fbpx
Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου, 2024

Κομισιόν για X: Δεν είναι «gatekeeper» με βάση τον Κανονισμό για τις ψηφιακές αγορές

Μετά από έρευνα, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το X του Elon Musk δεν θα πρέπει να υπαχθεί στους αυστηρότερους κανόνες ανταγωνισμού βάσει του DMA.

Χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
Χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά

Δείτε επίσης

Μετά από πεντάμηνη έρευνα αγοράς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απεφάνθη την Τετάρτη (16 Οκτωβρίου) ότι η X δεν αποτελεί «gatekeeper» σύμφωνα με τον αντιμονοπωλιακό νόμο της ΕΕ για το διαδίκτυο, δηλαδή τον νόμο για τις ψηφιακές αγορές (DMA).

Η X παραμένει υπό έρευνα από την Επιτροπή για φερόμενη παραβίαση του νόμου της ΕΕ για τη διαχείριση του περιεχομένου, του νόμου για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA).

«Η έρευνα αποκάλυψε ότι το X δεν αποτελεί σημαντική πύλη για τους επιχειρηματικούς χρήστες προκειμένου να προσεγγίσουν τους τελικούς χρήστες», έγραψε η Επιτροπή σε δελτίο Τύπου.

Το συμπέρασμα σημαίνει ότι η X δεν θα πρέπει να εφαρμόσει μια αυστηρή σειρά υποχρεώσεων και απαγορεύσεων βάσει του DSA που ισχύουν για τους gatekeepers. Οι υποχρεώσεις περιλαμβάνουν τη δυνατότητα πρόσβασης τρίτων ή τη διασφάλιση της δυνατότητας μεταφοράς δεδομένων, ενώ οι απαγορεύσεις περιλαμβάνουν την αυτοπροώθηση ή τη δέσμη υπηρεσιών.

Μέχρι στιγμής η Επιτροπή έχει ορίσει ως gatekeepers τις Alphabet (μητρική εταιρεία της Google), Amazon, Apple, Booking, ByteDance (μητρική εταιρεία της TikTok), Meta και Microsoft.

Ομοίως με την X, η Επιτροπή αποφάσισε τον Σεπτέμβριο του 2023 να μην ορίσει τη Samsung ως gatekeeper, κρίνοντας ότι ο Samsung Internet Browser «δεν πληροί τις προϋποθέσεις» ως gateway.

Τόσο η X όσο και η Samsung πληρούσαν το ποσοτικό όριο του gatekeeper, έχοντας περισσότερους από 45 εκατομμύρια ενεργούς μηνιαίους χρήστες στην ΕΕ, αλλά δεν χαρακτηρίστηκαν λόγω της χαμηλότερης κλίμακας συμμετοχής των χρηστών των επιχειρήσεων που αφορούν τους τελικούς χρήστες, δήλωσε στην Euractiv εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Η X χαρακτηρίστηκε επίσης ως «πολύ μεγάλη διαδικτυακή πλατφόρμα» στο πλαίσιο της DSA από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Απρίλιο του 2023, διευρύνοντας τον έλεγχό της από το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ όσον αφορά τη διαμόρφωση του περιεχομένου των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Η εταιρεία του Elon Musk παραμένει υπό συνεχή έρευνα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη μη επαρκή αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στην πλατφόρμα της στο πλαίσιο της DSA.

Η X βρέθηκε αντιμέτωπη με τη διαδικασία που κίνησε η ιρλανδική Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων (DPC) τον Αύγουστο, επειδή φέρεται να παραβίασε τη νομοθεσία της ΕΕ για την προστασία των δεδομένων, τον Γενικό Νόμο περί Προστασίας Δεδομένων (GDPR), λόγω της επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων για την εκπαίδευση του μοντέλου τεχνητής νοημοσύνης Grok.

Η X συμφώνησε να σταματήσει την επεξεργασία δεδομένων και η DPC έθεσε τέρμα στη διαδικασία τον Σεπτέμβριο.

- Διαφήμιση -

- Διαφήμιση -

Πρόσφατες αναρτήσεις

- Διαφήμιση -