fbpx

Αυτοδίκαιη απώλεια ιδιότητας μέλους ΔΣ ΑΕ μετά την εξαετή θητεία (ΣτΕ Α’ 1414/2024)

Μετά τη λήξη αυτής της θητείας, το εν λόγω πρόσωπο δεν υπόκειται πλέον στην υποχρεωτική ασφάλιση του ΟΑΕΕ και έχει το δικαίωμα να ζητήσει τη διαγραφή του από τα μητρώα ασφαλισμένων του οργανισμού

Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

Δείτε επίσης

Η με αρ. 1414/2024 απόφαση του Α’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), που εκδόθηκε σήμερα Δευτέρα 7 Οκτωβρίου, επιβεβαιώνει ότι ένα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) μιας ανώνυμης εταιρείας (ΑΕ), το οποίο υπάγεται στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ (νυν e-ΕΦΚΑ), χάνει την ιδιότητά του αυτοδικαίως μετά την πάροδο της εξαετούς θητείας του, εφόσον αυτή είναι η μέγιστη επιτρεπόμενη διάρκεια σύμφωνα με το καταστατικό ή την απόφαση της γενικής συνέλευσης. Κατά συνέπεια, μετά τη λήξη αυτής της θητείας, το εν λόγω πρόσωπο δεν υπόκειται πλέον στην υποχρεωτική ασφάλιση του ΟΑΕΕ και έχει το δικαίωμα να ζητήσει τη διαγραφή του από τα μητρώα ασφαλισμένων του οργανισμού.

Το ΣτΕ έκρινε πως, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 2190/1920 (όπως ίσχυε πριν την τροποποίησή του με τον Ν 3604/2007), η θητεία των μελών του ΔΣ της ΑΕ δεν μπορεί να παραταθεί σιωπηρά μέχρι την εκλογή νέου ΔΣ, εκτός εάν υπάρχει ρητή πρόβλεψη στο καταστατικό ή σε απόφαση της γενικής συνέλευσης. Σε περίπτωση που η θητεία λήξει χωρίς να έχει εκλεγεί νέο ΔΣ, τότε τα καθήκοντα των μελών παύουν αυτόματα και η διοίκηση της εταιρείας μπορεί να διασφαλιστεί με τον διορισμό προσωρινής διοίκησης βάσει του άρθρου 69 του Αστικού Κώδικα.

Το ΣτΕ, τελικώς, απέρριψε την αίτηση αναίρεσης του e-ΕΦΚΑ κατά της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης (1180/2018), η οποία είχε κρίνει νόμιμη τη διαγραφή του συγκεκριμένου μέλους από τα μητρώα ασφαλισμένων. Το ΣτΕ έκρινε ότι το μέλος αυτό, μετά την παρέλευση της εξαετούς θητείας του, δεν υπόκειτο πλέον στην υποχρεωτική ασφάλιση και ως εκ τούτου δικαιούτο να διαγραφεί.

- Διαφήμιση -

- Διαφήμιση -

Πρόσφατες αναρτήσεις

- Διαφήμιση -