fbpx
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Δικαστική νίκη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί της Apple – 13 δισ. το παράνομο κέρδος του τεχνολογικού κολοσσού

Τα φορολογικά πλεονεκτήματα που είχε εξασφαλίσει η Ιρλανδία για την Apple θεωρήθηκαν σήμερα από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως παράνομη κρατική ενίσχυση.

Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

Δείτε επίσης

Το ποσό των 13 δισεκατομμυρίων ευρώ θα ανακτήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά τη σημαντική δικαστική νίκη που πέτυχε σήμερα Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου σε βάρος της Apple ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πιο συγκεκριμένα, το Δικαστήριο του Λουξεμβούργου ανέτρεψε την προηγούμενη απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου, επικυρώνοντας την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2016, η οποία έκρινε ότι η Ιρλανδία είχε παράσχει στην Apple παράνομη κρατική ενίσχυση.

Η υπόθεση ξεκίνησε όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το 2016, διαπίστωσε ότι από το 1991 έως το 2014 η Ιρλανδία χορήγησε στην Apple φορολογικά πλεονεκτήματα που θεωρήθηκαν ως παράνομη κρατική ενίσχυση, ειδικότερα μέσω δύο φορολογικών αποφάσεων που αφορούσαν τις εταιρείες Apple Sales International (ASI) και Apple Operations Europe (AOE). Αυτές οι αποφάσεις επέτρεψαν τη μείωση της φορολογητέας βάσης των κερδών που προέρχονταν από εμπορικές δραστηριότητες εκτός των ΗΠΑ, γεγονός που ωφέλησε σημαντικά τον όμιλο Apple, με εκτιμώμενη οικονομική ωφέλεια ύψους 13 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το 2020, το Γενικό Δικαστήριο ακύρωσε την απόφαση της Επιτροπής, κρίνοντας ότι η Επιτροπή δεν είχε αποδείξει ότι υφίστατο επιλεκτικό πλεονέκτημα το οποίο απέρρεε από τις επίμαχες φορολογικές αποφάσεις προέγκρισης.

Σήμερα, όμως, με την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα δεδομένα άλλαξαν, αφού, όπως κρίθηκε, το Γενικό Δικαστήριο υπέπεσε σε πλάνη, σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των ιρλανδικών φορολογικών νόμων και την εκτίμηση των δραστηριοτήτων των ιρλανδικών υποκαταστημάτων της Apple. Κατά συνέπεια, επικυρώθηκε η απόφαση της Επιτροπής ότι η Ιρλανδία είχε χορηγήσει παράνομες κρατικές ενισχύσεις μέσω των φορολογικών της αποφάσεων.


Δείτε την απόφαση στη Qualex: ΔΕΕ υπόθ. C-465/20 P, απόφ. της 10.9.2024 Αίτηση αναιρέσεως

- Διαφήμιση -

- Διαφήμιση -

Πρόσφατες αναρτήσεις

- Διαφήμιση -