fbpx
Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου, 2024

Ψηφιοποίηση διαβατηρίων και δελτίων ταυτότητας για ευκολότερες μετακινήσεις πρότεινε η Κομισιόν

Μόνο το 2023 καταγράφηκαν σχεδόν 600 εκατομμύρια διελεύσεις

Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

Δείτε επίσης

Τόσο οι πολίτες της ΕΕ όσο και οι πολίτες τρίτων χωρών υπόκεινται σε συστηματικούς ελέγχους κατά τη διέλευση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Μόνο το 2023 καταγράφηκαν σχεδόν 600 εκατομμύρια διελεύσεις. Για να επιταχυνθούν οι συνοριακοί έλεγχοι και να εξασφαλιστούν ομαλότερα και ασφαλέστερα ταξίδια, η Επιτροπή πρότεινε την ψηφιοποίηση των διαβατηρίων και των δελτίων ταυτότητας για οποιονδήποτε εισέρχεται ή εξέρχεται από τον χώρο Σένγκεν.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή πρότεινε:

  • ένα κοινό πλαίσιο για τη χρήση ψηφιακών ταξιδιωτικών διαπιστευτηρίων,
  • μια νέα εφαρμογή “EU Digital Travel”, για να δημιουργούν και να αποθηκεύουν οι ταξιδιώτες τα ψηφιακά ταξιδιωτικά τους διαπιστευτήρια,

Τα ψηφιακά ταξιδιωτικά διαπιστευτήρια είναι μια ψηφιακή έκδοση των δεδομένων που αποθηκεύονται στα διαβατήρια και τις ταυτότητες. Περιλαμβάνουν τις πληροφορίες που περιέχονται στο τσιπ του διαβατηρίου ή της ταυτότητας, συμπεριλαμβανομένης μιας εικόνας προσώπου του κατόχου, αλλά όχι των δακτυλικών του αποτυπωμάτων. Ένα ψηφιακό ταξιδιωτικό έγγραφο μπορεί να αποθηκευτεί σε ένα κινητό τηλέφωνο και, μόλις είναι διαθέσιμο, στην εφαρμογή ψηφιακών ταξιδιών της ΕΕ.

Ένα τέτοιο σύστημα θεωρείται ότι θα παίξει σημαντικό ρόλο, μεταξύ άλλων, στη βελτίωση της ασφάλειας, αφού θα δημιουργήσει σοβαρά εμπόδια σε όσους επιδιώξουν μέσω πλαστών εγγράφων να περάσουν τα σύνορα Σένγκεν, ενώ θα επιτρέψει επίσης την ομαλότερη και ταχύτερη διέλευση των συνόρων, δεδομένου ότι οι ταξιδιώτες θα μπορούν να υποβάλλουν προς έλεγχο τα ψηφιακά τους διαβατήρια ή τις ταυτότητές τους πριν από το ταξίδι.

Η εφαρμογή θα απαιτεί συγκατάθεση του χρήστη πριν από την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων, ενώ οι συνοριακές αρχές θα λαμβάνουν επίσης εκπαίδευση σχετικά με την ασφάλεια των δεδομένων και τους κανόνες προστασίας δεδομένων πριν τους επιτραπεί η πρόσβαση στα δεδομένα.

Εναπόκειται πλέον στο Συμβούλιο της ΕΕ και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να συμφωνήσουν επί των προτάσεων. Μόλις εγκριθούν, θα αναπτυχθούν η εφαρμογή “EU Digital Travel” καθώς και τα απαραίτητα τεχνικά πρότυπα.

- Διαφήμιση -

- Διαφήμιση -

Πρόσφατες αναρτήσεις

- Διαφήμιση -