fbpx
Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου, 2024

«Ανεύθυνοι» οι δήμοι για τα τροχαία ατυχήματα από αδέσποτα ζώα συντροφιάς

Η ρύθμιση εισάγεται ως απάντηση σε ένα πρόβλημα που οι δήμοι θεωρούν ότι είναι πρακτικά αδύνατο να διαχειριστούν κατά τρόπο αποτελεσματικό

Χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
Χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά

Δείτε επίσης

Την απαλλαγή των δήμων από οποιαδήποτε ευθύνη σε περίπτωση που ένα αδέσποτο ζώο συντροφιάς, σημασμένο ή μη, προκαλέσει τροχαίο ατύχημα εντός των ορίων τους, προβλέπει νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, που κατατέθηκε προς ψήφιση χθες Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου στη Βουλή.

Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών φέρει τον τίτλο «Ρυθμίσεις για τους χερσαίους συνοριακούς σταθμούς, την ενίσχυση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και λοιπές διατάξεις», και πιο συγκεκριμένα η εν λόγω ρύθμιση ορίζεται στο άρθρο 47, το οποίο τροποποιεί την παράγραφο 2 του άρθρου 9 του Ν 4830/2021.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, αυτή η ρύθμιση εισάγεται ως απάντηση σε ένα πρόβλημα που οι δήμοι θεωρούν ότι είναι πρακτικά αδύνατο να διαχειριστούν κατά τρόπο αποτελεσματικό. Η κίνηση των αδέσποτων ζώων είναι αδύνατο να ελεγχθεί πλήρως, καθώς τα αδέσποτα δεν μπορούν να περιοριστούν σε συγκεκριμένες ζώνες. Η δυνατότητα των δήμων να αποτρέψουν τις κινήσεις αυτών των ζώων και να εγγυηθούν την ασφάλεια στους δρόμους είναι εξαιρετικά περιορισμένη, με αποτέλεσμα η ευθύνη τους για τα τροχαία ατυχήματα να είναι συχνά μη ρεαλιστική.

Η νέα ρύθμιση που εισήχθη προς ψήφιση στο Κοινοβούλιο έχει ως εξής:

«Ο ιδιοκτήτης ή ο ανάδοχος ζώου συντροφιάς ευθύνεται για οποιαδήποτε βλάβη ή ζημιά προκαλείται από το ζώο, σύμφωνα με το άρθρο 924 του Αστικού Κώδικα. Για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, τα οποία δεν φιλοξενούνται σε ανάδοχο, η αντίστοιχη ευθύνη βαρύνει το πρόσωπο, τα στοιχεία του οποίου έχουν καταχωρηθεί στο ΕΜΖΣ για το συγκεκριμένο ζώο (δήμος ή φιλοζωικό σωματείο ή φιλοζωική οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ή ιδιώτης που διαθέτουν καταφύγιο), εφόσον αυτοί δεν έχουν συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις τους από τον παρόντα νόμο και, ιδίως, αν δεν έχουν στειρώσει τα ζώα αυτά, εκτός εάν καταβληθεί αστική αποζημίωση για την προκληθείσα βλάβη ή ζημία από άλλον φορέα, όπως ασφαλιστική εταιρεία. Για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς που δεν έχουν σημανθεί, η ευθύνη βαρύνει τον δήμο στα όρια του οποίου προκλήθηκε η βλάβη ή η ζημία. Σε κάθε περίπτωση, οι δήμοι δεν ευθύνονται για οποιαδήποτε βλάβη ή ζημία από τροχαίο ατύχημα που προκαλείται από σημασμένο ή μη, αδέσποτο ζώο συντροφιάς».

Βρείτε το ν/σ που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή εδώ

- Διαφήμιση -

- Διαφήμιση -

Πρόσφατες αναρτήσεις

- Διαφήμιση -