fbpx
Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου, 2024

Παράνομη καλλιέργεια προστατευόμενης ποικιλίας σταφυλιού στην Ελλάδα (ΠΠρΚαβ 40/2024)

Μετά από ασφαλιστικά μέτρα, πραγματοποιήθηκε πραγματογνωμοσύνη, η οποία επιβεβαίωσε ότι ο εναγόμενος καλλιεργεί την επίδικη ποικιλία χωρίς άδεια και το δικαστήριο διέταξε την άμεση εκρίζωση των φυτών με δαπάνες του εναγομένου, καθώς και την παύση κάθε μελλοντικής προσβολής των δικαιωμάτων της ενάγουσας.

Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

Δείτε επίσης

Η δικαστική απόφαση εξετάζει την υπόθεση παραβίασης κοινοτικού δικαιώματος επί φυτικής ποικιλίας, συγκεκριμένα της ποικιλίας επιτραπέζιου λευκού άσπερμου σταφυλιού με την ονομασία “ACS V 01”, η οποία είναι καταχωρημένη στην Ευρωπαϊκή Ένωση με αποκλειστικό δικαίωμα εκμετάλλευσης από την ενάγουσα εταιρεία.

Η ενάγουσα ισχυρίζεται ότι από το 2018 έχει ενημερωθεί πως η ποικιλία της εισήχθη παράνομα στην Ελλάδα και πολλαπλασιάζεται από φυτωριούχους, ενώ ο εναγόμενος φέρεται να καλλιεργεί την ποικιλία στις εκτάσεις του χωρίς την απαιτούμενη άδεια. Παρά τις εξώδικες ειδοποιήσεις που του απέστειλε, ο εναγόμενος αρνήθηκε να σταματήσει την καλλιέργεια και να επιτρέψει τη λήψη δειγμάτων για έλεγχο του DNA των φυτών.

Μετά από ασφαλιστικά μέτρα, πραγματοποιήθηκε πραγματογνωμοσύνη, η οποία επιβεβαίωσε ότι ο εναγόμενος καλλιεργεί την επίδικη ποικιλία χωρίς άδεια. Η ενάγουσα ζητεί την εκρίζωση των φυτών από τις καλλιεργούμενες εκτάσεις του εναγομένου, την παύση των προσβολών στο μέλλον και την αποζημίωση για την οικονομική ζημία που υπέστη.

Το δικαστήριο έκρινε νόμιμη και επαρκώς τεκμηριωμένη την αγωγή, απορρίπτοντας τις ενστάσεις του εναγομένου περί παραγραφής και ανάλωσης των δικαιωμάτων της ενάγουσας. Επιπλέον, έκρινε ότι ο εναγόμενος παρανόμως καλλιεργεί την προστατευόμενη ποικιλία χωρίς την απαραίτητη άδεια και διέταξε την άμεση εκρίζωση των φυτών με δαπάνες του εναγομένου, καθώς και την παύση κάθε μελλοντικής προσβολής των δικαιωμάτων της ενάγουσας.

Δείτε την απόφαση στην Qualex: ΠΠρΚαβ 40/2024

- Διαφήμιση -

- Διαφήμιση -

Πρόσφατες αναρτήσεις

- Διαφήμιση -