fbpx
Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου, 2024

Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας: Υποχρεωτικά καταχωρούνται ο αριθμός κινητού τηλεφώνου και η διεύθυνση (Άρθρο 26 Ν 5142/2024)

Εισάγεται δεύτερος παράγοντας αυθεντικοποίησης και ενισχύεται η ακρίβεια κατά την ταυτοποίηση των πολιτών και η προστασία των προσωπικών δεδομένων

Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

Δείτε επίσης

Δεδομένης της αύξησης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών που παρέχονται προς τους πολίτες κατέστη αναγκαία η ακριβέστερη ταυτοποίησή τους μέσω του Εθνικού Μητρώου Επικοινωνίας. Προς την κατεύθυνση αυτή κινείται και η νέα ρύθμιση του Ν 5142/2024 (Α’ 158/4.10.2024), άρθρο 26, η οποία ορίζει ότι οι πολίτες υποχρεούνται να καταχωρούν ηλεκτρονικά τον αριθμό του κινητού τους τηλεφώνου στη βάση του Εθνικού Μητρώου Επικοινωνίας αλλά και να γνωστοποιούν τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού τους ταχυδρομείου. Εναλλακτικά, σε περίπτωση που δεν συμπληρωθεί η διεύθυνση e-mail, οι πολίτες υποχρεούνται να δηλώσουν την ταχυδρομική διεύθυνση διαμονής ή τη διεύθυνση επικοινωνίας τους. Η νομοθετική αυτή πρόβλεψη εισάγεται μέσω τροποποίησης του άρθρου 17 του Ν 4704/2020 (Α’ 133/14.7.2020), με το οποίο θεσπίστηκε η λειτουργία του Εθνικού Μητρώου Επικοινωνίας, στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης (Γ.Γ.Π.Σ.Ψ.Δ.) του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Μέσω της προσθήκης νέου εδαφίου στην παράγραφο 1 του άρθρου αυτού, αποκτά πλέον υποχρεωτικό χαρακτήρα η καταχώρηση των στοιχείων επικοινωνίας των πολιτών στην κεντρική βάση της υπηρεσίας. Όπως επισημαίνεται και στην αιτιολογική έκθεση του Ν 5142/2024, η νέα ρύθμιση ενισχύει, μεταξύ άλλων, και την προστασία των προσωπικών δεδομένων, αφού τα στοιχεία διασταυρώνονται με ακρίβεια και αποθηκεύονται σε μία μόνο βάση δεδομένων, από την οποία εν συνεχεία ενημερώνονται και τα υπόλοιπα πληροφοριακά στοιχεία του Δημοσίου.

Στόχος η αποτελεσματική και απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των πολιτών, με τρόπο ασφαλή και άμεσο.

Δείτε τη νέα νομοθετική διάταξη στην Qualex: Ν 5142/2024 άρθρο 26

- Διαφήμιση -

- Διαφήμιση -

Πρόσφατες αναρτήσεις

- Διαφήμιση -