godelli δεν γνώρισε ποτέ τη μητέρα της. Εγκαταλείφθηκε κατά τη γέννησή της, τοποθετήθηκε σε ορφανοτροφείο και στη συνέχεια την ανέλαβε μια ανάδοχη οικογένεια. Η Anita έμαθε ότι η ιταλική νομοθεσία την εμπόδιζε να έχει πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με την καταγωγή της, επειδή η βιολογική της μητέρα ήθελε να κρατήσει μυστική την ταυτότητά της. Προσέφυγε στο Δικαστήριο του Στρασβούργου και δικαιώθηκε.

Άλλα βίντεο επικεντρώνονται στον ρόλο μιας νεαρής γυναίκας στην ποινικοποίηση της εμπορίας ανθρώπων στη Γαλλία, τον αγώνα μιας Βελγίδας για την ενίσχυση των δικαιωμάτων των ανύπαντρων μητέρων και των παιδιών τους και την υπόθεση-ορόσημο μιας Τουρκάλας που οδήγησε τελικά στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη βία κατά των γυναικών.

Αυτές και περισσότερες από 200 άλλες τέτοιες ιστορίες παρουσιάζονται σε έναν αφιερωμένο ιστότοπο που αναδεικνύει τον αντίκτυπο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Πέντε μέλη μιας ΜΚΟ θέλησαν να οργανώσουν δημόσιες συγκεντρώσεις στη Βαρσοβία. Στόχος τους ήταν να επιστήσουν την προσοχή της κοινής γνώμης στις διακρίσεις εις βάρος των γυναικών, των μειονοτήτων και των ατόμων με αναπηρία. Ωστόσο, ο δήμαρχος της πόλης παραχώρησε συνέντευξη λέγοντας ότι οι συγκεντρώσεις θα απαγορευτούν, επειδή περιλάμβαναν υποστήριξη για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων. Η υπόθεση έφτασε μέχρι το ΕΔΔΑ.

Δείτε πολλές από τις ενδιαφέρουσες ιστορίες προσώπων που έφτασαν μέχρι το Δικαστήριο του Στρασβούργου εδώ

- Διαφήμιση -

- Διαφήμιση -

Πρόσφατες αναρτήσεις

- Διαφήμιση -